Θεοδωράκης: Είναι ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά όχι ξεπούλημα

Θεοδωράκης: Είναι ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά όχι ξεπούλημα
Στην ανάγκη για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για την ανάγκη παραμονής της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα επεσήμανε ότι είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, όχι όμως και η ώρα ξεπουλήματός της.

«Οι Ευρωπαίοι, ας αφήσουμε κάποιες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα ο Σόιμπλε» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, «δεν είναι κάποιοι εμμονικοί που λένε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες κλπ. Βέβαια τους έχουμε δώσει πολλές αφορμές να τα λένε αυτά, αλλά ας μην ασχοληθεί η χώρα με αυτούς. Το κύριο μέρος της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης θέλει την Ελλάδα παρούσα. Θέλει το προκεχωρημένο φυλάκιο Ελλάδα. Γιατί ξέρει ότι, εάν πέσει το φυλάκιο, μετά μεταφέρεται πιο πάνω προς τα Βαλκάνια. Άρα με κάθε τρόπο και κάθε κόστος υπομένουν και κάποιες υπερβολές πολιτικών μας, κάποιες βαρουφάκειες υπερβολές, γιατί ακριβώς το προκεχωρημένο φυλάκιο Ελλάδα πρέπει να υπάρχει. Αυτό εμείς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, να έχουμε τις απαιτήσεις, αλλά από την άλλη να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Ελλάδα μια ευρωπαϊκή χώρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για νέες επενδύσεις, οι οποίες όμως θα έρθουν γιατί αναγκαστικά «έχουν συμπιεστεί πολύ οι τιμές στη χώρα μας και στα μεροκάματα και στις αξίες γης, οπότε θα είναι μια καλή επιλογή για τους ευρωπαίους. Νομίζω, λοιπόν, ότι η Ελλάδα είναι σε μια καλή στιγμή, αρκεί να μην είναι ταυτόχρονα και η στιγμή του ξεπουλήματός της. Προφανώς κάποιοι θα έρθουν να αγοράσουν και γη και σπίτια, αλλά εμείς δεν θα πρέπει να φερθούμε σαν μια χώρα που την εγκαταλείπουμε. Πρέπει εμείς να κάνουμε κάποιες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για αυτή τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο επικεφαλής τόνισε για την κυβέρνηση πως «έδωσε κάτι για το οποίο εμείς -που είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων- είπαμε ότι είναι εντελώς λάθος. Έδωσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια δεσμευμένη. Δηλαδή πολλές φορές οι αρνήσεις μας οδηγούν στο άλλο άκρο. Εμείς, δηλαδή, που λέγαμε "ναι στις ιδιωτικοποιήσεις", όπως ξέρεις, είπαμε στη Βουλή ότι τα 99 χρόνια είναι πέρα από κάθε λογική και δεν μπορεί να δεσμεύει μια κυβέρνηση, μια ολόκληρη εποχή. Δεν μπορεί να δεσμεύει τα εγγόνια της περιουσιακά. Άρα πρέπει να φύγουμε από ακραίες απόψεις, είτε αυτές ονομάζονται νεοφιλελεύθερες που λένε τα δίνουμε όλα, είτε άλλες απόψεις οι οποίες κωλυσιεργούν τις ιδιωτικοποιήσεις και οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Πρέπει να ισορροπήσουμε. Θέλουμε μετρημένες ιδιωτικοποιήσεις, θέλουμε συμμετοχή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, αλλά με όρους Ευρώπης και όχι με όρους μπανανίας όπως πολλές φορές γίνεται.

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε:

«Αντιλαμβάνομαι πολλές φορές ότι υπάρχει μια μεγάλη ανισότητα στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν περιοχές όπου τρομοκρατείσαι από την ύπαρξη χρήματος που προφανώς είναι μαύρο χρήμα και φαίνεται να υπάρχουν κι άλλες περιοχές, λίγο πιο άγονες σε όλη τη χώρα, όπου αντιλαμβάνεσαι ότι αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βάλουμε κάποιους κανόνες που θα φέρουν σε μία ευθεία τη ζωή των ανθρώπων.

Για αυτό εμείς έχουμε προτείνει το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα. Αντί να δίνουμε συσσίτια ή παροχές κατά εποχές. Προσέξατε τι είπα στη Βουλή; Το επίδομα θέρμανσης το δώσαμε Παρασκευή του καύσωνα. Αντί λοιπόν να περιμένουν οι φτωχοί άνθρωποι της χώρας μας πότε θα ελεήσει ο υπουργός να υπογράψει μια υπουργική απόφαση, πρέπει να προχωρήσουμε στην πράξη όπως έχει κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δηλαδή οι άνθρωποι που είναι πραγματικά φτωχοί, όχι αυτοί που έχουν περιουσίες και δηλώνουν φτωχοί, να έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας θα δικαιούνται από δω και πέρα ένα εισόδημα 400 ευρώ μηνιαίως. Δεν μπορεί παρά και οι Έλληνες που είναι εδώ φτωχοί να έχουν ένα ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα…

Οι στατιστικές στην Ελλάδα έχουν μια υπερβολή. Τα όρια της φτώχειας δεν είναι αυτά που είναι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αναφέρεται σε μια οικογένεια που δεν έχει εισόδημα. Δηλαδή υπάρχει άνεργος πατέρας, άνεργη μητέρα, ανήλικα παιδιά και δεν υπάρχει εισόδημα. Αμέσως αυτό εντάσσεται στα ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα. Το όριο της φτώχειας είναι ότι μπορεί ένα σπίτι να έχει ανάγκες για 1000 ευρώ και να βγάζει 700 ευρώ».

Τέλος, μιλώντας για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και από το Ποτάμι για την χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση και εδώ κάνει μπρος πίσω. Ενώ είπαμε και συμφώνησε και αυτή ότι θα πάμε σε μια συγκεκριμένη τροπολογία που θα βοηθήσει την εξεύρεση λύσης χωρίς να χάνει το ελληνικό Δημόσιο με εγγυήσεις που υπάρχουν η κυβέρνηση έκανε πίσω».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play