Γιάννης Δραγασάκης: Αντιεξουσιαστές διέκοψαν ομιλία του

Γιάννης Δραγασάκης: Αντιεξουσιαστές διέκοψαν ομιλία του
Ο Γιάννης Δραγασάκης σχολίασε: "Δικά μας παιδιά είναι και αυτά" για τους περίπου 20 αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν στο παλιό δημαρχείο Υμηττού και πέταξαν φυλλάδια υπέρ των Ρούπα και Μαζιώτη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο δημαρχείο Υμηττού όπου είχε προγραμματισμένη ομιλία. Ωστόσο, η εκδήλωση άργησε να ξεκινήσει καθώς ομάδας αντιεξουσιαστών εισέβαλε στην αίθουσα, φώναξε συνθήματα υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων, ενώ ανήρτησαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «Νίκη στον αγώνα των κρατουμένων, δύναμη και αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας Π. Ρούπα – Ν. Μαζιώτη μέλη του Ε.Α.»

Οι αντιεξουσιαστες διάβασαν ένα κείμενο υποστήριξης των Ρούπα και Μαζιώτη, ενώ ορισμένοι από τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Δραγασάκη αντέδρασαν έντονα.

Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης ζήτησε να μην απομακρυνθούν οι αντιεξουσιαστές αλλά να ολοκληρώσουν την παρέμβαση τους. Οι αντιεξουσιαστές έριξαν τρικάκια στα οποία αναγραφόταν «Νίκη στον αγώνα των κρατουμένων», «Ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης», και «αγώνας μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής»

Ο κ. Δραγασάκης αμέσως μετά την αποχώρηση των αντιεξουσιαστών ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους κατοίκους για την ψυχραιμία τους, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δικά μας παιδιά είναι και αυτά».

Τι είπε στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης

Τους "4+1 πυλώνες της στρατηγικής της κυβέρνησης" και τις δράσεις που απαιτούνται για τη στήριξή τους, παρουσίασε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Δραγασάκης.

Οι 5 πυλώνες, όπως παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι:

α) Το Ξέφωτο: Η πορεία για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, την απεμπλοκή από τη σκληρή επιτροπεία και το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της λιτότητας, ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας".β) Η Οικονομία: Η πορεία της οικονομίας και οι προοπτικές της, η μετάβαση από την ύφεση στη σταθεροποίηση, και από την αποδιάρθρωση στην παραγωγική ανασυγκρότηση και το νέο υπόδειγμα Δίκαιης και Βιώσιμη Ανάπτυξης.γ) Η Κοινωνία: Η πορεία της κοινωνίας από τη μαζική ανεργία και την περιθωριοποίηση της εργασίας στην πλήρη και αξιοπρεπή απασχόληση και την αναβάθμιση της εργασίας. Η μετάβαση από τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας στην οικοδόμηση της σύγχρονου ανθεκτικού και αλληλέγγυου Κοινωνικού Κράτους.δ) Η Πολιτική: Ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής και μετάβαση σ’ ένα αξιόπιστο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.ε) Η Αριστερά. Η πορεία για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς του 21ου αιώνα ικανή να δρα και να διεκδικεί ρόλο σε όλα τα πεδία στα οποία διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και οι αποφάσεις, και στη κοινωνία και στη διακυβέρνηση, και σ’ εθνικό και σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ενίσχυση της οργανωμένης παρουσίας, της πολιτικής επιρροής και των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με τη κοινωνία.

"Οι απαιτούμενες δράσεις στήριξης των πέντε πυλώνων" 

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις απαιτούμενες δράσεις για τη στήριξη αυτών των πυλώνων. 

– Όσον αφορά στην έξοδο από τα μνημόνια, τόνισε ότι "επιδιώκουμε καθαρή έξοδο, χωρίς νέο μνημόνιο, χωρίς νέα προαπαιτούμενα, χωρίς πιστοληπτική γραμμή". Πρόσθεσε ότι το μεταμνημονιακό καθεστώς επιδιώκει η κυβέρνηση να είναι αντίστοιχο των άλλων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα, πχ στην Πορτογαλία. "Οι αντίπαλοι μας και κυρίως ο υπόδικος και ο γκρίζος ελληνικός καπιταλισμός και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι θα κάνουν ότι μπορεί να διανοηθεί κανείς για να ανακόψουν αυτή τη πορεία: ψέματα, συκοφαντίες, μαύρη προπαγάνδα, προβοκάτσιες", τόνισε.

Χαρακτήρισε κρίσιμο αλλά με σαφή και ορατή διαδρομή το οκτάμηνο που έρχεται, για τον σημειώσει ότι "χρειάζεται ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, σταθερότητα στην υλοποίηση του δικού μας σχεδίου, εμμονή στις δικές μας αρχές, τις δικές μας αξίες". Είπε πως "το κρίσιμο είναι αφενός να διασφαλίσουμε τη χαραγμένη διαδρομή ως το τέλος και αφετέρου να αξιοποιήσουμε παραγωγικά αυτό το ξέφωτο, όχι για χαλάρωση, αλλά ως ένα παράθυρο ευκαιρίας, ως μια νέα αφετηρία για να αξιολογήσουμε την ως τώρα πορεία μας, να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, και να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα, πιο ώριμοι τώρα με τη πείρα που έχουμε αποκτήσει την ανάπτυξη και υλοποίηση του σχεδίου μας για το υπόλοιπο της θητείας μας και για τη επόμενη τετραετία".

– Για τον δεύτερο πυλώνα, την οικονομία, αφού επισήμανε μεταξύ άλλων "την κατάσταση οικονομικής αποδιάρθρωσης και δημοσιονομικής ασφυξίας" που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι βασική προγραμματική πρόταση ήταν και είναι ότι "την έξοδο από την κρίση πρέπει να την κατανοήσουμε με όρους ενός νέου παραγωγικού συστήματος και βαθιών αλλαγών στο κράτος και το πολιτικό σύστημα". 

"Σήμερα μετά από δύο χρόνια σχετικής σταθεροποίησης η οικονομία έχει μπει σε ανοδική τροχιά. Οι βασικοί δείκτες της οικονομίας κινούνται θετικά", είπε, για να επισημάνει πως "όμως δεν αρκεί η ανάκαμψη", αλλά "χρειάζεται ανασυγκρότηση ώστε να πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ανθεκτικό στις κρίσεις και οικολογικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο". Αυτό σημαίνει, είπε, ότι πρέπει να γίνει η βιομηχανία, σε παραδοσιακούς και νέους τομείς, βασικός πυλώνας της ανάπτυξης μαζί με τουρισμό και πρωτογενή παραγωγή. Νέο παραγωγικό υπόδειγμα σημαίνει, τόνισε, επενδύσεις στη γνώση και την έρευνα, σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, στήριξη της εργασίας και σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ως προς το τι πρέπει να γίνει, τόνισε:

1)"Συγκροτούμε τομεακές και κλαδικές πολιτικές εκεί που δεν υπάρχουν (φάρμακα, ενέργεια, αγροδιατροφή κ.ά.).2) Συγκροτούμε πολιτικές και διαδικασίες για τη δημιουργία ή την ενίσχυση διακλαδικών διασυνδέσεων και ενισχύουμε τις ενδογενείς δυνάμεις της ανάπτυξης.3) Σχεδιάζουμε νέο σύστημα αδειοδότησης, εποπτείας και ελέγχου των αγορών.4) Δημιουργούμε νέα εργαλεία χρηματοδότησης και αναπτυξιακή τράπεζα.5) Δημιουργούμε νέους θεσμούς συμμετοχής της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία: Κοινωνική οικονομία, Ενεργειακές κοινότητες, Μικροπιστώσεις.6) Με αρχή τα περιφερειακά συνέδρια έχουμε αρχίσει ένα ανοιχτό διάλογο με τις περιφέρειες και την κοινωνία".

– Αναφορικά με τον πυλώνα "Κοινωνία", "κοινωνική δικαιοσύνη", ο κ. Δραγασάκης, αφού επισήμανε ότι "η διεύρυνση των ανισοτήτων επιβραδύνει την ανάπτυξη και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό", υπογράμμισε ότι "το οικονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μαζί και μέσω της αντιμετώπισης του κοινωνικού προβλήματος. Η ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της απασχόλησης και μέσω της καταπολέμησης της φτώχειας και των ανισοτήτων".

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία, εργασιακή ζούγκλα, υγεία και παιδεία σε αποδιάρθρωση και ανθρωπιστική κρίση. Απέναντι σε αυτά προχώρησε σε σειρά κινήσεων για την ανακοπή της πτώσης, σε μια "βεντάλια μέτρων ενάντια στις ανισότητες", για να τονίσει πως όμως για το μέλλον αυτό δεν είναι αρκετό. "Τα επιμέρους μέτρα πρέπει να αποτελέσουν συστατικά ενός νέου κοινωνικού κράτους", τόνισε, αναφέροντας ότι τη θέση του πελατειακού κράτους και των μηχανισμών του πρέπει να την πάρουν διαφανείς δημόσιες πολιτικές που θα αναγνωρίζουν δικαιώματα και θα διασφαλίζουν καθολική πρόσβαση σε όσους το δικαιούνται και όχι επιλεκτική εξυπηρέτηση κομματικών πελατειών όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

– Μιλώντας για τον πυλώνα "Πολιτική", ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι είναι πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η αντιμετώπιση της λειτουργίας του συστήματος "που επέτρεψε κλεψιές και σπατάλες, και εξέθρεψε διαφθορά και διαπλοκή". Είπε ότι το πρόβλημα σίγουρα ξεκινάει από τα "ρετιρέ", αλλά υπάρχει και η μεσαία διαπλοκή και η διάχυτη διαφθορά, για να υπογραμμίσει ότι η αντιμετώπισή του είναι, τελικά, θέμα πολιτικού συστήματος, τρόπου διακυβέρνησης, επιχειρηματικής ηθικής, αλλά και αξιακών σταθερών συνολικά της κοινωνίας. "Σημαντικό καθήκον, είναι λοιπόν η διαμόρφωση ενός πολιτικού συστήματος και ενός μοντέλου διακυβέρνησης που δεν θα αναπαράγει ενδογενώς τη διαπλοκή και τη διαφθορά όπως γινόταν στο παρελθόν αλλά θα την αποκλείει. Κι αυτό συνδέεται και με τη συνταγματική μεταρρύθμιση", είπε.

– "Αριστερά". Μιλώντας γι’ αυτόν τον πυλώνα, ο Γιάννης Δραγασάκης, σημείωσε πως το πιο κρίσιμο ζητούμενο τώρα και στο μέλλον είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ίδια την πολιτική λειτουργία, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Τόνισε την κρισιμότητα του να πεισθεί η κοινωνία από τις εμπειρίες της για τη δυνατότητα της να κάνει σχέδια και να τα υλοποιήσει συντονισμένα, όντας η ίδια το πραγματικό υποκείμενο της ανάπτυξης. "Η κληρονομιά του παρελθόντος είναι βαριά όμως μπαίνουν οι βάσεις για την υπέρβαση όχι μόνο της κρίσης αλλά και του χρεοκοπημένου μοντέλου που μας έφερε σε αυτήν", είπε,

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι "η χώρα χρειάζεται μετασχηματισμό, αναζωογόνηση της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας με όρους καινοτομίας, εξωστρέφειας και με όρους μιας νέας επιχειρηματικής ηθικής, κοινωνικής αποδοχής και νομιμοποίησης".

1η κατοικία και κόκκινα δάνεια

Ο κ. Δρασγασάκης αναφέρθηκε και στην πρώτη κατοικία λέγοντας πως η κυβέρνηση όχι μόνο προστατεύει νομοθετικά την 1η κατοικία όσων προσφεύγουν στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά υπό προϋποθέσεις το κράτος αναλαμβάνει και την αποπληρωμή μέρους της οφειλής του δανειολήπτη.

Για τα κόκκινα δάνεια τόνισε πως η κυβέρνηση αυτή δεν δημιούργησε αλλά παρέλαβε το «βουνό» των κόκκινων δανείων και ανέλαβε την ευθύνη να το επιλύσει. «Να το επιλύσει διασώζωντας την οικονομία και προστατεύοντας την κοινωνία, χωρίς να συγκαλύπτει όσους επιλέγουν να μην πληρώνουν ενώ μπορούν».

"Η Αριστερά μπορεί να σταθεί σε κάθε ‘μάχη’ θέσεων"

Αναφορικά με την καθυστέρηση που υπήρξε στην έναρξη της εκδήλωσης, καθώς, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ομάδα πολιτών πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας, ανάρτησε πανό και πέταξε φυλλάδια, ο κ. Δραγασάκης σχολίασε ότι "η Αριστερά δεν έχει να «φοβηθεί» κάτι ή κάποιον. Έχει τις δικές τις θέσεις και μπορεί να σταθεί σε κάθε «μάχη» θέσεων".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play