Τσε Γκεβάρα: 50 χρόνια από τη δολοφονία του – Οι τελευταίες ώρες του παγκόσμιου συμβόλου της επανάστασης (pics)

Τσε Γκεβάρα: 50 χρόνια από τη δολοφονία του – Οι τελευταίες ώρες του παγκόσμιου συμβόλου της επανάστασης (pics)
Κυριακή 9 Οκτωβρίου του 1967, η είδηση του θανάτου του επαναστάτη και ηγέτη των Γκερίλα, Τσε Γκεβάρα, βυθίζει στο πένθος μεγάλο μεγάλο μέρος ολόκληρου του πλανήτη.

Ο Τσε Γκεβάρα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του βολιβιανού στρατού σε ηλικία μόλις 39 ετών. Ωστόσο είχε προλάβει να διαγράψει την δική του πορεία.

Αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα και σήμερα, 50 χρόνια μετά τον θάνατό του παγκόσμιο σύμβολο των εξεγερμένων. Η εμβληματική εικόνα του επαναστάτη ξεσηκώνει ακόμα τα πλήθη των αδικημένων μισό αιώνα μετά τη δολοφονία του. Η εικόνα του, όπως τον απαθανάτισε το 1960 ο Alberto Korda, με τον χαρακτηριστικό μπερέ, κοσμεί ακόμα δωμάτια, αφίσες και T-shirts, κάνοντας τον Τσε αιώνιο σύμβολο. 

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου δολοφονήθηκε ο Τσε Γκεβάρα από βολιβιανούς στρατιώτες, με την στήριξη πάντα της CIA. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στις 8 Οκτωβρίου ο Τσε βρισκόταν στο Κεμπράδα Ντελ Ιούρο, εκεί όπου αργότερα δόθηκε μία σκληρή μάχη. 

Κατά την αδίστακτη αυτή μάχη με τους βολιβιαμούς στρατιώτες, 17 από τους συντρόφους του Τσε σκοτώθηκαν ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να διαφύγουν. Εκείνος τραυματίστηκε στο πόδι και συνελήφθη. 

«Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και αξίζω περισσότερο ζωντανός παρά νεκρός», υποστήριξαν μερικοί στρατιώτες ότι τους είπε ο Τσε. Άλλοι είπαν ότι φώναξε «Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και απέτυχα». Και ο αστικός μύθος συνεχίζεται ακόμα και σήμερα μισό αιώνα μετά. Ο Τσε οδηγήθηκε στη Βολιβία και την επομένη της σύλληψής του στις 9 Οκτωβρίου μεταφέρθηκε στην αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα. 

Ο δικτάτορας Μπαριέντος, ήταν ξεκάθαρος. Ο Τσε δεν πρέπει να παραμείνει ζωντανός. Και κάπου εκεί ξεκίνησε να πλέκεται η σκευωρία, ότι ο Τσε πέθανε κατά τη διάρκεια της μάχης με τον βολιβιανό στρατό. 

Ωστόσο, ο λοχίας Μάριο Τεράν ήταν εκείνος ο οποίος πάτησε τη σκανδάλη. Λίγο πριν ο Τσε φώναξε «Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου». 

Και εκείνοι δεν δίστασαν. Τον πυροβόλησαν και 9 σφαίρες τρύπησαν τον θώρακα και το στήθος του. Ήταν 5 το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο έξω από τη μικρή πόλη της Βαγιεγκράντε στη νοτιοανατολική Βολιβία.

Το άψυχο σώμα του Τσε μεταφέρθηκε δεμένο στα πέδιλα προσγείωσης ενός ελικοπτέρου. Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να δει τον νεκρό ηγέτη ξεπερνούσε τις 10.000.

Η σορός του Τσε μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο σε νοσοκομείο για να τον δουν οι εκπρόσωποι του Τύπου και να πειστούν ότι ήταν νεκρός. Για του λόγου το αληθές, ένας στρατιωτικός γιατρός τού ακρωτηρίασε τα δύο χέρια ως αποδεικτικό στοιχείο και η υπόλοιπη σορός εντασφιάστηκε σε άγνωστο σημείο.

Ωστόσο, το 1997 ο τάφος του αποκαλύφθηκε. Ήταν θαμένος κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγιεγκράντε. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα και τάφηκαν στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα. Στην τελετή παρευρέθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο και χιλιάδες Κουβανοί. 

Σήμερα, μισό αιώνα μετά η Κούβα τιμά τον επαναστάτη γιατρό, τον υπουργό των φτωχών, τον ηγέτη που έπεσε στο βωμό της υπεράσπισης του αδύναμου και του εξεγερμένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play