Κύπρος – εκλογές: Οι νικητές και οι ηττημένοι στο debate

Κύπρος – εκλογές: Οι νικητές και οι ηττημένοι στο debate
Η Κύπρος στήνει κάλπες στις 28 Ιανουαρίου για τις προεδρικές εκλογές.

Η Κύπρος κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων να εμφανίζονται λίγες ώρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής ικανοποιημένα για την εμφάνιση του δικού τους υποψηφίου στο debate.

Ωστόσο, στον Τύπο επισημαίνονται και κάποια λάθη, ιδίως από την πλευρά του Νικόλα Παπαδόπουλου για το «πόθεν έσχες» και την τιμή του φυσικού αερίου.

Η «τηλεμαχία» βοήθησε να διαφανεί ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών, δήλωσε, εκ μέρους του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ανέφερε στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης, ο κ. Αναστασιάδης «μίλησε για το έργο που έχει γίνει από την κυβέρνησή του, τόσο όσον αφορά το Κυπριακό, όσο και για άλλα ζητήματα, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι για υποσχέσεις». Και αυτή, σημείωσε, είναι «η μεγάλη διαφορά».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επέκρινε τον υποψήφιο Σταύρο Μαλά για τη φράση του «σχοινοβατούμε στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό» και πρόσθεσε ότι είναι σε όλους γνωστές και οι δηλώσεις Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στον Κραν Μοντανά και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Όπως τόνισε, επιβάλλεται να προστατεύσουμε τη σχέση Λευκωσίας-Αθήνας και δεν πρέπει να εμπλέκεται η ελληνική κυβέρνηση στην προεκλογική εκστρατεία με τέτοιου είδους αναφορές.

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την οικονομία, ο κ. Χριστουδουλίδης υπογράμμισε: «Θυμήθηκαν ύστερα από τέσσερα χρόνια το "κούρεμα", ενώ είναι πολύ καλά γνωστό τί έγινε». Δυστυχώς, «η αρνητική απόφαση της Βουλής, στην πρώτη πρόταση, είναι που οδήγησε στο "κούρεμα" των καταθέσεων και στην κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας» κατέληξε.

Αυτό που ανέδειξε η συζήτηση είναι ότι «ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι το πρόσωπο που μπορεί να φέρει την αλλαγή και την ελπίδα, που επιθυμεί η κυπριακή κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του επιτελείου του, Χρύσης Παντελίδης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις» και συμπλήρωσε πως, βασικά, δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος, «όπως συνήθιζε και στις συναντήσεις για το Κυπριακό, με αποτέλεσμα να καταλήγει σε υποχωρήσεις».

Ο κ. Παντελίδης άσκησε κριτική και κατά του Σταύρου Μαλά, λέγοντας ότι «επιμελώς προσπάθησε να απομακρύνει τον εαυτό του από τη διακυβέρνηση Χριστόφια, τα κρίσιμα λάθη του οποίου, οδήγησαν στην οικονομική κρίση». Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η απάντηση Παπαδόπουλου για το πόθεν έσχες ήταν σαφής και συγκεκριμένη. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα είναι στον δεύτερο γύρο και θα καταφέρει να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη».

Ικανοποίηση εξέφρασε ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, για την εμφάνιση του Σταύρου Μαλά στην τηλεμαχία, τόσο για τις θέσεις του σχετικά με το Κυπριακό, όσο και για το όραμα που παρουσίασε για τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι πολίτες έχουν κριτήριο και κρίνουν ποιοι από τους υποψηφίους τα πήγαν καλά, ποιοι όχι και ποιοι δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. «Έχει τεράστια σημασία ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού» πρόσθεσε.

Καθόλου θετική δεν ήταν η γενική εντύπωση από τη διακαναλική, δήλωσε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, επικεφαλής του προεκλογικού προγράμματος του Γιώργου Λιλλήκα. «Οι παράλληλοι μονόλογοι δεν επέτρεψαν να διεξαχθεί ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να εξαγάγουν ξεκάθαρα τα συμπεράσματά τους» ανέφερε. Ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε «πολύ θετική και ουσιαστική» την παρουσία του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος -είπε- «με προτάσεις και συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, ανέδειξε την πολυετή εμπειρία του από τη θητεία στα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου, καθώς και την κοινοβουλευτική δράση του».

Ο Λίνος Παπαγιάννης, εκ μέρους του επιτελείου του Χρίστου Χρίστου, σημείωσε ότι «οι υπόλοιποι υποψήφιοι ερωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους για φλέγοντα ζητήματα, όπως το "κούρεμα", σε αντίθεση, με τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ». Επέκρινε τον Σταύρο Μαλά για τη δήλωσή του ότι στο πλαίσιο των διεργασιών του δεύτερου γύρου δεν πρόκειται να έχει επαφή με το ΕΛΑΜ. «Υποτίθεται», συμπλήρωσε, «ότι στην Κύπρο θέλουμε σύμπνοια και συνεργασία για να προχωρήσουμε μπροστά για το καλό της πατρίδας».

Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων για τη συζήτηση των υποψηφίων:

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Επανέλαβαν τους εαυτούς τους.- Ντιμπέιτ: Οι πέντε βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία, τα είπαν και σε κοινή εμφάνιση. – Προσεκτικοί και με σαφή στόχευση να αποφύγουν τα λάθη. Αγχωμένοι, αλλά και ευδιάθετοι…».

«ΧΑΡΑΥΓΗ»: «Υπεροχή Μαλά με καθαρές θέσεις-προτάσεις.- Ηταν αποτυχημένη η ογδόη Ιουλίου, κύριε Παπαδόπουλε; Δεν τα λέει καλά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κύριε Αναστασιάδη;».

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Χωρίς εκπλήξεις. Σε ήρεμα νερά η διακαναλική συζήτηση των υποψηφίων Προέδρων. Δυσκολεύτηκε ο Νικόλας σε ερώτηση για το πόθεν έσχες του και δεν την απάντησε».

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Ξεχώρισαν Μαλάς και Αναστασιάδης.- Πάτησε πεπονόφλουδα στο ντιμπέιτ ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Πειστικός στο Κυπριακό ο Μαλάς, με επιχειρήματα στην οικονομία ο Αναστασιάδης. Έκαμε το λάθος για το πόθεν έσχες του ο Νικόλας Παπαδόπουλος».

Η ερώτηση του δημοσιογράφου του Alfa , Γιώργου Κασκάνη, προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο για το πόθεν έσχες και η απάντηση του υποψηφίου προέδρου τράβηξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο δημοσιογράφος, σημειώνοντας πως στο πόθεν έσχες του (ο κ. Παπαδόπουλος) παρουσιάζεται να λαμβάνει 12.000 ευρώ το μήνα, αλλά να έχουν παραμείνουν τελικώς 20-25.000 στον λογαριασμό του, τον ρώτησε κατά πόσο «αυτό αποτελεί πρότυπο οικονομικής διαχείρισης και κατά πόσο οι πολίτες μπορούν να τον εμπιστευτούν στη διαχείριση της οικονομίας δεδομένης και της δικής του οικονομικής διαχείρισης».

«Το πόθεν έσχες το δικό μου είναι στη δημοσιότητα και ο καθένας μπορεί να κρίνει τη διαχείρισή μου. Δεν είχα μισθούς 12.000 ευρώ το μήνα » απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος, για να συμπληρώσει: «Χαίρομαι που οι περισσότεροι ασχολούνται με τις προτάσεις μας, εμείς έχουμε προτάσεις κι έτσι θεωρούμε πως μπορούμε να επαναφέρουμε την κυπριακή οικονομία όπως ήταν το 2008».

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υψηλές και έχουν διπλασιαστεί στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ και του κ. Αναστασιάδη. Ωστόσο, στον Τύπο δημοσιεύτηκε ότι χθες η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 3,2 δολάρια, δηλαδή έχει μειωθεί κατά 8,63% την τελευταία πενταετία.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, κάνει ψηφοφορία για το ποιος από τους υποψηφίους έπεισε περισσότερο στο debate (δημόσια συζήτηση).

Συνολικά, έως τις 14:15 (ώρα Ελλάδος) είχαν ψηφίσει πάνω από 5.000 αναγνώστες. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, τα «ηνία κρατά» ο Γιώργος Λιλλήκας, με τον Σταύρο Μαλά να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης, ακολούθως ο Νικόλας Παπαδόπουλος, και στο τέλος ο Χρίστος Χρίστου.

Τα αποτελέσματα:

– Γιώργος Λιλλήκας 1.756 (37%)– Σταύρος Μαλάς 1.337 (28%)– Νίκος Αναστασιάδης 1.078 (23%)– Νικόλας Παπαδόπουλος 472 (10%)– Χρίστος Χρίστου 82 (2%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play