Παπανάτσιου: Εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη
Το σεβασμό και την ευθυγράμμιση του υπουργείου Οικονομικών με τις Δικαστικές αποφάσεις εξέφρασε η κ. Κατερίνα Παπανάτσιου σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις παραγραφής φορολογικών υποθέσεων. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω απόφαση προκάλεσε νέα επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη προς τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και την σφοδρή αντίδραση των ανώτατων δικαστικών με ανακοινώσεις που μιλούν για αντιδημοκρατικές πρακτικές.
«Εμπιστευόμαστε Δικαιοσύνη που είναι ανεξάρτητη. Δεν σχολιάζω την απόφαση» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη. Επίσης, η υφυπουργός Οικονομικών είπε πως εγκύκλιοι για την συμμόρφωση των ελεγκτικών μηχανισμών στην απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθούν τόσο από το υπουργείο όσο και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΔ).
«Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων σχετικές με παραγραφές θα δοθούν στους εφοριακούς της ΑΑΔΔ με πρωτοβουλία του διοικητή και εφόσον κριθεί αναγκαίο Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προκύψει ανάγκη για συνολική ενημέρωση για το τρέχον στάτους των παραγραφών. Θα ήταν σκόπιμο μια τέτοια ενέργεια από το διοικητή όμως δεν θελω να εκληφθεί ως παρέμβαση» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως η απόφαση του ΣτΕ «θα μελετηθεί και από τους συμβούλους του υπουργείου Οικονομικών και θα υπάρξουν οι κατάλληλες οδηγίες προς τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Ωστόσο, η ίδια επικαλέστηκε μια σειρά από διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας για να επισημάνει πως είναι συνταγματική η παράταση της παραγραφής εως και 20 έτη φορολογικών υποθέσεων με ποινικό ενδιαφέρον όπως αυτές που περιλαμβάνονται στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων κλπ.
«Η προθεσμία παράτασης παραγραφής, έκδοσης φύλλου ελέγχου και επιβολής φόρου ορίζεται 5ετής και δύναται Συνταγματικά να παραταθεί με νέα νομοθετική διάταξη εντός του επόμενου έτους από την φορολογική αξίωση. Επίσης προβλέπονται και άλλοι χρόνοι παραγραφής» είπε για να εξηγήσει ότι στις περιπτώσεις που οι χρόνοι παραγραφής μπορούν να επιμηκυνθούν εντάσσονται υποθέσεις που συμπληρώνονται με νέα στοιχεία τα οποία περιέρχονται στην γνώση των ελεγκτικών αρχών από δικαστική και φορολογική συνδρομή όπως είναι οι περίφημες λίστες μεγαλοκαταθετών.
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «το ποινικό σκέλος των υποθέσεων ελέγχεται αυτοτελώς και οι κυρώσεις επιβάλλονται ανεξάρτητα από την διοικητική παραγραφή» και πως από φορολογικές και ποινικές διατάξεις «προκύπτουν περιπτώσεις 10ετούς-15 και 20 ετούς παραγραφής. Αυτές ενδιαφέρουν την κυβέρνησή μας και σε αυτές θα προχωρήσουμε εως τέλους».
Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης επέκρινε την τακτική της παρούσας αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων να παρατείνουν συνεχώς την προθεσμία παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων προκειμένου όπως είπε να «καλύψουν» την αδυναμία ελέγχου.Υποστήριξε πως η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ «δεν απαγορεύει στις αρχές να παρατείνει τους ελέγχους εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία» ενώ κάλεσε την κυρία Παπανάτσιου να πάρει θέση για τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκαν τα μέλη του ανώτατου δικαστηρίου από τον κ. Πάυλο Πολάκη. Εκτός αυτών ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι πέραν των νομικών ζητημάτων που θέτει το ΣτΕ υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα καθώς – όπως είπε – «Οι εισπράξεις δεν γίνονται από ελέγχους υποθέσεων 10ετίας και 15ετίας. Με την απόφαση του ΣτΕ η ΑΑΔΔ επιτέλους απελευθερώνεται από το άγχος να ασχολείται με παλιές υποθέσεις. Υπάρχει μελέτη της ΤτΕ που λέει πως για κάθε ένα ευρώ ελέγχων έρχονται 20 από συμμόρφωση. Εμείς θέλουμε να παραδειγματίζουμε. Εμείς θέλουμε ελέγχους σε υπαρκτές επιχειρήσεις και όχι ανύπαρκτες που σταμάτησαν να λειτουργούν πριν από 10-15 χρόνια». «Σταματήστε τις κορώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το διάστημα μας έλεγε για τις λίστες ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και ότι θα τα έκανε όλα καλύτερα αλλά έχετε μόλις 16% εισπράξεις από λίστα Λαγκάρντ και μόλις 1% από Μπόργιανς» είπε ο βουλευτής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας