Σταύρος Κοντονής: Υπέρ της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Σταύρος Κοντονής: Υπέρ της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
"Με το νέο σύστημα, εξασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια και ο έλεγχος όταν στο παρελθόν υπήρχαν φαινόμενα ελέγχου των πλειστηριασμών από τον υπόκοσμο" ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής.

Απαντώντας στην κριτική για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τάχθηκε υπέρ της επέκτασης,  κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πολυνομοσχέδιο, αφού σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη που να λέει ότι δεν πρέπει αυτοί να καταστούν υποχρεωτικοί. Με το νέο σύστημα, εξασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια και ο έλεγχος όταν στο παρελθόν υπήρχαν φαινόμενα ελέγχου των πλειστηριασμών από τον υπόκοσμο.

«Κάποιοι με τραμπουκισμούς και βια επιχειρούσαν να ελέγχουν τους πλειστηριασμούς και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται», διευκρίνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: "Θέλουμε να χάνονται περιουσίες πολιτών για ένα κομμάτι ψωμί όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα ή θέλουμε να διασφαλίσουμε έλεγχο διαφάνεια και καλύτερο εκπλειστηρίασμα μέσω αυτής της διαδικασίας».

Νομοτεχνική βελτίωση που θα ορίζει ως ελάχιστη αμοιβή για τον Διαμεσολαβητή τα 150 ευρώ αντί τα 250 που προβλέπει η αρχική διάταξη, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αόριστη ρητορική φόβου και τρόμου από ορισμένες πλευρές, σε ό,τι αφορά τον θεσμό του Διαμεσολαβητή για την επίλυση ιδιωτικών εξωδικαστικών διαφορών, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι φθάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι στήνεται μηχανισμός άλωσης του πολίτη που θέλει να βρει το δίκαιο του».

Ο κ. Κοντονής, αφού σημείωσε ότι μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο οι εργατικές διαφορές, χαρακτήρισε ως "τη μεγαλύτερη ανακρίβεια" τον ισχυρισμό ότι ο Διαμεσολαβητής εκδίδει απόφαση:

«Δεν αλλάζει τίποτα στη διαδικασία. Ο Διαμεσολαβητής δεν εκδίδει, δεν τέμνει μια διαφορά πολιτών, όπως κάνει το δικαστήριο αλλά συντονίζει μια προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης μιας ιδιωτικής διαφοράς», τόνισε. «Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Αυτό που ορίζει το νομοσχέδιο, είναι η υποχρεωτικότητα ορισμένων υποθέσεων να οδηγηθούν στον Διαμεσολάβηση», τόνισε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε:

«Ο Διαμεσολαβητής ως θεσμός εξώδικης επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, έχει εισαχθεί στο δίκαιο μας από το 2010, αλλά είχε νομοθετηθεί λάθος – και για αυτό υπήρξε κραυγαλέα αποτυχία αυτά τα 7 χρόνια λειτουργίας του, με υποθέσεις που δεν ξεπέρασαν διψήφιο νούμερο».

«Προσπαθούμε να καταστήσουμε τον θεσμό αποτελεσματικό», επεσήμανε ο κ. Κοντονής, σημειώνοντας ότι στην Ιταλία λύνονται 250.000 εξωδικαστικές υποθέσεις μέσω του Διαμεσολαβητή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play