Παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την 15η Οκτωβρίου

Παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την 15η Οκτωβρίου
Επειδή τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε καν οι αισθήσεις μας, η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού.

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού. Στόχος της είναι η διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή τους μετακίνηση όσοι άνθρωποι το έχουν ανάγκη. 

Πώς ξεκίνησε

Η ιστορία ξεκινά λίγο μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου, στις ΗΠΑ. Τότε, αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά την διάρκεια του Πολέμου. 

Το κίνημα του λευκού μπαστουνιού ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων. 

Τι λένε τα στοιχεία

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, υπολογίζεται ότι 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση. 

Στην Ελλάδα, σοβαρότερη αιτία τύφλωσης θεωρείται ο διαβήτης, και η αναλογία των τυφλών είναι 23 ανά 100000 κατοίκους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει στις φτωχές χώρες, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε οφθαλμίατρο. Για παράδειγμα, στο Κονγκό αντιστοιχούν δύο οφθαλμίατροι ανά 8 εκατομμύρια κατοίκους, και δεν προβλέπεται μέριμνα για φθηνούς φακούς, κολλύρια και σκελετούς γυαλιών. 

Στην Ινδία, μία σχετικά πρόσφατη ιστορία δύο κοριτσιών κάνει γνωστό το έργο μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, της "20/20/20". Η ΜΚΟ σκοπό έχει να προσφέρει 20/20 όραση σε 20 εκατομμύρια άτομα που θα μπορούσαν να βλέπουν, αν είχα τα λίγα χρήματα που απαιτούνται για τη σχετική επέμβαση. 

"Το μόνο πρόβλημα για τους πιο φτωχούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν με 1 μόλις δολάριο την ημέρα είναι ότι δεν μπορούν να πληρώσουν για την εγχείριση και έτσι απλώς παραμένουν τυφλοί σε όλη τους τη ζωή".

Δύο από τα άτομα που ανέλαβε να θεραπεύσει η οργάνωση, είναι δύο μικρές αδερφές, η Σόνια και η Ανίτα. Σε ένα από τα χωριά της χώρας, οι δύο αδερφές της κεντρικής φωτογραφίας γεννιούνται χωρίς όραση, ανάμεσα σε είκοσι εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η λύση κρύβεται σε μία 15λεπτη επέμβαση που κοστίζει μόλις 300 δολάρια, τα έξοδα της οποίας ανέλαβε η 20/20/20. 

Ο τρόπος που κοιτάζουν οι δύο αδερφές πρώτη φορά τον κόσμο, το περιβάλλον γύρω τους, είναι κάτι το ασύλληπτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play