Αργεντινή: Ένταλμα σύλληψης για την πρώην πρόεδρο, Κριστίνα Κίρχνερ
Οι αρχές στην Αργεντινή διέταξαν την άρση της ασυλίας και τη σύλληψη της πρώην προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ για παρεμπόδιση της έρευνας σχετικά με την επίθεση, το 1994, εναντίον ενός κέντρου της εβραϊκής κοινότητας του Μπουένος Άιρες που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους, γνωστοποίησε δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο ομοσπονδιακός δικαστής Κάρλος Μπονάντιο διέταξε επίσης τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Έκτορ Τίμερμαν και πολλών άλλων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Η πρώην πρόεδρος (2007-2015) διώκεται για «προδοσία». Η δικαιοσύνη την κατηγορεί ότι υπέγραψε ένα σύμφωνο με την Τεχεράνη ώστε υψηλόβαθμοί ιρανοί αξιωματούχοι, ύποπτοι ότι είχαν παραγγείλει την επίθεση εναντίον του κέντρου της εβραϊκής κοινότητας, να καταθέσουν σε αργεντινούς δικαστές στην Τεχεράνη, αφού αυτό δεν μπορούσε να γίνει στο Μπουένος Άιρες.
Η Κίρσνερ εξελέγη γερουσιαστής τον Οκτώβριο και πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά της στις 10 Δεκεμβρίου. Για να καταστεί δυνατό να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης, είναι απαραίτητη μια διαδικασία άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας. Η άρση της θα πρέπει να εγκριθεί από πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας, η οποία θα πρέπει προηγουμένως να συγκληθεί σε έκτακτη συνεδρίαση από τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι.
Η επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας, η οποία ήταν η σοβαρότερη που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία της Αργεντινής, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν τραυματισθεί. Ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε καταστρέψει το κτίριο που στέγαζε τους εβραϊκούς θεσμούς της χώρας –περιλαμβανομένης της αλληλασφαλιστικής εταιρείας Amia– στις 18 Ιουλίου 1994 στο Μπουένος Άιρες.
Η επίθεση ουδέποτε εξιχνιάστηκε ούτε ανέλαβε ποτέ κανείς την ευθύνη γι’ αυτή, όμως το Ισραήλ και οι αργεντινοί δικαστές που έχουν αναλάβει την έρευνα κατηγορούν το Ιράν.
Το σύμφωνο με το Ιράν είχε συναφθεί το 2012 και εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Αργεντινής, παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης. Όμως το ιρανικό κοινοβούλιο ουδέποτε το επικύρωσε με αποτέλεσμα να μην τεθεί ποτέ σε ισχύ. Είκοσι τρία χρόνια μετά την επίθεση, δεν έχει γίνει ακόμη καμιά δίκη.
Καταθέτοντας στα τέλη Οκτωβρίου στον δικαστή Μπονάντιο, η Κίρσνερ είχε καταγγείλει ένα «μεγάλο δικαστικό σκάνδαλο». «Ο στόχος της δίωξης αυτής είναι να τρομοκρατηθούν τα μέλη της αντιπολίτευσης», είχε δηλώσει.
Η δικαστική διαδικασία για παρεμπόδιση της έρευνας είχε μπει στο αρχείο το 2014 και άνοιξε και πάλι στις αρχές του 2017. Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο Χεράρντο Πογισίτα, είχε δικαιολογήσει το εκ νέου άνοιγμά της επικαλούμενος ένα «εγκληματικό σχέδιο ενορχηστρωμένο και εκτελεσμένο για να εξασφαλισθεί η ατιμωρησία» των Ιρανών υπόπτων.
Η Κριστίνα Κίρσνερ κατηγορείται εξάλλου σε πολλές υποθέσεις υπεξαιρέσεων και ξεπλύματος χρημάτων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας