Σκάνδαλο Novartis: Στα χέρια των εμπλεκομένων η δικογραφία
Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους αντίγραφα της δικογραφίας Novartis αφού έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.
Από το πρωί, στο πρώτο όροφο της Βουλής και στο γραφείο 131, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσεται αυστηρά η δικογραφία, έχουν σχηματιστεί ουρές, καθώς τόσο οι εμπλεκόμενοι, όσοι και οι εκπρόσωποι που έχουν ορίσει τα κόμματα, αναμένουν για να πάρουν σειρά και να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενό της.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς στη χώρα καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται πρώην πρωθυπουργοί και πολιτικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν ήδη αρνηθεί όλοι τους ωστόσο την οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.
Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορίες στηρίζονται σε 20 μαρτυρίες, 3 από τις οποίες προέρχονται από προστατευόμενους μάρτυρες πρώην υπαλλήλους της Novartis, οι οποίο "καίνε" τους εμπλεκόμενους.
Νωρίτερα ωστόσο, συνέβη ένα έντονο επεισόδιο στο γραφείο 131 της Βουλής, όπου βρίσκεται η δικογραφία για την υπόθεση Novartis, όταν ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος αναφέρεται στη δικογραφία, επιχείρησε να βγάλει φωτογραφίες με το κινητό του σελίδες της δικογραφίας.
Άμεσα υπήρξε παρέμβαση των αστυνομικών της Βουλής, οι οποίοι του πήραν το κινητό με τον ίδιο να φωνάζει ότι έχει σβήσει τις φωτογραφίες.
Τελικά οι αστυνομικοί τον άφησαν, όπως λένε κοινοβουλευτικές πήγες, όταν ο κ. Λιντζέρης έσβησε μπροστά τους τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει.
Στη συνέχεια αποβλήθηκε από την αίθουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιντζέρης αναγκάστηκε στη συνέχεια να γράψει στο χέρι το απόσπασμα της δικογραφίας που τον αφορά. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ είχε νωρίτερα υποβάλει αίτηση για να παραλάβει τη δικογραφία.
Στο επεισόδιο παρενέβη και ο ειδικός γραμματέας της Βουλής, όπως και η φρουρά του Κοινοβουλίου.
Όπως λένε οι ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές, φωτογραφίες είχε τραβήξει χθες και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς, αλλά λόγω του γεγονότος ότι είναι βουλευτής δεν απεβλήθη, ωστόσο οι αστυνομικοί τού ζήτησαν να σβήσει τις φωτογραφίες.
Η επίμαχη δικογραφία
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας, υπάρχουν αλλοιωμένα τα στοιχεία ταυτότητας των τριών μαρτύρων (που είναι όλοι πρώην εργαζόμενοι της Novartis), ενώ τα «ψευδώνυμα» που χρησιμοποιούνται για τους δύο εξ αυτών είναι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Στις καταθέσεις γίνεται λόγος για βαλίτσες γεμάτες ευρώ, φακέλους ή ακόμη και χορηγίες εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για την απόκρυψη του μαύρου χρήματος.
Στις καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίες γίνονταν ακόμη και την ημέρα του συλλαλητηρίου της Αθήνας για τη Μακεδονία, αναφέρονται πρόσωπα, πράγματα και πρακτικές.
Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών” για τον Αντώνη Σαμαρά ο ισχυρός άνδρας της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να είχε επαφές τόσο με τον ίδιο, όσο και με στενούς του συνεργάτες. Μάρτυρες αναφέρονται στον Δημήτρη Πτωχό, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού επί θεμάτων διαδικτύου και επικοινωνίας, τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, οι οποίες έλαβαν χώρα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και εκτός.
Ο κ. Φρουζής σύμφωνα με τους μάρτυρες φέρεται να μετέφερε χρήματα σε βαλίτσα και να την παρέδωσε με τρόπο ώστε να μην καταγραφεί η παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιλέχθηκε να εισέλθει με το αυτοκίνητο έτσι ώστε να μην γίνει έλεγχος και από την πλαϊνή είσοδο.
Τι αναφέρει η δικογραφία για τη διανομή του «μαύρου» χρήματος
Στις καταθέσεις τους οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, στους οποίους βασίζεται το «κατηγορητήριο», περιγράφουν πώς μεταφερόταν το «μαύρο» χρήμα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν δύο τρόπους διανομής των χρημάτων. Είτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνδέονταν με τα πολιτικά πρόσωπα, είτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.
Παράλληλα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες βγάζουν τον εαυτό τους από το κάδρο, υποστηρίζοντας πως όλες οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν μέσω του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, και οι ίδιοι δεν είχαν καμία εμπλοκή.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και τα εμβόλια
Από τα πρώτα ονόματα που εμφανίζονται στις καταθέσεις είναι αυτό του πρώην υπουργού Υγείας (2006-2009) Δημήτρη Αβραμόπουλου, όταν έγιναν και μαζικές προμήθειες αντιγριπικών εμβολίων. Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος δωροδοκήθηκε προκειμένου να «παρασύρει» τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην έγκριση της παραγγελίας μεγάλης ποσότητας εμβολίων. Παράλληλα, οι «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών, του στενού του συνεργάτη κ. Αριστείδη Καλογερόπουλου αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Μία κίτρινη-μοβ βαλίτσα στον Αντώνη Σαμαρά
Στη συνέχεια, ένας από τους τρεις μάρτυρες εμφανίζει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως λήπτη κίτρινης-μοβ τροχήλατης βαλίτσας Samsonite, η οποία ήταν γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα. Μάλιστα, στις καταθέσεις των μαρτύρων αναφέρεται ότι ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να μεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία μέσω της κυβερνητικής τιμολογιακής πολιτικής. Τη βαλίτσα μετέφερε από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση ο ίδιος ο κ. Φρουζής.
Επιπλέον, αναφέρουν πως ο τότε αντιπρόεδρος της εταιρείας ζήτησε άδεια για να μπορεί να παρκάρει το μαύρο BMW του στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου.
Τι λένε για τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά
Σύμφωνα πάντα με όσους έλαβαν γνώση της δικογραφίας, η εισαγγελέας ρώτησε τους μάρτυρες ποια άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού επηρέαζαν τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι μάρτυρες «έδειξαν» τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχό, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου. Μάλιστα, ο ένας μάρτυρας επικαλέστηκε τις κάρτες με τα προσωπικά στοιχεία των τριών προσώπων που εντόπισε στο γραφείο του πρώην ανώτερου στελέχους της Novartis.
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναφέρουν και τα ραντεβού που είχαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά με τον Φρουζή. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι μια εβδομάδα πριν από το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου. Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση, και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.
Η περίπτωση Στουρνάρα και Γεωργιάδη
Για τον Στουρνάρα αναφέρουν πως πήρε χρήματα μέσω της συζύγου του. Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι δόθηκε ποσό περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του Σταυρούλας Νικολακοπούλου για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ προσθέτουν ότι οι περισσότερες αναθέσεις έγιναν μετά τη συνυπογραφή του κ. Στουρνάρα της απόφασης για το claw back στα φάρμακα.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έλαβε σε μορφή μετρητών το ποσό των 120.000 ευρώ από τη Novartis.
Για τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ότι πήρε στο χέρι 2 εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του ποσά 50.000 και 70.000 ευρώ. Μάλιστα, ένας μάρτυρας αναφέρει: «Ο κ. Γεωργιάδης, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis, ποσού 65.000.000 ευρώ, το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία».
Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο αναφέρουν ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος μέσω μίας εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι. Το σκεπτικό εμπλοκής του κ. Σαλμά είναι περίπλοκο. Συγκεκριμένα, οι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έριξε επίτηδες τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.
Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από τις 21-6-2012 έως τις 25-6-2013, καθώς και στον Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012.
«Δώρα» και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Δώρα φέρονται να λάμβαναν, σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, και κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος φέρεται να προσέφερε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων προς τη Novartis και έλαβε (περίπου από το 2002 έως το 2014) ένα ποσό κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφορές και για εμπλοκή δημοσιογράφων
Εκτός όμως από τα πολιτικά πρόσωπα, οι μάρτυρες εμπλέκουν στη διαδρομή της «μίζας» και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Νίκος Χασαπόπουλος και η Έλενα Φυντανίδου, που, κατά τις καταγγελίες, μεσολάβησαν για τις επαφές μεταξύ του στελέχους της Novartis και πολιτικών προσώπων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας