Τσίπρας – Τραμπ και στη μέση τα F-16: Τι σημαίνει το deal των 2,4 δισεκατομμυρίων

Τσίπρας – Τραμπ και στη μέση τα F-16: Τι σημαίνει το deal των 2,4 δισεκατομμυρίων
Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ αναλύει τι περιλαμβάνεται στην πρόταση συμφωνίας Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξη Τσίπρα για την αναβάθμιση των F-16 και το κόστος αυτής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο αμέσως μετά την καθιερωμένη χειραψία είχε μια συνάντηση, από την οποία βγήκαν αρκετές ειδήσεις, με την αναβάθμιση των F-16 και το κόστος αυτής να ξεχωρίζει.

Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, τόσο κατά την υποδοχή όσο και στη συνέντευξη Τύπου, ακούστηκαν θερμά και υποστηρικτικά λόγια για την Ελλάδα που δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «σφραγίζουν» την εμβάθυνση των σχέσεών τους με την Ελλάδα, και το καθιστούν σαφές διεθνώς.

Η πρώτη αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα των F-16 έγινε με το «καλημέρα» όταν στη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι «θα υπάρξει αναβάθμιση των F-16».

«Θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας, θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς» επισήμανε ο κ. Τραμπ.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) των ΗΠΑ αναλύει την πρόταση για το πακέτο της αναβάθμισης των F-16  και σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 2,404 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιχείρησε να «διορθώσει» τον πρόεδρο των ΗΠΑ με ανάρτησή του στο Twitter υποστηρίζοντας ότι τα 2,4 δισ. δεν αφορούν στην αναβάθμιση των F-16, η οποία θα κοστίσει μόλις 1,1 δισ και τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V και αυτό θα περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και φυσικά τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της ΠΑ σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά, κλπ.

Διευκρινίσεις Π.Καμμένου για τα 2,4 δις

Διευκρινίσεις στο θέμα αυτό έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος , με ανάρτηση στο twitter, αναφέροντας πως «η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά».

Τι ζητάει η Ελλάδα για τα F-16

Η ελληνική πλευρά για να “κλείσει” το κενό που δημιουργείται με την τουρκική πολεμική αεροπορία και εν μέσω κρίσης η οποία δεν επιτρέπει την αγορά νέων μαχητικών αποφάσισε την αναβάθμιση παλαιότερων τύπων αεροσκαφών όπως τα F16.

Για την ακρίβεια η Ελλάδα ζητάει από τις ΗΠΑ να παραχωρηθούν οπλικά συστήματα τα οποία θα αναβαθμίσουν τις ικανότητες των αεροσκαφών αυτών.

Η αναβάθμιση θα γίνει σε επίπεδο F16 V με Ραντάρ τύπου APG-83 AESA, σύστημα σχεδιασμού πτήσης JMPS, αναβάθμιση των συστημάτων αυτοπροστασίας από ASPISI σε ASPSII, έναν νέο εξομοιωτή πτήσης, αλλά και αναβάθμιση δύο παλαιών σε επίπεδο “V”, συστήματα δοκιμών, ανταλλακτικά και όλα τα υπόλοιπα για τη λειτουργία του νέου τύπου των αεροσκαφών.

Η απάντηση μέσω της Defense Security Cooperation Agency ήταν σαφής, η ΗΠΑ λένε “ναι” στο ελληνικό αίτημα:

Τι προβλέπει το Μνημόνιο για αμυντικές δαπάνες

Εν αναμονή των λεπτομερειών της νέας συμφωνίας την οποία ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και των ενδεχόμενων αντιδράσεων από τους Θεσμούς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο έχει δεσμευθεί για «οροφή» δαπανών 3,290 δισ. ευρώ ως το 2021 για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκ των οποίων τα 530 εκατ. ευρώ αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Τραμπ για τα ελληνικά F-16

Λίγες μόλις ώρες μετά τη συμφωνία Αθήνας-Ουάσινγκτον για τον εκσυγχρονισμό των F-16, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, δύο τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν λίγο πριν τις 11 γύρω από τη Λήμνο, τη στιγμή που ένα τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 εστάλη στο Αιγαίο τη στιγμή που γινόταν απονήωση ενός τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play