Καταλονία – Τελεσίγραφο από Μαριάνο Ραχόι: Έχετε 5 ημέρες για να ξεκαθαρίσετε αν κηρύξατε ανεξαρτησία
Ο Μαριάνο Ραχόι δίνει περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου στον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι, μετέδωσε σήμερα το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.
Αν ο Πουτζδεμόντ επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να "επανορθώσει". Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διαμεσολάβησης με την Καταλονία. Όπως είπε, «δεν είναι δυνατή η μεσολάβηση μεταξύ του δημοκρατικού νόμου και της ανυπακοής και της ανομίας», στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα ότι για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου η Καταλονία θα πρέπει να πάρει πίσω την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Προς επίρρωση των λεγομένων του, είπε επίσης ότι «κανένα Σύνταγμα εντός της Ευρώπης δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι αντίθετη με οποιοδήποτε κανόνα διεθνούς δικαίου».
Για τον λόγο αυτό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου «στο πλαίσιο των υπαρχόντων θεσμών». Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, το αν η Καταλονία κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.
«Αυτή η έκκληση -πριν τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων μπορεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματός μας- επιδιώκει να προσφέρει στους πολίτες τη σαφήνεια και την ασφάλεια που απαιτεί ένα θέμα τέτοιας σημασίας» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός «Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση την οποία βιώνει η Καταλονία και να επιστρέψει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ηρεμία. Και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
Το άρθρο 155, εφόσον ενεργοποιηθεί, ορίζει την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση, ένα σενάριο που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα. Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός απείλησε ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.
Βεβαιότητα για τους Ισπανούς
Ο Μαριάνο Ραχόι μιλώντας στους δημοσιογράφους το πρωί, μετά το υπουργικό συμβούλιο, είχε ήδη πει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει τόσο στους Ισπανούς όσο και στους Καταλανούς «βεβαιότητα» και «σαφήνεια» και ο Κάρλες Πουτζδεμόντ με την απάντησή του θα έχει «την ευκαιρία μετά τις εκκλήσεις που έρχονται από πολλές περιφέρειες να επιστρέψει η νομιμότητα».
«Αν ο Κάρλες Πουτζντεμόν σέβεται τη νομιμότητα, μια περίοδος μη νομιμότητας και αβεβαιότητας θα πάρει τέλος. Αυτό περιμένουν όλοι για δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση που επικρατεί στην Καταλονία», είπε.
«Αν η απάντηση που θα λάβουμε από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας είναι θετική, ότι δηλαδή αποφάσισαν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Κύριο μέλημά μας είναι η σταθερότητα στη χώρα», τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι.
Τι λέει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος
Το άρθρο 155, με το οποίο η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να αναστείλει την αυτονομία των περιφερειών, ορίζει τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα υποχρεώσουν τη Βαρκελώνη να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.
Τα «αναγκαία μέτρα» δεν περιγράφονται με σαφήνεια, εξ ου και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την εφαρμογή του. Συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι το άρθρο 155 επιτρέπει την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας. Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.
Μεταξύ άλλων, δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν, πράγμα που σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή ο Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Διαβάστε επίσης: Μαριάνο Ραχόι σε Καταλονία: Κηρύξατε ή όχι ανεξαρτησία – Απειλεί με το άρθρο 155
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας