Η Μέι έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης – Με στήριξη από τους Ενωτικούς της Β. Ιρλανδίας
Η επικεφαλής των Συντηρητικών, Τερέζα Μέι, έλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίαςμε τη στήριξη των Ενωτικών της Βορείου Ιρλανδίας.
Η Μέι στις 14:30 έφτασε στο παλάτι και είχε 20λεπτη συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να της ζητήσει άδεια για να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεδομένου ότι οι Τόρις δεν έλαβαν κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές απόλυτη πλειοψηφία, η Μέι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δώσει μάχη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Όπως η ίδια εξήγησε ακολούθως σε δηλώσεις έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα σχηματίσει κυβέρνηση με τη βοήθεια των Ενωτικών της Β. Ιρλανδίας.
«Η κυβέρνηση στην οποία θα ηγηθώ θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και να κάνουμε μια χώρα όπου καμιά κοινότητα δεν θα είναι απόκληρη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι βεβαιότητα. Είχαμε τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες. Μονο με το ενωτικό κόμμα μπορεί να παρέχει αυτή τη βεβαιότητα», είπε συγκεκριμένα.
Το κόμμα των Τόρις της κυρίας Μέι έλαβε 318 έδρες και μαζί με τους δέκα βουλευτές του ιρλανδικού DUP θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.
Από νωρίς υπήρχαν πληροφορίες για στήριξη του DUP στους Συντηρητικούς
Τόσο το BBC όσο και το SKyNews μετέδωσαν νωρίτερα ότι η Μέι θα έχει αυτή την στήριξη από τους Βορειοϊρλανδούς. Το Sky επεσήμανε ότι το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία, εξετάζει μια συμφωνία “παροχής στήριξης με ανταλλάγματα”
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Να σημειωθεί ότι η κίνησή της να μεταβεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μαζί με τον σύζυγό της, πυροδότησε εκ νέου τις φήμες για παραίτησή της.
Όπως αναφέρει ο Guardian, φεύγοντας από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι ερωτήθηκε αν αυτή είναι «μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση». Η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση.
“Όχι” λένε οι Φιλελεύθεροι
Το ενδεχόμενο συνασπισμού με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό απορρίπτει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας, σύμφωνα με τον Τιμ Φάρον των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που εξασφάλισαν 12 έδρες. «Δεν θα υπάρξουν συμφωνίες, συνασπισμοί ούτε ψήφος εμπιστοσύνης και διευθετήσεις έναντι ανταλλαγμάτων», είπε.
«Αν η Τερέζα Μέι ή οποιοσδήποτε άλλος Συντηρητικός, προσεγγίσει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και ζητήσει την υποστήριξή μας για να εφαρμόσουν την ατζέντα τους, ας καταστήσω σαφή τη θέση μας: η μη επίτευξη συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία», είπε παραφράζοντας μια φράση που χρησιμοποιεί η Μέι αναφερόμενη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Αν η κυβέρνηση θέσει την Ομιλία της Βασίλισσας ή τον προϋπολογισμό ενώπιόν μας, θα κρίνουμε στη βάση του αν νομίζουμε ότι είναι καλοί για τη χώρα -και αν δεν είναι, δεν θα τους υποστηρίξουμε».
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς μετά τις εκλογές του 2010 όπου οι Τόρις δεν είχαν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Όμως ο Φάρον έχει απορρίψει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με τη Μέι λόγω των διαφορών των δύο κομμάτων για το Brexit.
Συγχαρητήρια επιστολή Τουσκ σε Μέι
«Η κοινή μας ευθύνη και επείγουσα αποστολή είναι τώρα να διενεργήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο καλύτερο δυνατό πνεύμα, διασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που θα αναστατώσει το λιγότερο δυνατό τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις και τις χώρες μας μετά τον Μάρτιο του 2019» έγραψε το Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του υπογραμμίζοντας ότι η «προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης δεν αφήνει καθόλου χρόνο για χάσιμο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας