Άδωνις Γεωργιάδης: “Το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε η βασική αιτία που η Ελλάδα πήγε πάρα πολύ πίσω”

Άδωνις Γεωργιάδης: “Το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε η βασική αιτία που η Ελλάδα πήγε πάρα πολύ πίσω”
"Χωρίς καμία αμφιβολία, το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε η βασική αιτία που η Ελλάδα πήγε πάρα πολύ πίσω" τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, 'Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξη Αρβανίτη, με τίτλο : "Πώς να (μη) διαπραγματεύεσαι", χθες, στον Πολυχώρο των Eκδόσεων "Μαλλιάρης - Παιδεία".

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έφερε, ως παράδειγμα, το ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων πενταετίας "για πρώτη φορά είναι χαμηλότερα από ότι ήταν τον Απρίλιο του 2014", επισημαίνοντας ότι σήμερα έχουμε 2017 και πρόσθεσε: "’Αρα, αν σκεφτούμε, παράλληλα, ότι σήμερα ζούμε την καλύτερη εποχή της αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης από την ίδρυση της – τα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία τους- το ξαναλέω, τότε κάτι πήγε πάρα πολύ στραβά στο ενδιάμεσο".

"Οι Έλληνες ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα για να βάλουν τέλος στη λιτότητα – αυτό ήταν το βασικό πρόταγμα των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 – και καταφέραμε να μπει τέλος στην λιτότητα σε όλη την υπόλοιπη Ευρωζώνη, πλην ημών" συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: "Η μόνη χώρα, που εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα (ποσοτικής χαλάρωσης), λόγω της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη και Τσίπρα είναι η Ελλάδα και έμαθα μόλις προχθές ότι ο Τσίπρας είπε, ότι τελικά δε τη χρειαζόμαστε, ότι δεν είναι τόσο σημαντικό για εμάς… Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια".

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απέδωσε στην "παλαβή" διαπραγμάτευση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 με τους δανειστές, το ότι "η χώρα έχασε τόσο χρόνο" και επέρριψε ιδιαίτερα ευθύνες στον πρωθυπουργό και στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έβαλε ψηλά την "κόκκινη γραμμή" της, στη διαπραγμάτευση, υιοθετώντας λανθασμένα την υπόθεση ότι οι δανειστές θα υποχωρούσαν προ του κινδύνου των επιπτώσεων που θα είχε για εκείνους μια ασύντακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, υπόθεση που αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, δεν ίσχυε. Αναφερόμενος στη θεωρία των διαπραγματεύσεων εξήγησε ότι μια πιθανή συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σε περιοχές, μεταξύ των "κόκκινων γραμμών", που θέτουν τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης, αλλά αυτό προϋποθέτει και τα δύο μέρη "να έχουν συνείδηση, ο ένας των ορίων του άλλου" και υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά, τότε, δεν την είχε.

"Δεν είχαν συναίσθηση του τι επεδίωκαν, δεν είχαν συναίσθηση του ποιά ήταν τα όρια των απέναντι, άρα δεν είχαν συναίσθηση και των συνεπειών" είπε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: "Φυσικά αυτή η αποτυχία δεν είναι και χωρίς κόστος. Υπάρχει ένα κόστος, το οποίο το πληρώνουμε ακόμη και θα το πληρώνουμε για πάρα πολλά χρόνια. Τα χρήματα που χάσαμε είναι πάρα πολλά, δε μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί αυτή η ζημιά και κατά τη γνώμη μου ακόμη πιο μεγάλη ζημιά από τα χρήματα, αυτά καθαυτά, είναι ότι χάσαμε αυτά τα τρία χρόνια".

Σε άλλο σημείο, ο κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε στο βιβλίο και στις αναφορές του, για το πώς οι ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ αξιοποίησαν πολιτικά το "αίσθημα αντίστασης" που υπήρχε απέναντι στα μνημόνια και στη λιτότητα "για να πάρουν την εξουσία", και το πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα, που όπως είπε, κατέληξε σε "Βατερλώ" και στην αναδίπλωση της στάσης της κυβέρνησης και τους συνέστησε να το διαβάσουν για να αντλήσουν συμπεράσματα από τη διαπραγμάτευση του 2015.

"Να καταλάβουμε τι πήγε στραβά, κυρίως να καταλάβει η κοινωνία μας, πώς δε πρέπει να αφήνουμε το συναίσθημα να μας παρασύρει με τόσο έντονο τρόπο στις συλλογικές πολιτικές μας αποφάσεις και πόσο αν το κάνουμε αυτό, θέτουμε το μέλλον των παιδιών μας, σε πολύ μεγάλο κίνδυνο" είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Τοποθέτηση Κ. Χρυσόγονου

"Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε πάρει μια καλύτερη μεταχείριση από τους εταίρους αν υπήρχε μια πιο ορθολογική διαπραγματευτική προσέγγιση" τόνισε, από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, σχολιάζοντας ότι η διαπραγματευτική προσέγγιση της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι "κάντε μου κάποιες εκπτώσεις", επικαλούμενη τις κοινωνικές συνέπειες, την πτώση του ΑΕΠ, την ανεργία, κ.α.

Εκτίμησε, ότι "οι ευρωπαίοι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις, πολύ περισσότερες, στον Αλέξη Τσίπρα, από όσες ήταν διατεθειμένοι να κάνουν στον Α. Σαμαρά, ή στον Ε. Βενιζέλο", αλλά όχι "να υποταχθούν σε μια κατά μέτωπον επίθεση, με υποτιθέμενο όπλο τον Γ. Βαρουφάκη" και πρόσθεσε : "Που δεν ήταν όπλο, βέβαια, αλλά ήταν ένα είδος αυτογκόλ…".

Ο κ. Χρυσόγονος υποστήριξε, ότι οι δανειστές τελικά "μας έκαναν εκπτώσεις", κυρίως, συμφωνώντας σε μείωση των πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό ήταν μια "Πύρρειος νίκη", διότι, σε αντιστάθμισμα, μειώθηκε η αξία της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. "Εξανεμίστηκαν δηλαδή είκοσι δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία" είπε ο κ. Χρυσόγονος.

Ο ευρωβουλευτής απέδωσε το ύφος και την τακτική της διαπραγμάτευσης του 2015, σε "λάθη" που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, μετά τις ευρωεκλογές που έδειξαν ότι υπήρχε προοπτική εξουσίας αναφέροντας ως τέτοια, το μη ξεκαθάρισμα, από τον Αλέξη Τσίπρα, της εσωκομματικής κατάστασης , καθώς υπήρχαν δύο απόψεις η μία για λύση εντός ευρώ και άλλη για λύση εκτός του ευρώ , τη μη ένταξη από το φθινόπωρο του 2014 στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ της ΔΗΜΑΡ, ώστε να δοθεί ένα σήμα πτώσης των "τόνων" και "ομαλής προσγείωσης στην πραγματικότητα" και τέλος, τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

"Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είχε προτιμηθεί τότε το Ποτάμι, ως κυβερνητικός εταίρος, το οποίο και είχε δηλώσει την ετοιμότητά του να έρθει σε διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά διάλογος δεν έγινε ποτέ" είπε ο κ. Χρυσόγονος και πρόσθεσε: "Όλα αυτά τα λάθη που είχαν γίνει στην πορεία οδηγούσαν ήδη σε ένα συγκρουσιακό πλαίσιο τη διαπραγμάτευση. Το αποκορύφωμα, βεβαίως, ήταν η τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play