“Καμπανάκι” από ΔΝΤ για το διογκούμενο χρέος της Κίνας
H κινεζική οικονομία να ανεβάζει «ταχύτητα», το αυξανόμενο χρέος της χώρας, όμως, αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία μεσοπρόθεσμα. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας παράλληλα προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Κίνας έως το 2021.
Το ΔΝΤ εξέδωσε την ετήσια έκθεσή του χθες και αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2017 στο 6,7% από το 6,2%. Το Ταμείο επίσης τόνισε πως αναμένει η Κίνα κατά μέσο όρο να εμφανίσει ανάπτυξη 6,4% στο διάστημα από τώρα μέχρι το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 6%.
Και πάλι, το Ταμείο προειδοποιεί πως τα πράγματα κάθε άλλο ρόδινα είναι.
"Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν ανοδικά λόγω του ισχυρού momentum, της δέσμευσης στους στόχους της ανάπτυξης και στην ανάκαμψη της οικονομίας παγκοσμίως", ανέφερε το ΔΝΤ. "Αλλά αυτό έρχεται με το κόστος των περαιτέρω μεγάλων και συνεχιζόμενων αυξήσεων του ιδιωτικού και δημοσίου χρέους, και ως εκ τούτου αυξάνοντας τους κινδύνους μεσοπρόθεσμα".
Αυτό που πρέπει να κάνει το Πεκίνο, είναι να εκμεταλλευτεί το τρέχον momentum ισχυρής ανάπτυξης "για να επιταχύνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εστιάσει περισσότερο στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης", αναφέρει η έκθεση του Ταμείου.
Στην κορυφή της λίστας με τις αναγκαίες ενέργειες, είναι η αντιμετώπιση του θέματος του χρέους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα θα διαμορφωθεί στο 300% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, έναντι του περίπου 240% πέρυσι.
Προειδοποιεί ακόμη ότι η ανάπτυξη που τροφοδοτείται με χρέος, είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση που δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, αν η Κίνα δεν αντιμετωπίσει βαθύτερα δομικά ζητήματα.
Οι κινεζικές τράπεζες διεύρυναν το δανεισμό κατά 825,5 δισ. γουάν (123,44 δισ. δολάρια) σε νέα δάνεια τον Ιούλιο, έναντι των 1,54 τρισ. γουάν τον Ιούνιο. Η συνολική κοινωνική χρηματοδότηση –μία μέτρηση πίστωσης και ρευστότητας- διαμορφώθηκε στα 1,22 τρισ. γουάν τον προηγούμενο μήνα έναντι 1,78 τρισ. γουάν τον Ιούνιο.
Εκτός της διαχείρισης του χρέους, το ΔΝΤ αναφέρει πως η Κίνα πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει το θέμα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και να αυξήσει την παραγωγικότητα σε τομείς που δεν είναι αποτελεσματικοί, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με τις κρατικές επιχειρήσεις-ζόμπι.
Στα θετικά, το Ταμείο επαίνεσε τις προσπάθειες της Κίνας να αυξήσει την εποπτεία και τη ρύθμιση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, να ελέγξει την εξάπλωση του εταιρικού χρέους και να διαχειριστεί καλύτερα τις εκροές κεφαλαίων και να σταθεροποιήσει τις διακυμάνσεις του γουάν
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας