Συνάντηση του υπ. Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά
Συνάντηση με εκπροσώπους των εθνικών κοινωνικών εταιρειών (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) είχαν σήμερα η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Οι υπουργοί ενημέρωσαν τους κοινωνικούς εταίρους για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και όπως αναφέρει το υπουργείο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τρεις άξονες με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία:
«α) Ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την ενίσχυση και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που αφορά την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας.
β) Ασφαλιστικές διατάξεις για την πληρέστερη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων.
γ) Ρυθμίσεις για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στοχεύουν στο να βελτιώσουν ουσιωδώς πτυχές της καθημερινότητας χιλιάδων εργαζομένων».
Την ΕΣΕΕ στη συγκεκριμένη συνάντηση εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης και ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Καρανίκας, οι οποίοι και κατέθεσαν υπόμνημα με τις πάγιες θέσεις για τα εργασιακά και με βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση εκ μέρους της υπουργού για το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα προβλέπει διάφορες διατάξεις για εργασιακά θέματα και το ασφαλιστικό. «Από το νομοσχέδιο "σκούπα" απουσιάζουν, όμως, οι μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και των διατάξεων για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κατατεθούν στη Βουλή αργότερα, μαζί με τα 113 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, που θα πρέπει να εκπληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αφού συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, περιέχει κατά βάση διατάξεις κοινωνικού χαρακτήρα με "θετικό πρόσημο" για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, νέους επιστήμονες, καθώς και εγχώριες παρεμβάσεις επιπλέον μέτρων αυστηροποίησης για την ανασφάλιστη εργασία και τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών» επισημαίνει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.
Σε ό,τι αφορά την αδήλωτη, ανασφάλιστη, απλήρωτη και υποαμειβόμενη εργασία, η ΕΣΕΕ εξέφρασε την πάγια θέση της, σύμφωνα με την κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, των κοινωνικών εταίρων και του ILO. Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι «τέθηκαν, επίσης, εκ νέου, το θέμα του "εργοσήμου", καθώς και τα φτωχά αποτελέσματα του προγράμματος του ΣΕΠΕ, το οποίο, χωρίς καμία πρωτοτυπία, συνεχίζει να εστιάζει τους ελέγχους στο λιανεμπόριο, διατηρώντας παράλογα τα εξοντωτικά πρόστιμα, όπως αυτό των 10.500 ευρώ, χωρίς ελαφρυντικά».
Με πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ, ζητήθηκε από την υπουργό να ενταχθούν στο παρόν νομοσχέδιο η σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για τον ορισμό του πόρου που συλλέγει ο ΟΑΕΔ για λογαριασμό των κοινωνικών εταίρων. Συγκεκριμένα, η άποψη της ΕΣΕΕ είναι ότι «η ρύθμιση των 120 δόσεων των βεβαιωμένων, μέχρι 30/06/17, ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ, ύψους 23,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει. Η δυνατότητα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του πρόσφατου νόμου του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα δώσει ανάσα στους μικρομεσαίους της αγοράς, ενώ, κατά την ΕΣΕΕ, η ΚΥΑ θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, καθώς η ένταξη σε αυτήν πρέπει να είναι, όσο το δυνατόν, πιο απλή και να γίνεται με πρωτοβουλία του οφειλέτη. Ταυτόχρονα, θα έχει και πολλά άλλα προνόμια σε σχέση με τον πιο πολύπλοκο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, αφού ο οφειλέτης εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο βαθμό μόνο από το δανειστή του, εν προκειμένω τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και, κατ’ επέκταση, το ΚΕΑΟ».
Στο πλαίσιο βελτίωσης της λειτουργικότητας του νόμου, η ΕΣΕΕ υπέβαλε προς το υπουργείο πρόταση που αφορά στους εμπόρους και επιχειρηματίες στις τουριστικές περιοχές «όπου το μοντέλο επιχειρηματικότητας διαφέρει σημαντικά από αυτό που επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού, κατά κύριο λόγο, έχει χαρακτηριστικά εποχικότητας. Για τη συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών, προτείνεται η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών να ακολουθεί χρονικά αυτήν ακριβώς την εποχικότητα με αντίστοιχες καταβολές στην αντίστοιχη περίοδο. Η υλοποίηση της πρότασής μας θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις αυτές να αντιμετωπίσουν την υπερφορολόγηση, βοηθώντας τις ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στις δωδεκάμηνες οικονομικές απαιτήσεις, κατά την τουριστική περίοδο, οπότε και είναι ενεργές και διαθέτουν ταμείο» υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ.
Αναφορικά με την εισαγωγή του ενδεχομένου προαιρετικής αυξημένης καταβολής εισφορών, σε σχέση με τις τρέχουσες, σε όσους ασφαλισμένους σε εθελοντική και μόνο βάση το επιθυμούν, η ΕΣΕΕ θεωρεί αυτονόητο ότι «αυτή η αυξημένη καταβολή θα οδηγήσει αυτόματα τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους σε άμεσα, ξεκάθαρα και σαφή πλεονεκτήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται τόσο σε βελτιωμένη ποσοτικά σύνταξη, όσο και σε ποιοτική αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας. Κρίνεται, μάλιστα, δίκαιο, οι επιπλέον παροχές αυτής της δυνατότητας αναβάθμισης να συμπεριλάβει και όλους τους ασφαλισμένους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που ήδη καταβάλλουν το μάξιμουμ των ασφαλιστικών εισφορών».
Επιπλέον, η ΕΣΕΕ κατέθεσε πρόταση για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με το εισόδημα του τρέχοντος έτους, έστω με χρονική καθυστέρηση, αντί του υπολογισμού επί προηγούμενων ετών, που συνήθως δεν συμβαδίζουν με τη μεταβαλλόμενη οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου.
Σε ό,τι αφορά τα επτά προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους 22.500 ανέργους, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι επιμένει σε έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό και τη σύνδεσή τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία τους και να μετατραπούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Τέλος, υπογράμμισε προς την υπουργό την ανάγκη μόνιμης επίλυσης του προβλήματος της έγκαιρης καταβολής από τον ΟΑΕΔ των οφειλόμενων πόρων του ΛΑΕΚ στους δικαιούχους.
Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Κορκίδης σχολίασε: «Μετά από τόσα και τόσα μνημονιακά μέτρα, τα αποτελέσματα αναφορικά με την ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία είναι αποκαρδιωτικά για εργοδότες και εργαζόμενους. Τα ένδικα μέσα δεν είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, όταν πράγματι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να διαφωνήσουμε στην επιχειρούμενη ταχύτερη εκδίκαση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Η αυστηροποίηση, όμως, των μέτρων θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντικίνητρα κατά της παραβατικότητας και, κυρίως, με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες. Γενικά, επί των διατάξεων του νομοσχεδίου δεν ζητάμε κάποιες αλλαγές, αλλά βελτιωτικές προσθήκες εγχώριας έμπνευσης μεν, χωρίς εξωχώριες αντιδράσεις δε». «Αυτό το οποίο επιθυμούμε, όμως, είναι αυτές οι εγχώριες εμπνεύσεις βελτίωσης των εργασιακών και του ασφαλιστικού να μην δημιουργήσουν εξωχώριες αντιδράσεις και έχουμε πισωγυρίσματα» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κορκίδης στη δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας