Πολυνομοσχέδιο: Τα “αγκάθια” για την κυβέρνηση
Απεργίες, αφορολόγητο και πλειστηριασμοί είναι τα σημεία κλειδιά για την κυβέρνηση και το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αργότερα μέσα στην ημέρα στη Βουλή.
Η κυβέρνηση έρχεται για μία ακόμα φορά αντιμέτωπη με δύσκολα σημεία, που αναμένεται να προκαλέσουν τριγμούς μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Tα "αγκάθα" του πολυνομοσχεδίου σύμφωνα με πληροφορίες, έγκεινται στα εξής σημεία:
-Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται πλέον και για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία.
-Δυσκολότερη γίνεται η κήρυξη απεργίας. Για τη λήψη απόφασης θα απαιτείται η συμμετοχή του 50+1% των οικονομικά ενήμερων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.
-Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί με νομοθετική ρήτρα ότι τον Μάιο του 2018 θα φέρει – εφόσον χρειαστεί με βάση την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος – τη μείωση του αφορολόγητου και συντάξεων από το 2019 αντί για το 2020. Τον πρώτο λόγο θα τον έχει το ΔΝΤ.
-Έρχονται περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων. Η μείωση θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου και θα προκύψει από τη θέσπιση νέων αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Με τα νέα κριτήρια εκτιμάται ότι θα μείνουν χωρίς επίδομα 70-80 χιλιάδες οικογένειες. Ενδεικτικά, οικογένεια με 3 παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ θα παίρνει 112 ευρώ το μήνα ενώ με το παλιό καθεστώς έπαιρνε 165 ευρώ (μείωση 33%).
-Θεσπίζεται το υποχρεωτικό 30ωρο παραμονής όλων των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Παράλληλα αναμένονται τα εξής:
-Να αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης στη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
-Να εξαλειφθούν υφιστάμενες εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ.
-Να αναθεωρηθούν ή να καταργηθούν φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων που θα χαρακτηριστούν «αναποτελεσματικές ή άδικες».
-Να γίνουν αλλαγές στο άδικο σύστημα των τεκμηρίων του Κώδικα Φορολογίας. Το μέτρο θεωρείται αναγκαίο γιατί τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραστικά αλλά τα τεκμήρια παραμένουν στα ύψη του παρελθόντος. Βεβαίως το δημόσιο κινδυνεύει να χάσει έσοδα και η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μετριάσει τις απώλειες.
-Μείωση στα φορολογικά πρόστιμα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεργασία του φορολογούμενου.
-Η έγκριση από τη Βουλή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που αφορούν σε Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Εγνατία οδό, Ελευθέριος Βενιζέλος, ΔΕΗ, αλλά και ΟΤΕ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας