Άγκελα Μέρκελ: Πιέσεις για μείωση της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας
Το ενδεχόμενο περικοπών στα κεφάλαια που χορηγούνται στην Τουρκία στο πλαίσιο της αποτελματωμένης ενταξιακής της διαδικασίας, συμφώνησαν να εξετάσουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν της πίεσης που άσκησε η Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να υπάρξει αντίδραση από την Ευρώπη στην «απαράδεκτη κατάσταση» ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.
«Ζητήσαμε από την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για να αλλάξει και να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια», είπε η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής. «Δεν υπάρχει η πλειοψηφία για να τερματιστούν οι συνομιλίες αμέσως.
Νωρίτερα, η Μέρκελ είπε πως η Τουρκία «κινείται σε λάθος κατεύθυνση» και απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κράτος του δικαίου, αναφερόμενη στις εκκαθαρίσεις ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
Η Ολλανδία και το Βέλγιο τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των κεφαλαίων που λαμβάνει η Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας.«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι de facto παγωμένες, de facto ετοιμοθάνατες», είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Όπως σχολιάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεδομένου ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι παραμένουν προφυλακισμένοι εν όψει της προσαγωγής τους σε δίκες, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων με διπλή, γερμανική και τουρκική υπηκοότητα, η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. μοιάζει πιο μακρινή από ποτέ.
Η Τουρκία θα λάμβανε το 2018 περίπου 500 εκατ. ευρώ βάσει του προϋπολογισμού της Ε.Ε., αλλά πλέον συζητείται η μείωση της βοήθειας, ει δυνατόν χωρίς να τρωθούν έργα υποδομής ή η γεωργία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει η βοήθεια να μειωθεί κατά 50 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά και ακόμη 30 εκατ. αν η σχέση με την Τουρκία επιδεινωθεί. Για το θέμα αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία την Τετάρτη.
Ωστόσο οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. διχάζονται για το ζήτημα: η Πολωνία, η Βρετανία καθώς και η Σουηδία τάσσονται σθεναρά υπέρ της μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας, ενώ η Αυστρία δεν θέλει απλά να παγώσει η προενταξιακή βοήθεια αλλά να τερματιστεί εντελώς η ενταξιακή διαδικασία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας