Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέες κυρώσεις κατά Μαδούρο
Νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα -και ειδικότερα κατά του Προέδρου και μελών της κυβέρνησης- προτείνει με ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ψήφισμα αυτό έρχεται σε συνέχεια των κυρώσεων που αποφάσισε τον περασμένο Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε 7 στελέχη του καθεστώτος, στα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεσμεύθηκε η περιουσία τους εντός της Ευρώπης.
Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει με ψήφισμα του οι ίδιες κυρώσεις να επεκταθούν και στους «κυρίως υπεύθυνους για την επιδεινούμενη πολιτική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση», δηλαδή στον Πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, στον αντιπρόεδρο, στον υπουργό Άμυνας, στα μέλη της ανώτερης στρατιωτικής διοίκησης και στα μέλη του στενού κύκλου τους, περιλαμβανομένων και μελών των οικογενειών τους. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει σε περίπτωση «που η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να επιδεινώνεται, να εξεταστούν και να εγκριθούν περαιτέρω διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων σε σχέση με την κρατική πετρελαϊκή επιχείρηση Petroleos de Venezuela (PDVSA)».
Στο ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγγέλλει την Εθνική Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας ως «παράνομη», καταγγέλλοντας επίσης το γεγονός τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που προκήρυξε και θα πραγματοποιηθούν πριν από τέλος Απριλίου του 2018. Όπως επισημαίνεται, βάσει του Συντάγματος «αρμόδιο όργανο για την προκήρυξη των εκλογών είναι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο».
Επιπλέον, το ΕΚ καταγγέλλει το γεγονός ότι ο Μαδούρο αποφάσισε «να αποκλείσει τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης ΜUD από τις προεδρικές εκλογές, ενώ διαπιστώνει πως «η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα εξακολουθεί να επιδεινώνεται». Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι «μόνο εκλογές που βασίζονται σε ένα βιώσιμο εκλογικό χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνείται στο πλαίσιο εθνικού διαλόγου» και θα περιλαμβάνουν μια σειρά από δημοκρατικές εγγυήσεις «θα αναγνωριστούν από την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα».
Στο ίδιο ψήφισμα καταγγέλλεται η εξωδικαστική εκτέλεση του «αντάρτη αξιωματικού της αστυνομίας Όσκαρ Πέρες και άλλων έξι ατόμων», ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον υποσιτισμό από τον οποίον υποφέρουν «όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών», ως συνέπεια «της περιορισμένης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σε φάρμακα και σε τρόφιμα».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «αρνείται να παραλάβει και να διευκολύνει τη διανομή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας». Στο ψήφισμα τους οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν «με δριμύτητα την συνεχιζόμενη παραβίαση της δημοκρατικής τάξης στη Βενεζουέλα» και επαναλαμβάνουν την «πλήρη υποστήριξη τους στην Εθνοσυνέλευση ως το μόνο νόμιμα συγκροτημένο και αναγνωρισμένο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας».
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικοί Δικαστηρίου να «ξεκινήσει έρευνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από το καθεστώς της Βενεζουέλας», ενώ για μια ακόμη φορά ζητάει την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας