G7: Όλοι μαζί και ο Τραμπ απέναντι

G7: Όλοι μαζί και ο Τραμπ απέναντι
Σε κλίμα διαφωνιών εξαιτίας της διαφοροποίησης των ΗΠΑ κυρίως στο θέμα της προστασίας του κλίματος ολοκληρώθηκε η σύνοδος των G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της. Ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου Μέρκελ και Τραμπ.

Σκηνικό έξι εναντίον ενός διαμορφώθηκε στη διήμερη Σύνοδο της ομάδας βιομηχανικών χωρών G7, που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Ταορμίνα της Σικελίας. Το κλίμα δυσαρμονίας οφείλεται στις ΗΠΑ, οι οποίες κράτησαν τη δική τους στάση σε σειρά ζητημάτων.

Ξεκάθαρα αγεφύρωτο παρέμεινε το χάσμα στο πεδίο της προστασίας του κλίματος, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται να δεσμευθεί στους όρους που προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που είχε υπογραφεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου το 2015.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την έκβαση των διαβουλεύσεων. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου, οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ ήταν «πολύ δύσκολες και εξαιρετικά μη ικανοποιητικές».

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για κοινό μέτωπο της ΕΕ και των έξι εκ των χωρών που συμμετείχαν, ενάντια στην αρνητική στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ απέναντι στη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία θέτει σαφείς στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω twitter ότι θα λάβει την ερχόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις του σχετικά με την παραμονή ή μη των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Συμβιβαστικές διατυπώσεις για εμπόριο και μετανάστευση

Στο πεδίο της πολιτικής για το εμπόριο αντίθετα έγιναν βήματα προσέγγισης ανάμεσα στους «έξι» (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδά, Γαλλία) και τις ΗΠΑ. Οι αρχικοί φόβοι που είχαν εκφράσει συμμετέχοντες στη σύνοδο για ρήξη σε αυτό το πεδίο δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι ΗΠΑ έκαναν τελικά δεκτή τη διατύπωση στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, όπου γίνεται λόγος για μάχη κατά του προστατευτισμού, όπως επίσης και ενάντια σε «άδικες εμπορικές πρακτικές». Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, σε αυτό το θέμα «υπήρξαν πολύ έντονες αντιπαραθέσεις και συζητήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη των αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στη σύνοδο των G7, συμβιβαστική συμφωνία επετεύχθη τελικά και επί μιας διατύπωσης που αφορά των ζήτημα των προσφύγων.

Όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, οι G7 συμφώνησαν «ότι οι πρόσφυγες έχουν ακριβώς τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που ισχύουν και για όλους τους υπόλοιπους, ότι πρέπει να βεβαίως να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, να παλέψουμε κατά της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το συμφέρον και τα δικαιώματα των ανθρώπων».

Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται πως οι υπόλοιπες έξι χώρες-μέλη της ομάδας, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν «την ουσιαστική δέσμευσή τους στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας».

«Έξι στις επτά χώρες επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο Παρίσι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη σε φάση αναθεώρησης της πολιτικής τους. Μια φάση η οποία ελπίζω να ολοκληρωθεί γρήγορα και θετικά», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη στάση των ΗΠΑ.

Δέσμευση Μακρόν πως θα συνεχιστούν οι πιέσεις για τη Συμφωνία του Παρισιού

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποκάλυψε πως σε συνομιλία του με τον πρόεδρο της Αμερικής τόνισε πως επιβάλλεται τόσο για την φήμη όσο και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υποστηρίξει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα εστίασε στις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών της διάσκεψης G7, αναφορικά με την τήρηση της συμφωνίας και εξήγησε: «Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, η Γαλλία θα εξακολουθήσει ν’ ασκεί πιέσεις, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα που άπτονται της αλλαγής του κλίματος».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν θέλησε, όμως, να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για την απόφαση του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στην εφαρμογή ή μη της Συμφωνίας του Παρισιού και χαρακτήρισε τον Τραμπ «ρεαλιστή» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εντός του πλαισίου εφαρμογής της αναφερόμενης συμφωνίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα λάβει την απόφασή του για το ζήτημα «την επόμενη εβδομάδα».

Τζεντιλόνι: Κύριο πρόβλημα, οι πολιτικές για το περιβάλλον

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη λήξη της συνόδου ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε: «Είχαμε πραγματική συζήτηση. Κύριο πρόβλημα που προέκυψε, είναι πολιτικές για το περιβάλλον».

«Η χθεσινή διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την σχέση του εξτρεμισμού και την πρόληψη που μπορεί να γίνει από τους παρόχους υπηρεσιών του διαδικτύου» πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά ειδικές κρίσεις όπως της Λιβύης, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας». 

Κάνοντας ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό τόνισε πως «ελήφθησαν δεσμεύσεις άμεσου και πιο βραχυπρόθεσμού χαρακτήρα» και εξήγησε «πρέπει να συνδυαστεί η ανθρωπιστική υποδοχή, οι πολιτικές ασφάλειας και η επίγνωση ότι πρέπει να αναπτυχθεί ουσιαστική συνεργασία με την Αφρική, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές».

Ακύρωσαν τη συνέντευξη Τύπου Μέρκελ και Τραμπ

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, και η γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, η οποία δίδεται, κάθε φορά, μετά το πέρας των εργασιών των συνόδων του G7.

Ανάλογη απόφαση είχε λάβει, νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και θεωρείται ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει τους ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο της Σικελίας, σε ζωτικής σημασίας θέματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play