Προκαλεί ο Ερντογάν: Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο

Προκαλεί ο Ερντογάν: Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο
Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Ένταση για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μερικές ώρες μετά το "θερμό" επεισόδιο στα Ίμια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει νέες απειλές. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε στελέχη του κόμματός του «προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τουρκικά πολεμικά πλοία παρατηρούν τις εξελίξεις στην περιοχή».

Πιο αναλυτικά είπε: «Δεν διαφεύγουν της προσοχής μας οι έρευνες για φυσικό αέριο ανοικτά των ακτών της Κύπρου και οι καιροσκοπικές πρωτοβουλίες στις βραχονησίδες του Αιγαίου. Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν τη λάθος κίνηση. Οι δυνάμεις μας παρακολουθούν με την εντολή να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση όταν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην περιοχή».

Παράλληλα προειδοποίησε και τις εταιρείες που δρουν στην Κύπρο. «Προειδοποιούμε τις εταιρείες που δρουν στην Κύπρο να μην υπερβούν τα όρια εμπιστευόμενες την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η δύναμή μας είναι τα πολεμικά μας πλοία και τα αεροσκάφη μας».

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έρχεται μια μέρα μετά την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία χαρακτήρισε μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριοακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού».

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. κάλεσε τη Δευτέρα την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τι συνέβη στα Ίμια

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, το σκάφος UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας του σημαντικές ζημιές. Το σκάφος του Λιμενικού ΛΣ 090, ήταν ακίνητο και απλώς παρακολουθούσε. Το υπουργείο Ναυτιλίας υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για εμβολισμό, αλλά για πρόσκρουση. Δηλαδή το τουρκικό χτύπησε από πίσω το ελληνικό, σαν να θέλει να το διώξει από την περιοχή!Το ελληνικό σκάφος βρισκόταν στο σημείο για περιπολία και είχε 27 άτομα πλήρωμα.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό σκάφος εμβόλισε με την πλώρη του το ελληνικό περιπολικό, πληροφορίες που οδηγούν, ίσως, στο συμπέρασμα ότι εκτυλίχθηκε για ακόμη μια φορά ένα σκηνικό ελιγμών ανάμεσα στα σκάφη με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγκρουση.

Όλα δείχνουν πως καθώς το περιπολικό του Λιμενικού έχει ατσάλινη γάστρα, αλλά τα υπόλοιπα μέρη του είναι από κράμα αλουμινίου, υπέστη σημαντική ζημιά. Η πλευστότητα του σκάφους ωστόσο δεν έχει επηρεαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα η εφημερίδα Μιλιέτ παίζει το θέμα ως έκτακτη είδηση κάνοντας λόγο για ένταση στα Ίμια επειδή «ελληνικά σκάφη προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη νησίδα», ενώ αναφέρουν ότι το ελληνικό σκάφος υπέστη ζημιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play