Κομισιόν: Το Καζακστάν αποδεικνύει ότι μπορούν να υπάρχουν καλές σχέσεις τόσο με ΕΕ όσο και με Ρωσία
Το Καζακστάν αποδεικνύει ότι μπορούν να υπάρχουν καλές σχέσεις τόσο με ΕΕ, όσο και με Ρωσία υπογραμμίζει η Κομισιόν.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα για ευρωπαϊκά θέματα Euractiv, o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης Λουκ Ντεβίν (Luc Devigne), μιλώντας σε διάσκεψη της "Ευρασιατικής Λέσχης του Βερολίνου" (Berlin Eurasian Club) για τις σχέσεις ΕΕ-Καζακστάν, τόνισε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Κεντρική Ασία γενικότερα και το Καζακστάν ειδικότερα "δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες ή καλύτερες". Σημείωσε ότι η ΕΕ και το Καζακστάν μοιράζονται πολλούς κοινούς στόχους, ξεκινώντας από την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προώθηση του κράτους δικαίου και την αύξηση της ευημερίας και του εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Καζακστάν, ο Devigne δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές είναι περήφανες για τα αποτελέσματα. Επισημαίνεται πως η νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης, η προσωρινή εφαρμογή της οποίας άρχισε την 1η Μαΐου 2016, είναι η πρώτη αυτού του είδους που υπέγραψε η ΕΕ με έναν από τους εταίρους της στην Κεντρική Ασία και περιγράφεται ως ΠΟΕ-Plus, καθώς στην ουσία το κεφάλαιο της για τις δημόσιες συμβάσεις αντικατοπτρίζει το αντίστοιχο κεφάλαιο του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα της Euractiv.
Αντικατροπτίζοντας το πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντεβίν επισήμανε πως το Καζακστάν έχει γίνει πράγματι βασικός οικονομικός αλλά και πολιτικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Ασίας επέστρεψε στην ανάπτυξη.
Το Καζακστάν είναι μια μεγάλη χώρα παραγωγός πετρελαίου και παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2015, η οικονομία του παρέμεινε ισχυρή, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Καζακστάν, με συνολικά 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων, σχεδόν το 50% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης δήλωσε ότι "υπάρχει αυξανόμενη εμπιστοσύνη από εμπορικούς παράγοντες στην ισχυρή οικονομία του Καζακστάν" αλλά και στις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις της χώρας.
Στη χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού, με στόχο να ενταχθεί στα 30 πιο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου μέχρι το 2050. Ο κ. Ντεβίν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα ενισχύσουν τη δύναμη της χώρας και εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση του Καζακστάν να προωθήσει μια πράσινη οικονομία.
Ερωτηθείς για την άποψη της ΕΕ σχετικά με τον ρόλο του Καζακστάν όσον αφορά τις δυσκολίες μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία, ο αξιωματούχος της ΕΕ ευχήθηκε η Ρωσία να έχει την ίδια στάση με το Καζακστάν. Αποσαφήνισε πως ως ιδρυτικό μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης, το Καζακστάν έχει διατηρήσει και αναπτύξει καλές σχέσεις με την ΕΕ και διεμήνυσε πως είναι η ζωντανή απόδειξη, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα επιτυχημένο πρότυπο για το πώς μπορεί μια χώρα να διατηρήσει καλές σχέσεις με όλους. "Γιατί δεν επιτρέπεται στο Καζακστάν να έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ και την Ουκρανία; Ή με τη Μολδαβία ή τη Γεωργία;" διερωτήθηκε και υπογράμμισε πως "ορισμένοι στη Ρωσία βλέπουν τις εταιρικές σχέσεις που προσφέραμε στις χώρες ως κάτι εχθρικό" προσθέτοντας ότι δεν νομίζει ότι κάποιο άλλο κράτος το βλέπει με αυτόν τον τρόπο.
Στο σημείο αυτό, υποστήριξε πως το Καζακστάν είναι θύμα κυρώσεων, αναφέροντας πως οι μεταφορές της στην Ουκρανία εμποδίζονται από τη Ρωσία.
Από τη μεριά του Καζακστάν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρόμαν Βασιλένκο παρατήρησε πως όταν η χώρα του προήδρευσε στην Ευρασιατική Ένωση πέρυσι, η προτεραιότητα της Αστάνα ήταν να διευρύνει τον διάλογο με εταίρους, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της ΕΕ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας