Καταργούνται οι χρεώσεις περιαγωγής εντός ΕΕ
Καταργούνται από την Πέμπτη 15 Ιουνίου, οι χρεώσεις περιαγωγής (roaming) στην κινητή τηλεφωνία για όσους ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι χρεώσεις, δηλαδή, που θα επιβάλλονται σε όσους πραγματοποιούν κλήσεις, στέλνουν μηνύματα ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες δεδομένων (data) όταν ταξιδεύουν, εντός της Ε.Ε., θα είναι αυτές που προβλέπουν τα τιμολόγια του τηλεπικοινωνιακού παρόχου στη χώρα προέλευσης.
Κι αυτό καθώς κάθε υπάρχον ή νέο συμβόλαιο που περιλαμβάνει υπηρεσίες περιαγωγής θα μετατραπεί εξ ορισμού σε συμβόλαιο περιαγωγής με ενιαίες χρεώσεις. Με άλλα λόγια, ο χρήστης κινητού τηλεφώνου που δέχεται κλήση, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, στην ΕΕ, μετά την 15η Ιουνίου 2017 δεν θα υποστεί καμία επιπρόσθετη χρέωση, καθώς θα είναι σαν να ταξιδεύει στη χώρα του.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ απαίτησε σταδιακά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μειώσουν σημαντικά τα τέλη περιαγωγής, υπέρ των καταναλωτών, με τις χρεώσεις να εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2007. Το τελευταίο βήμα έγινε τον περασμένο Απρίλιο, οπότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την τιμολογιακή οροφή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών παρόχων.
Η Κομισιόν πρόσθεσε πρόσφατα και νέα μέτρα προστασίας, ώστε να μη στερούνται οι εγχώριοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έσοδα από τη χρήση (φθηνότερων) καρτών SIM από εταιρείες άλλων κρατών-μελών, χωρίς χρεώσεις roaming.
Έτσι, αν κάποιος συνδρομητής είναι κάτοικος Αθήνας και για έναν ολόκληρο χρόνο χρησιμοποιεί μια κάρτα SIM που έχει αγοραστεί στη Σόφια, ενώ ο ίδιος δεν έχει πάει ποτέ στη Βουλγαρία, τότε θα είναι πολύ εύκολο να ανιχνευθεί η απάτη.
Στην περίπτωση αυτή η εταιρεία θα καλεί τον συνδρομητή της για εξηγήσεις. Εφόσον οι εξηγήσεις αυτές δεν θα κρίνονται επαρκείς, η εταιρεία θα μπορεί να του επιβάλλει μεγαλύτερες χρεώσεις στο μέλλον.
Σε περίπτωση που κάποιος μετακομίσει και εγκατασταθεί μόνιμα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα σύμβαση με τοπικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο και, στη συνέχεια, θα απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό εντός ΕΕ. Για να αποφύγει τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, έχει τεθεί ανώτατο όριο όσον αφορά τον όγκο των δεδομένων που μπορεί ο καταναλωτής να «κατεβάσει » από το κινητό ανά τον κόσμο: 50 ευρώ (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα), εκτός αν έχει συμφωνήσει διαφορετικό όριο με τον πάροχό του. Θα λαμβάνει, επίσης, προειδοποίηση, όταν φθάνει στο 80% του ορίου που έχει συμφωνήσει.
Οι χώρες όπου εφαρμόζονται οι κανόνες περιαγωγής είναι τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ ενώ μετά τις 15 Ιουνίου αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας