Καταλονία: Μπορεί να ανακηρύξει τη δική της ημέρα ανεξαρτησίας; – Τι λέει το ισπανικό σύνταγμα

Καταλονία: Μπορεί να ανακηρύξει τη δική της ημέρα ανεξαρτησίας; – Τι λέει το ισπανικό σύνταγμα
Η Καταλονία ενδέχεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου αλλά μπορεί να το κάνει;

Το ερώτημα της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, προκαλεί ανησυχία στα ενδότερα της Ισπανίας αλλά έχει ξεσηκώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Τους Καταλανούς.Και αυτοί δεν προτίθενται να υποχωρήσουν.

Τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συζητά για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος και η Κομισιόν δικαιολογεί εν μέρει τις τακτικές της ισπανικής αστυνομίας, οι Καταλανοί ετοιμάζουν το δικό τους κράτος.

Στο δημοψήφισμα το ποσοστό του ναι ανήλθε στο 90% σε ποσοστό συμμετοχής 42% των Καταλανών. Αυτό έχει διττή σημασία. Είτε το υπόλοιπο των ψηφοφόρων επιμένει στην συμπόρευση με την Ισπανία, κάτι που θα χαροποιούσε τον Ραχόι, είτε δεν κατάφερε να ψηφίσει ναι, λόγω της τακτικής Ραχόι και της παρεμπόδισης των ψηφοφόρων να φτάσουν στις κάλπες.

Όπως και να έχει, η δημοκρατία ορίζεται από το αποτέλεσμα ης κάλπης και η κάλπη μίλησε. Μετά από αυτό, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν επιβεβαίωσε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι θα ακολουθήσει τη διαδικασία ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης». Οι φήμες μιλούν για τη Δευτέρα.

Μπορεί όμως να το κάνει αυτό;Η ισπανική κυβένρηση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα. Ο Πουτζντεμόν από την άλλη επιμένει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει άλλη επιλογή μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής παρά να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και στην απόσχιση από τη Μαδρίτη. Αυτό το δικαίωμα του το δίνουν οι ψηφοφόροι του.Τι ισχύει στο ισπανικό σύνταγμα;Τα πράγματα εδώ είναι αρκετά ξεκάθαρα: Το σύνταγμα βασίζεται στην αδιαχώριστη ενότητα του ισπανικού έθνους, την κοινή και και αδιαίρετη πατρίδα των Ισπανών. Αναγνωρίζει και εγγυάται το δικαίωμα της αυτόνομης διακυβέρνησης των εθνοτήτων και των επαρχιών από τις οποίες απαρτίζεται, και την αλληλεγγύη μεταξύ όλων.

Αρα τι μέλλει γενέσθαι;Καθώς η Μαδρίτη δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος – τόσο η κυβένρηση όσο και τα ισπανικά δικαστήρια το έχουν αποκηρύξει εξάλλου ως παράνομο- η επίσημη κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι διατηρεί ακόμη την εναλλακτική να ανακαλέσει το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας επικαλούμενος το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος.

Το άρθρο αυτό, το οποίο δεν έχει τεθεί ποτέ σε ισχύ επιτρέπει στην ισπανική κυβέρνηση να επισέλθει και να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της αυτόνομης περιοχής της Καταλονίας, αν αυτή δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της έχουν επιβληθεί από το ίδιο το σύνταγμα και την ισπανικη νομοθεσία, ή στην περίπτωση που ενεργεί με προκαταλήψεις απέναντι στο γενικότερο καλό της Ισπανίας.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Ισπανός Βασιλιας, εμφανίστηκε υποστηρικτής της ισπανικής ενότητας, όπως αναμενόταν καθώς έχει και ο ίδιος να χάσει από μία ενδεχόμενη απόσχιση. Κανείς όμως δεν τον υπολογίζει. 

Συμπέρασμα: Ό,τι και αν γίνει, η ουσία είναι ότι Ισπανία και Καταλονία έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο, που δεν αναμένεται να λήξει χωρίς εκατέρωθεν απώλειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play