Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ: Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Κένεντι, έπεσε νεκρός δύο μέρες μετά (pics&vid)

Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ: Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Κένεντι, έπεσε νεκρός δύο μέρες μετά (pics&vid)
Ήταν 24 Νοεμβρίου 1963, δύο μόλις μέρες μετά τον θάνατο του Κένεντι, η Αστυνομία του Ντάλας θα μετέφερε τον Όσβαλντ από το υπόγειο των κρατητηρίων της πόλης στις πολιτειακές φυλακές του Τέξας. Ένας άντρας με σκούρο κοστούμι και γκρι καπέλο ορμά από το πλήθος στις 11:20 π.μ. και τον τραυματίζει θανάσιμα με μια σφαίρα στην κοιλιά.

Μόλις δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι, που είδε όλη η Αμερική, ήρθε η δολοφονία του… δολοφόνου του. Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον πρόεδρο της Αμερικής, εκτελείται από τον Τζακ Ρούμπι τη στιγμή που μεταφέρεται στις φυλακές στις 24 Νοεμβρίου 1963. Το περιστατικό το βλέπει ξανά σε ζωντανή σύνδεση όλη η Αμερική, αφού τα κανάλια δεν ασχολούνταν εκείνες τις μέρες με τίποτα άλλο.

Δύο δολοφονίες τόσο κυνικές μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Δύο δολοφονίες μυστηρίου. Δύο δολοφονίες που ακόμα και σήμερα η Αμερική λατρεύει να ασχολείται μαζί τους.

Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ που σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον για να ερευνήσει την υπόθεση, έδρασε μόνος του, είχε μια ταραχώδη παιδική ηλικία. Μέχρι τα 17 του χρόνια οπότε και κατετάγη στο Ναυτικό ο Όσβαλντ είχε αλλάξει περισσότερες από είκοσι διευθύνσεις και δεκάδες σχολεία.

Γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη στις 18 Οκτωβρίου του 1939, δύο μήνες αφότου ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια σε ορφανοτροφείο μέχρι τη στιγμή που μετακόμισε με την υπόλοιπη οικογένειά του στο Ντάλας το 1944. Οκτώ χρόνια αργότερα, κατέληξε με τη μητέρα του στη Νέα Υόρκη, όπου υπεβλήθη σε ψυχιατρική παρακολούθηση. Η παραμονή του εκεί δεν κράτησε για πολύ καθώς επέστρεψε με τη μητέρα του στη Νέα Ορλεάνη.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν, ο Όσβαλντ πυροβόλησε τον Κένεντι τρεις φορές από το παράθυρο της σχολικής βιβλιοθήκης όπου εργαζόταν, στο Ντάλας. Ωστόσο πολλοί Αμερικανοί πολίτες αμφισβητούν το συμπέρασμα αυτό. Την άποψη ενισχύει άλλωστε και η Αρμόδια Επιτροπή που ερεύνησε τη δολοφονία, η οποία υποστήριξε το 1978 ότι ο Κένεντι υπήρξε θύμα συνωμοσίας.

Την ώρα που η αστυνομία μετέφερε τον ύποπτο της προεδρικής δολοφονίας από τις δημοτικές στις πολιτειακές φυλακές, ο ακροδεξιός Ρούμπι βγήκε από το πλήθος και τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής. Το γεγονός έπαιξε μάλιστα ζωντανά στην αμερικανική τηλεόραση, καθώς εκείνες τις μέρες τα 24ωρα δελτία ειδήσεων δεν ασχολούνταν με τίποτα άλλο.

Ο Όσβαλντ μεταφέρθηκε αναίσθητος στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Όπως το ήθελε η μοίρα, ο επίλογός του γράφτηκε στο ίδιο μέρος όπου οι γιατροί είχαν προσπαθήσει να σώσουν τη ζωή του Κένεντι. Στο ίδιο νοσοκομείο θα μεταφερόταν μάλιστα για να πεθάνει και ο Τζακ Ρούμπι, μιας και η Ιστορία έχει συχνά μια διεστραμμένη αίσθηση της ειρωνείας.

Το σπίτι που έκρυψε το τουφέκι

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Όσβαλντ έκρυψε το τουφέκι που χρησιμοποίησε στη δολοφονία του Κένεντι, στο γκαράζ ενός σπιτιού. Ήταν η οικία του ζεύγους Μάικλ και Ρουθ Πέιν, σε μία μεσοαστική συνοικία, στο Ίρβινγκ του Τέξας. 

Η σύζυγος του Όσβαλντ, Μαρίνα, είχε γνωρίσει την Ρουθ Πέιν σε πάρτι για Ρώσους μετανάστες κι έγιναν καλές φίλες. Η Πέιν φιλοξένησε τη Μαρίνα δύο φορές. Μία όταν ο Όσβαλντ έψαχνε για δουλειά στη Νέα Ορλεάνη και άλλη μία, όταν η Μαρίνα ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της.

Ο Όσβαλντ την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, το απόγευμα πριν από τη δολοφονία, εμφανίστηκε στο σπίτι των Πέιν και -αν αληθεύει το σενάριο της αστυνομίας- έκρυψε το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε ο Κένεντι. Η Ρουθ Πέιν ζει πλέον στην Καλιφόρνια. Είναι 81 ετών και υποστηρίζει ότι δεν κατάλαβε κάτι ανησυχητικό εκείνο το απόγευμα, ή το επόμενο πρωί. Όπως όλοι όσοι δεν ήταν παρόντες, πληροφορήθηκε για την δολοφονία, μαζί με την Μαρίνα, τη σύζυγο του Όσβαλντ, από την τηλεόραση.

Η στιγμή της δολοφονίας του Όσβαλντ

Ήταν 24 Νοεμβρίου, δύο μόλις μέρες μετά τον θάνατο του Κένεντι, όταν η Αστυνομία του Ντάλας θα μετέφερε τον Όσβαλντ από το υπόγειο των κρατητηρίων της πόλης στις πολιτειακές φυλακές του Τέξας.

Ένα θωρακισμένο όχημα τον περίμενε απέξω και ο ίδιος ξεπρόβαλλε με τις χειροπέδες και την ισχυρή αστυνομική συνοδεία. Ένας άντρας με σκούρο κοστούμι και γκρι καπέλο ορμά από το πλήθος στις 11:20 π.μ. και τον τραυματίζει θανάσιμα με μια σφαίρα στην κοιλιά. Οι κάμερες πιάνουν την επίθεση και το αμερικανικό κοινό ζει τη δολοφονία ζωντανά στους μικρούς του δέκτες.

O δράστης, την ώρα που τον καταπλακώνουν οι αστυνομικοί στο έδαφος, ουρλιάζει: «Όλοι με ξέρετε. Είμαι ο Τζακ Ρούμπι!». Ο Όσβαλντ μεταφέρεται στο ίδιο νοσοκομείο του Ντάλας με τον Κένεντι, όπου αφήνει την τελευταία του πνοή στην εγχείριση. Ο Ρούμπι, που κατηγορείται για τον φόνο του προεδρικού δολοφόνου, λέει πως όλα τα έκανε για να σώσει την Τζάκι από το μαρτύριο της δίκης, καθώς εκείνη θα έπρεπε να επιστρέψει στο Ντάλας και να ξαναζήσει τα μαύρα γεγονότα.

Μετά είπε πως ό,τι έκανε, το έκανε για να ξεπλύνει το Ντάλας στα μάτια των Αμερικανών. Στον οργανισμό του βρέθηκε μια ναρκωτική ουσία (φαινμετραζίνη) που διεγείρει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα…

Η θεωρία για τη Μαφία

Ανάμεσα στις επικρατέστερες θεωρίες για τη δολοφονία του Αμερικανού ηγέτη, όπου άλλες φαντάζουν αληθοφανείς και άλλες είναι κατάφωρα τραβηγμένες από τα μαλλιά, υπάρχει και η λεγόμενη «θεωρία της Μαφίας», η οποία σε σχέση με τα άλλα συνωμοσιολογικά σενάρια μοιάζει να έχει κάποιο έρεισμα στην πραγματικότητα.

Τα αφεντικά του υποκόσμου της Αμερικής συνεργάστηκαν σε τελική ανάλυση με τη CIA στις πολυάριθμες απόπειρες δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο, γιατί όχι λοιπόν και στον αφανισμό του Αμερικανού προέδρου;

Ο Κένεντι είχε βαλθεί εξάλλου να γκρεμίσει το οργανωμένο έγκλημα θέλοντας να εξαρθρώσει τα τόσα του πλοκάμια, γι’ αυτό και είχε εξουσιοδοτήσει τον γενικό εισαγγελέα και αδελφό του Μπόμπι να κηρύξει τον ανένδοτο στη Μαφία, μπας και απαλλάξει τις ΗΠΑ από τη δράση των «νονών».

Ο Τζακ Ρούμπι ήταν γνωστός στους κύκλους της Μαφίας, με το σενάριο να θέλει τα αφεντικά του υποκόσμου να τον ξαποστέλνουν για να κλείσει το στόμα του δολοφόνου του Κένεντι, συγκαλύπτοντας έτσι οριστικά τη συνωμοσία. Παρά το γεγονός ότι το οργανωμένο έγκλημα είχε και κίνητρο και την απαραίτητη «τεχνογνωσία», δεν αποδείχτηκε ποτέ η φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play