Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Χρειαζόμαστε ένα νέο ανοικτό και ζωντανό κόμμα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Χρειαζόμαστε ένα νέο ανοικτό και ζωντανό κόμμα
Να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum που δημιουργήθηκε από τη συμμετοχή 212.000 πολιτών στην εκλογή ηγεσίας, υπογράμμισε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος,

Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος επανέλαβε την ανάγκη της συγκρότησης ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας, της διενέργειας δημοψηφίσματος για τις μετεκλογικές συνεργασίες και της ονομασίας του νέου φορέα, ώστε να καλύπτει το ευρύ φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, να αποτελέσουν προτάσεις στο Συνέδριο του νέου φορέα.

"Χρειαζόμαστε όχι απλά ένα νέο ενιαίο και ανοικτό κόμμα. Αλλά ένα ζωντανό κόμμα. Και τέτοιο, είναι το κόμμα των μελών του. Αυτό που έχει ζωντανές οργανώσεις βάσης, μέλη που συναποφασίζουν. Χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερες αποφάσεις να ξεκινούν από αυτές, από τα κάτω, και στη συνέχεια να γίνονται αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας και συγκεκριμενοποίησης από την ηγεσία", τόνισε και ανέφερε ότι για να υπερβεί η χώρα την κρίση "χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αποτελεσματική διαπραγμάτευση, προοδευτική πολιτική. Ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με κοινωνική συνοχή και ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής".

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι είναι πρωτίστως απαραίτητο ο νέος προοδευτικός φορέας να προσδιορίσει καθαρά με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.

"Με ποιους μεσαίους; Τους κρατικοδίαιτους ή τους καινοτόμους; Με ποιους συνδικαλιστές; Αυτούς της στασιμότητας ή αυτούς που θέλουν έναν υγιή συνδικαλισμό όργανο της εργασίας; Με ποια φτωχά κοινωνικά στρώματα; Αυτά που παρουσιάζονται μόνο στις επίσημες δηλώσεις ή αυτά της πραγματικότητας; Ακόμη και με ποια αστική τάξη; Την κρατικοδίαιτη, ή αυτή της πραγματικής παραγωγής υλικών και άυλων προϊόντων; Με ποιο κράτος; Αυτό της αναπαραγωγής της φτώχειας και των ανισοτήτων ή με το κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών που λειτουργούν ως επιταχυντές της ανάπτυξης;", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, νομοθετεί ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε για να αναρριχηθεί στην εξουσία, αλλά και από όσα συνέχισε να καταγγέλλει, κατά τον συνήθη διπρόσωπο ρόλο της, ως ταυτόχρονα μνημονιακή και αντιμνημονιακή κι έφερε ως παράδειγμα το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. "Βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε-έξι"! Αυτό ακριβώς συνοψίζει την κατάσταση", είπε.

Επέκρινε και τη ΝΔ που παραμένει μία βαθιά συντηρητική δύναμη και δείχνει απόλυτα δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων.

Σημείωσε ότι ο νέος προοδευτικός φορέας θα πρέπει να έχει ως κεντρική πολιτική επιδίωξη την προώθηση νέων κοινωνικών συμμαχιών για να πείσει τους πολίτες ότι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου περνά μέσα από τη δική μας ισχυροποίηση. "Μόνο αυτή η ισχυροποίηση χαλάει τα καιροσκοπικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και τα συντηρητικά της ΝΔ. Και αυτή η ισχυροποίηση θα έρθει όταν όλοι ξέρουν με ποιον και με τι είμαστε", υποστήριξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της FYROM τόνισε ότι η θέση του νέου προοδευτικού φορέα δεν μπορεί παρά να είναι σταθερά υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes), με εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα εθνικά θέματα. Επεσήμανε επιπλέον ότι η θέση αυτή υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, υπέρ της σύνθετης ονομασίας, είναι θέση αρχής και δεν πρέπει να εξαρτάται από τη στάση κανενός. "Σε τέτοια κρίσιμα θέματα δεν επιτρέπονται τακτικισμοί και μικροκομματικές συμπεριφορές, όπως αυτές που εκδηλώνονται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ", ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play