Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (vids)

Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (vids)
Ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου. Αντίδραση από τον Μπαράκ Ομπάμα: Η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει το μέλλον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ,ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης την απόσυρση της χώρας από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δηλώνοντας ότι «από σήμερα» οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης.

Όπως τόνισε οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών.

Επισήμανε ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επανείσοδο των ΗΠΑ στην συνθήκη ή θα προσπαθήσει για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να «επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία» για το κλίμα.

Αντίδραση Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

“Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει την χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενεές τον “, ανέφερε ο Ομπάμα σε γραπτή ανακοίνωσή του μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Από νωρίς το CNN μετέδιδε ότι ο Τραμπ είχε ενημερώσει το Κογκρέσο

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το CNN (λίγο πριν από την ομιλία Τραμπ), που επικαλείται έγκυρες πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος ήδη ενημέρωσε τον πρόεδρο του Κογκρέσου για την απόφασή του αυτή.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αλλά και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει απόψε ότι αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, “τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή του” να προασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, πρόκειται να πει ότι η συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου θα ήταν υπερβολικά κοστοβόρα για τις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό, θα επιδιώξει να πετύχει “μια καλύτερη συμφωνία”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου «φιάσκο», αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμφωνία-ορόσημο για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) στην Ταορμίνα της Σικελίας το περασμένο Σάββατο, αναφέροντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.

Η συμφωνία, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 200 χώρες και η οποία πάρθηκε στο Παρίσι το 2015, στοχεύει στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και άλλων αερίων που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Με βάση αυτή τη συμφωνία, οι ΗΠΑ οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 26 με 28 ποσοστιαίες μονάδες στο χρονικό διάστημα 2005-2025.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play