Βόρεια Κορέα: Έτοιμη να εκτοξεύσει πύραυλο ικανό να φτάσει στις ΗΠΑ

Βόρεια Κορέα: Έτοιμη να εκτοξεύσει πύραυλο ικανό να φτάσει στις ΗΠΑ
Η Βόρεια Κορέα απασχολεί τον πλανήτη με τις πυρηνικές δοκιμές της, με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να συνεχίζει τις απειλές του, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον του. Η Πιονγκγιάνγκ εμφανίζεται μάλιστα έτοιμη να εκτοξεύσει πύραυλο ικανό να φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Ρώσος βουλευτής υποστηρίζει ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να δοκιμάσει έναν πύραυλο ο οποίος έχει δυνατότητα να φτάσει έως και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει ένα νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς και μας έδωσαν μάλιστα υπολογισμούς, δείχνοντας ότι ο πύραυλος είναι ικανός να προσεγγίσει τη δυτική ακτή των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι το πνεύμα των Βορειοκορεατών αξιωματούχων ήταν «αρκετά πολεμοχαρές».

Η ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας στο διάστημα 2 με 6 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η ρωσική πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ. Οι βουλευτές συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με τους βορειοκορεάτες αξιωματούχος.

Η κατάσταση με τις πυρηνικές πυραυλικές δοκιμές στη Βόρειο Κορέα έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η Πιονγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει αρκετούς γύρους εκτόξευσης πυραύλων και πυρηνικών δοκιμών. H πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία πριν πέσει στο βόρειο Ειρηνικό περίπου 20 λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Σύμφωνα με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, τα όπλα που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα δεν προορίζονται για επιθετικούς σκοπούς, αλλά για άμυνα απέναντι στις απειλές και στα μέτρα της Ουάσιγκτον εναντίον της.

Πηγή ανησυχίας το χημικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας

Το χημικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας συνιστά «πηγή ανησυχίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην κορεατική χερσόνησο, τόνισε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), απευθύνοντας έκκληση να ασκηθεί πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να το καταστρέψει.

Η κατοχή χημικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα «θα όφειλε να είναι μια πηγή ανησυχίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και πέραν αυτής», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού.

Εκτιμάται ότι η ποσότητα των χημικών όπλων που διαθέτει η Βόρεια Κορέα είναι μεταξύ των 3.000 και των 5.000 τόνων, είπε ο Ουζουμτζού κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Πιονγκγιάνγκ διαβεβαιώνει ότι δεν διαθέτει χημικά όπλα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών Πρωτοβουλία για την Απειλή των Πυρηνικών Όπλων (Nuclear Threat Initiative), η Βόρεια Κορέα έχει στην κατοχή της νευροτοξικούς παράγοντες όπως το αέριο σαρίν και το VX, μια ακόμη πιο θανατηφόρα εκδοχή του σαρίν, που θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής.

«Η διεθνής κοινότητα θα όφειλε να ανησυχεί για τη Βόρεια Κορέα λόγω του ότι είναι απρόβλεπτη», σημείωσε ο Ουζουμτζού. «Θεωρώ ότι πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση» προκειμένου να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να υπογράψει τη σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων, πρόσθεσε.

Η βορειοκορεατική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε πολλές επιστολές που της απηύθυναν ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το ζήτημα. Το τελευταίο αίτημα αυτού του είδους είχε σταλεί τον Μάρτιο, σημείωσε ο Ουζουμτζού.

«Όλα τα διαβήματα και τα αιτήματα για συναντήσεις με βορειοκορεάτες αντιπροσώπους έμειναν δυστυχώς αναπάντητα», συνέχισε ο Ουζουμτζού. «Δεν θέλουν να μας συναντήσουν και να συζητήσουν για αυτά τα ζητήματα», συμπλήρωσε.

Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει έναν πύραυλο που θα φέρει κεφαλή με αέριο σαρίν, είχε εκτιμήσει τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, μια δήλωση που είχε αναπαραχθεί από πολλά ΜΜΕ διεθνώς.

Το 2009, το ινστιτούτο μελετών International Crisis Group (ICG) είχε προειδοποιήσει ότι πέραν του προγράμματός της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, η Βόρεια Κορέα διαθέτει μεγάλο απόθεμα χημικών και βιολογικών όπλων.

Σύμφωνα με αυτό το ινστιτούτο, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το βορειοκορεατικό οπλοστάσιο συμπεριλαμβάνει αέριο σαρίν, αέριο μουστάρδας, φωσγένιο, Ταμπούν και άλλους νευροτοξικούς παράγοντες ικανούς να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από αεροσκάφη, με την εκτόξευση πυραύλων ή ακόμη με πυροβολικό.

Ο ΟΑΧΟ προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ τον Απρίλιο να ενταχθεί «χωρίς χρονοτριβή» στη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων. Η Βόρεια Κορέα, όπως και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Νότιο Σουδάν, είναι ανάμεσα στα τελευταία κράτη που δεν έχουν ενταχθεί στη διεθνή συμφωνία αυτή.

Νόμπελ Ειρήνης 2017 με μήνυμα σε Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ για τα πυρηνικά

 

Με ένα μήνυμα προς τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, «υποδέχθηκε» την είδηση για την βράβευση της Διεθνούς Εκστρατείας για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων (ICAN) με το Νόμπελ Ειρήνης 2017, η επικεφαλής της, Μπέατρις Φιν.

«Η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε πολλούς ανθρώπους να δυσανασχετήσουν πολύ στην ιδέα ότι μπορεί, μόνος του, να εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης.

Η Σουηδέζα επέκρινε επίσης το γεγονός ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει δείξει ότι «δεν ακούει» πάντα τους εμπειρογνώμονες. «Αν δυσανασχετείτε στην ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα, τότε οφείλετε να δυσανασχετήσετε και στην ίδια την ιδέα των πυρηνικών όπλων», δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα «πυρηνικά όπλα δεν φέρνουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στη Βόρεια Κορέα «δεν αισθάνονται ιδιαίτερα σε ασφάλεια».

«Καμιά χώρα που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ζήτημα των ανθρωπιστικών αρχών δεν θα πρέπει να προβαίνει σε τέτοιες πυρηνικές δραστηριότητες», επέμεινε, καλώντας σε διάλογο τα μέρη που συγκρούονται πάνω στα θέματα των πυρηνικών.

«Οι διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικές», διαβεβαίωσε η κ. Φιν και κάλεσε ιδιαίτερα να υποστηριχθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πολύ περισσότερο που «το Ιράν συμμορφώνεται προς τη συμφωνία».

Η ICAN η οποία συνασπίζει πολλές ΜΚΟ, κινητοποιήθηκε για τη συνθήκη απαγόρευσης των ατομικών όπλων που υιοθετήθηκε από 122 χώρες στις 7 Ιουλίου στον ΟΗΕ.

Το κείμενο προτείνει για πρώτη φορά την απαγόρευση της ανάπτυξης, της αποθήκευσης ή της απειλής χρήσης πυρηνικών. Η εμβέλειά του παραμένει ωστόσο ουσιαστικά συμβολική, αφού όλες οι πυρηνικές δυνάμεις αρνήθηκαν να το υπογράψουν.

Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από 50 χώρες, δήλωσε η κ. Φιν, διευκρινίζοντας πως η ICAN αναμένει ότι ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί «στα τέλη του 2018».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play