Ιταλία: Δρακόντεια μέτρα υπό το φόβο του ISIS
Σε τρεις προληπτικές απελάσεις υπόπτων μεταναστών (δύο Μαροκινών κι ενός Σύρου – συνολικά 70 από τις αρχές του χρόνου) και σε ενίσχυση με τσιμεντένιες μπάρες των ήδη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας σε τουριστικά σημεία της Ρώμης και του Μιλάνου προχώρησε χθες η ιταλική κυβέρνηση, καθώς η ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης του Ισλαμικού Κράτους για το μακελειό της Βαρκελώνης κατονόμαζε ξεκάθαρα την Ιταλία ως επόμενο στόχο.
«Μετά την Ισπανία και τη Ρωσία (σ.σ.: τον τραυματισμό με μαχαίρι 8 ατόμων σε πάρκο της σιβηριανής πόλης Σουργκούτ από έναν μουσουλμάνο, τον οποίο σκότωσε η αστυνομία) έρχεται η σειρά της Ιταλίας», απείλησε η «επίσημη» τζιχαντιστική ιστοσελίδα Amaq.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, παρότι είπε ότι «δεν πιστεύει στην προπαγάνδα των ισλαμιστών», παραδέχθηκε ότι καμία χώρα, ούτε η Ιταλία, μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. «Οι τρομοκράτες δεν θα πετύχουν να μας αλλάξουν τρόπο ζωής ούτε να απαρνηθούμε τις δημοκρατικές μας ελευθερίες», τόνισε ο Τζεντιλόνι από το Ρίμινι.
Η Καταλονία και όλη η Ισπανία προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από το σοκ των αστυνομικών αποκαλύψεων, ότι ο τρομοκρατικός πυρήνας της πόλης Ριπόλ σχεδίαζε να ανατινάξει με 120 φιάλες βουτανίου συν μια ποσότητα του εκρηκτικού ΤΑΤΡ (τριασετονικό τριπεροξείδιο ή αλλιώς επονομαζόμενο «μητέρα του Σατανά») το διάσημο ημιτελές θρησκευτικό έργο του αρχιτέκτονα Γκαουντί Sagrada Familia (Αγία Οικογένεια) αλλά και το λιμάνι της καταλανικής πρωτεύουσας. Τον εμβληματικό καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης επισκέφθηκαν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στο 2016.
Η θλίψη για τους αδόκητους θανάτους 14 ανύποπτων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 130 στον πεζόδρομο Λας Ράμπλας και στην παραλιακή πόλη Καμπρίλ μεγάλωσε περισσότερο, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι ένας από τους 13 νεκρούς στη Βαρκελώνη είναι ο αγνοούμενος μέχρι χθες 7χρονος Βρετανο-Αυστραλός, Τζούλιαν Αλεσάντρο Κάντμαν. Η μητέρα του (Αυστραλέζα φιλιππινέζικης καταγωγής) τραυματίστηκε σοβαρά κι εξακολουθεί να νοσηλεύεται.
Ο σχεδόν τελικός απολογισμός των νεκρών είναι πέντε Ισπανοί («δύο Καταλανούς και τρεις ισπανικής υπηκοότητας» τους χαρακτήρισε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις), δύο Ιταλοί, δύο Πορτογάλοι, μία Βελγίδα, ένας Καναδός, ένας Αμερικανός, ο μικρός Βρετανο-αυστραλός κι ένας ακόμη που δεν είχε ταυτοποιηθεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας