Βρυξέλλες: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής – Οι 5 ελληνικές προτάσεις για το προσφυγικό και η ανοιχτή επιστολή της Μέι (pics &vid)

Βρυξέλλες: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής – Οι 5 ελληνικές προτάσεις για το προσφυγικό και η ανοιχτή επιστολή της Μέι (pics &vid)
Στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί η υλοποίηση της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, διατύπωσε τις 5 προτάσεις της ελληνική πλευράς στη Σύνοδο Κoρυφής στις Βρυξέλλες.

Κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε 5 προτάσεις ενώ σχετικά αναφέρθηκαν με τις παρεμβάσεις τους και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι, αντίστοιχα.

Βασικό θέμα της Συνόδου αποτέλεσε και η αναθεώρηση της διαδικασίας ασύλου σε σχέση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, καθώς έχει κολλήσει. Ιταλία και Ελλάδα έχουν ούτως ή αλλιώς ζητήσει να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ αιτούντες άσυλο, αλλά οι ανατολικοευρωπαίοι συνεχίζουν να αρνούνται επανεγκατάσταση προσφύγων στην επικράτειά τους. 

Παράλληλα, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, ηΜέρκελ επανέλαβε την πρότασή της για πάγωμα των κονδυλίων σε ότι αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Ντόναλντ Τουσκ επέμεινε στην ευρωπαϊκή στήριξη της Ισπανίας έναντι της Καταλονίας ενώ η Τερέσα Μέι είχε ήδη στείλει ανοιχτή επιστολή σε 3εκατ. Ευρωπαίους να μην εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτικότερα, οι 5 ελληνικές προτάσεις γαι το προσφυγικό αφορουν:

1. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες σε χώρες της ΕΕ με τη λειτουργία κεντρικών υπηρεσιών ασύλου σε τρίτες χώρες. 

2. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών προσφύγων σε χώρες προέλευσης ή διέλευσης.

3. Ένα μηχανισμό χρηματοδότησης για πρόσφυγες στο έδαφος της Τουρκίας και εξέταση των δυνατοτήτων ενίσχυσής του.

4. Την εφαρμογή της Συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογράψει η Τουρκία.

5. Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό αιτήσεων ασύλου αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Κεφάλαιο Καταλονία

Ερωτηθείς ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά τν ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα της Καταλονίας ήταν ξεκάθαρος.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι μιλώντας από επίσημη θέση και εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει θέση για Ευρωπαϊκή παρέμβαση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Καταλονία δεν έχει να περιμένει τίποτα από την Ευρώπη σε περίπτωση απόσχισης.

Μέρκελ: "Παγώστε" τις διαπραγματευτικές διαδικασίες για την τουρκική ένταξη

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σταθερή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δήλωσε ότι θα επιδιώξει το «πάγωμα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για την Τουρκία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η νομοθεσία της Αγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και παρέπεμψε στις μαζικές εκκαθαρίσεις από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ένταξη της Τουρκίας αγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να «παγώσει» τα κονδύλια που δίνονται στην Αγκυρα για το προσφυγικό. 

«Πρέπει να τηρήσουμε αυτή την υποχρέωσή μας επειδή τα κονδύλια αυτά βοηθούν τους πρόσφυγες, που ζουν σε δύσκολες συνθήκες» είπε η κ. Μέρκελ. 

Και παρότι επαίνεσε τη δουλειά της κυβέρνησης Ερντογάν στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. 

«Οι εξελίξεις στην Τουρκία πρέπει να αξιολογηθούν πολύ αρνητικά, δεδομένης της δικής μας κατανόησης της δημοκρατίας. Και όχι επειδή τόσοι Γερμανοί έχουν φυλακιστεί αλλά λόγω της γενικής κατεύθυνσης των εξελίξεων, που κινούνται, κατά τη δική μου γνώμη, προς τη λάθος κατεύθυνση» είπε η κ. Μέρκελ, και συμπλήρωσε: «Εχουμε σοβαρές ανησυχίες». Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Bloomberg ότι παρότι δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για την Τουρκία στη Σύνοδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανώς να συμφωνήσουν στην ανάγκη περιορισμού των κονδυλίων προς την Τουρκία. 

Η ανοιχτή επιστολή Μέι

Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής απέστειλε ανοιχτή επιστολή στα σχεδόν 3 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν και να συνεχίσουν κανονικά τις ζωές τους.

Στην επιστολή της μάλιστα, η Τερέζα Μέι δεσμεύεται ότι η διαδικασία για όσους επιθυμούν την παραμονή τους στη Βρετανία θα οργανωθεί με απλό τόπο και με σαφείς όρους, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών που θα συμμετάσχουν.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής:

«Σήμερα πηγαίνω στις Βρυξέλλες και γνωρίζω ότι πολλοί περιμένουν από μας, τους ηγέτες των 28 εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – να δείξουμε ότι δίνουμε προτεραιότητα στους πολίτες.

Υπήρξα σαφής καθόλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι τα δικαιώματ των πολιτών είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Και γνωρίζω ότι και οι άλλοι ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο: να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην ΕΕ και των Βρετανών πολιτών που ζουν σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το θέμα αυτό παραμένει ψηλά στις προτεραιότητές μας, ότι είμαστε ενωμένοι σε ο,τι αφορά τις βασικές αρχές και ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα επικεντρωθούμε στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων εδώ στη Βρετανία αλλά και στην ΕΕ.

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία, κάποιοι μας κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιούμε τους πολίτες της ΕΕ ως διαπραγματευτικό όπλο. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Οι πολίτες της ΕΕ που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στη Βρετανία, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη χώρα μας. Θέλουμε να μείνουν στη Βρετανία, και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Και για να είμαι ακόμα πιο ξεκάθαρη: οι πολίτες της ΕΕ που ζουν νόμιμα στη Βρετανία σήμερα, θα μπορούν να παραμείνουν.

Γνωρίζω ότι και οι δυο πλευρές θα μελετήσουν τις προτάσεις η μία της άλλης ώστε με ανοιχτό πνεύμα να υπάρξει συμφωνία. Με ευελιξία και δημιουργικότητα και από τις δυο μεριές, είμαι βεβαία ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών μέσα στις ερχομένες εβδομάδες.

Γνωρίζω ότι υπάρχει πραγματική ανησυχία για το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία. Οι πολίτες ανησυχούν ότι η διαδικασία θα είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική και θα προβάλλει εμπόδια που δύσκολα θα μπορούν να υπερβούν. Θέλω και σ’ αυτό να τους καθησυχάσω.

Σχεδιάζουμε μια απλοποιημένη ψηφιακή διαδικασία για όσους επιθυμούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν το καθεστώς του μονίμως εγκατεστημένου στη Βρετανία στο μέλλον. Η διαδικασία θα είναι σχεδιασμένη για να διευκολύνει τους αιτούντες και θα είμαστε συνεχώς σε επαφή μαζί του σε κάθε βήμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play