Κάρλες Πουτζντεμόν: Απ’ την ανεξαρτησία της Καταλονίας στο άσυλο του Βελγίου (pics)
Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει ήδη ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο και να βρίσκεται από σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου ο Κάρλες Πουτζντεμόν να γλιτώσει τη δίωξη που του άσκησε ο ισπανός εισαγγελέας για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Κατηγορίες που επισίουν ποινή φυλάκισης έως και 30 χρόνια.
Ωστόσο, ο Κάρλες Πουτζμενόν από την 1η Οκτωβρίου έχει γίνει το πρόσωπο της Ευρώπης, μετά τη διασφάλιση του 90% και πλέον των Καταλανών να τον ακολουθούν στην πολύπόθητη ανεξαρτησία της περιοχής τους. Ωστόσο η πορεία δεν τον δικαίωσε.
Δεν προκήρυξε εκλογές, αλλά δεν διευκρίνησε και ξεκάθαρα ότι η Καταλονία είναι ανεξάρτητη. Τουλάχιστον όχι τοσο ξεκάθαρα όσο ήθελε ο Μαριάνο Ραχόι και η ισπανική πλευρά η οποία τον καθαίρεσε, έθεσε ήδη σε αφαρμογή το άρθεο 155 του συντάγματος της Ισπανίας αναλαμβάνοντας τα ηνία της Καταλονίας με το “έτσι θέλω”.
Ο Κάρλες Πουτζμενόν είναι πλέον έκπτωτος.
Ο Πουτζντεμόν γεννήθηκε το 1962 στο μικρό χωριό Αμέρ των 2.200 κατοίκων, που βρίσκεται κοντά στη Χιρόνα. Η οικογένειά του ήταν αρτοποιοί και εθνικιστές. Διαδέχτηκε στην εξουσία τον Αρτούρ Μας, ο οποίος τέθηκε στο περιθώριο από την ακροαριστερά όταν κατηγορήθηκε ότι εφάρμοσε πολιτική λιτότητας.
Η ιδέα της ανεξαρτησίας
Όταν ανέλαβε την προεδρία της Ζενεραλιτάτ, δηλαδή της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης ο Πουτζντεμόν ήταν άγνωστος ακόμη και εντός της ίδιας της Καταλονίας. Οι περισσότεροι συμπολίτες του τον έβλεπαν για πρώτη φορά. Ένας καλοντυμένος άνδρας με κούρεμα που θυμίζει Beatles, εσκεμμένα βίντατζ διάθεση, που κρύβει επιμελώς ένα σημάδι που του έχει αφήσει ένα σοβαρό τροχαίο απο το 1983.
Ο “Πούτζι”, όπως είναι το παρατσούκλι του, είχε το όνειρο της ανεξαρτησίας ήδη από τη δεκαετία του 1980. Ίσως ένας από τους πιο ένθερμους οπαδούς της ανεξαρτησίας μάλιστα. Μέσα σε διάστημα λιγότερο από 2 χρόνια μάλιστα, ο 55χρονος Κέρλες Πουτζντεμόν έφερε τους Καταλανούς στις κάλπες και έκανε την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανησυχούν για το μέλλον τους.
Παρότι σπούδασε Φιλολογία, ο Κάρλες Πουτζντεμόν γρήγορα στράφηκε προς τη δημοσιογραφία, μετά από το τροχαίο που είχε το 1983. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, διετέλεσε και διευθυντής μάλιστα στο Καταλανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην εφημερίδα Catalonia Today προτού αλλάξει ρότα και κινυγήσει το όνειρό του στην πολιτική.
Το 1991, ως ακτιβιστής πλέον, ξεκίνησε εκστρατεία για να αλλάξει το όνομα της πόλης Χερόνα, στα Ισπανικά, σε Χιρόνα, όπως δηλαδή είναι στα στα καταλανικά. Στη συνέχεια συνίδρυσε την JNC, μια οργάνωση νεολαίας που συνδέεται με το εθνικιστικό κόμμα Δημοκρατική Σύγκλιση της Καταλονίας και το οποίο επανιδρύθηκε ως Καταλανικό Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ή PDECAT το 2016.
Απο τη δημαρχία Πρόεδρος της Καταλονίας
Το 2011 ήταν χρονιά σταθμός. Στις δημοτικές εκλογές λαμβάνει τις απαιτούμενες ψήφους και αναδεικνύεται δήμαρχος της Χιρόνα, δείχνοντας την πορτα της εξόδου στους Σοσιαλιστές. Εεκείνοι χάνουν την εξουσία που κατείχαν επί 32 χρόνια.
Στο αξίωμα του δημάρχου παραμένει ως το 2016, οπότε και “ανεβαίνει” στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τότε εκλέγεται πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου. Ο Πουτζντεμόν με την σιδηρά πυγμή του εντυπωσίασε τότε τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Λίγους μόλις μήνες μετά την εκλογή του ως επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, πήγε στη Μαδρίτη για να συναντήσει τον Ραχόι και μετά από μια φιλική συζήτηση, ο ισπανός πρωθυπουργός του χάρισε ένα αντίτυπο του Δον Κιχώτη, του διάσημου ιππότη που πηγαίνει στη Βαρκελώνη.
Οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά στη Μαδρίτη, παρά μόνο στη Βαρκελώνη τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και οι δύο τίμησαν τους νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης.
Αντί να συνομιλεί με τη Μαδρίτη, ο Πουτζντεμόν προτιμά να επικοινωνεί μέσω των καταλανικών μέσων ενημέρωσης και γνωσρίζει πολύ καλά ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας είναι ένας διχαστικός παράγοντας μεταξύ των Καταλανών. Γι’ αυτό το λόγο μιλά για αυτοδιάθεση, κάτι που έχει μεγαλύτερη απήχηση στον πληθυσμό όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν με τη σύζυγό του Μαρτσέλα Τόπορ.
Ο πολύγλωσσος και επικοινωνιακός κ. Πουτζντεμόν
Πολύγλοωσσος ο ίδιος, μιλά καταλανικά, ισπανικά, γαλλικά και ρουμάνικα, τα οποία έμαθε από την σύζυγό του, την Ρουμάνα δημοσιογράφο Μαρτσέλα Τόπορ, με την οποία έχουν δύο κόρες. Ο Πουτζντεμόν είναι δεινός χρήστης των social media και είναι από τους πρώτους που υιοθέτησαν τη χρήση τους. Επικοινωνιακά είναι αρκετά ισχυρός και συχνά δίνει συνεντεύξεις στον ξένο Τύπο αναγάγοντας την ανάγκη για ανεξαρτησία της Καταλονίας σε διεθνές πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα.
Ο “Πούτζι” δεν ανησυχεί και πολύ για οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Χοσέ Αντίχ, ο διευθυντής της El Nacional, μιας καταλανικής διαδικτυακής εφημερίδας. “Προτεραιότητά του είναι η ανεξαρτησία, η ανεξαρτησία, η ανεξαρτησία”, σχολιάζει.
Στο βωμό της ανεξαρτησίας, ο ίδιος ο Πουτζντεμόν έχει διευκρινήσει ότι όταν η Καταλονία γίνει ανεξάρτητη, εκείνος θα εγκαταλείψει την Βαρκελώνη. Ενδεχομένως και την πολιτική σκηνή για να αναζητήσει μία “αίσθηση φυσιολογικότητας”. Πλέον οι φήμες τον θέλουν έκπτωτο και κυνηγημένο στο Βέλγιο και με την Καταλονία στο έλεος της ισπανικής κυριαρχίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας