Το Μάντσεστερ κλαίει, ο κόσμος τρέμει

Το Μάντσεστερ κλαίει, ο κόσμος τρέμει
Θρηνεί ο πλανήτης για την σφαγή των παιδιών στο Μάντσεστερ. Συμπαράσταση απ' όλο τον κόσμο προς τη Βρετανία. Σε συναγερμό ο πλανήτης. Από τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία πολλές είναι οι χώρες, οι οποίες εξετάζουν την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε δημόσιους χώρους. Δράστης ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι. Ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης το Ισλαμικό Κράτος.

Βυθισμένο στο πένθος και στην αγωνία για την τύχη αγνοούμενων και τραυματιών από τη βομβιστική επίθεση σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε είναι το Μάντσεστερ, την ώρα που η πόλη προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της.

Toυλάχιστον 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν και 59 ακόμη τραυματίστηκαν, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο «Μάντσεστερ Αρένα».

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε σήμερα 23 Μαΐου την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 22 θανάτους και 59 τραυματισμούς το βράδυ της Δευτέρας μετά τη λήξη μιας συναυλίας ποπ μουσικής της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ (δυτική Αγγλία). Στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε από το ISIS σε έναν από τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζεται πως ένας «από τους στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησε μια βόμβα μέσα στο πλήθος» κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Η τζιχαντιστική οργάνωση απειλεί επίσης ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις.

Αναγνωρίστηκε ο βομβιστής – Ήταν 22 ετών

Ο άνδρας ο οποίος σκότωσε 22 ανθρώπους σε επίθεση αυτοκτονίας σε έναν συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ ονομαζόταν Σαλμάν Αμπέντι και ήταν 22 ετών, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο άνδρας που φέρεται ότι διέπραξε τη χθεσινοβραδινή θηριωδία είναι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι” είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ, ο Ίαν Χόπκινς, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν θα κάνει κανένα άλλο σχόλιο για τον Αμπέντι.

“Προτεραιότητά μας, μαζί με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και τους εταίρους μας σε θέματα ασφάλειας, είναι να διαπιστώσουμε αν δρούσε μόνος του ή στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δικτύου”, τόνισε.

Συναγερμός σε όλο τον κόσμο

Από τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία πολλές είναι οι χώρες, οι οποίες εξετάζουν την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε δημόσιους χώρους.

Η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού -δηλαδή θεωρείται εξαιρετικά πιθανή μια τρομοκρατική επίθεση- έπειτα από την επίθεση αυτοκτονίας μετά τη συναυλία της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε χθες το βράδυ.

Εξειδικευμένοι αστυνομικοί των ομάδων σχεδιασμού εκδηλώσεων και ειδικοί στον τομέα της προστατευτικής ασφάλειας επανεξετάζουν αυτή τη στιγμή ενδελεχώς όλα τα σχέδια για τις επερχόμενες εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα» τονίζεται σε μια ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Τα θύματα

Η Σάφι Ρόουζ- Ρούσου ήταν το νεαρότερο θύμα του. Τρία θύματα του μακελειού στο Manchester Arena έχουν ήδη ταυτοποιηθεί. Η 8χρονη Ελληνοκύπρια Σάφι- Ρόουζ Ρούσου, η 18χρονη Τζορτζίνα Κάλαντερ και ο 26χρονος Τζον Άτκινσον.

Η Σάφι-Ρόουζ Ρούσος άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της Δευτέρας. «Ήταν ένα απλό, όμορφο μικρό κορίτσι, που αγαπούσαν όλοι» είπε συγκινημένος ο διευθυντής του σχολείου της Κρις Άπτον, στο Δημοτικό Σχολείου του Τάρλετον.

Τα νέα ήταν σπαρακτικά για φίλους και συγγενείς. Η Σάφι- Ρόουζ ήταν μόλις 8 ετών και πήγε να δει την αγαπημένη τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε μαζί με την 20χρονη αδερφή της, Άσλει Μπρόμβιτς και τη μητέρα της Λίσα Ρούσου.

Και οι δύο είναι ανάμεσα στους τραυματίες και νοσηλεύονται σε διαφορετικά νοσοκομεία. Ο θείος της 8χρονης, Κρις Ρούσσος, ήταν εκείνος που ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ανιψιά του είναι νεκρή.

Η Σάφι Ρόουζ:

Η 18χρονη φοιτήτρια από το Λάνκασαϊρ ήταν η πρώτη από τα θύματα που ταυτοποιήθηκε. Η Τζορτζίνα Μπέθανι Κάλαντερ ήταν από τις πιο ένθερμες οπαδούς της Αριάνα Γκράντε. Μάλιστα είχε συναντήσει το ίνδαλμά της και το 2015, οπότε και είχε ανεβάσει στο λογαριασμό της στο Instagram μία φωτογραφία μαζί της.

Η 18χρονη φοιτούσε στο πανεπιστήμιο του Λάκσαϊρ και την ταυτότητά της επιβεβαίωσε η φίλη της στην Telegraph. Ήταν πρώην μαθήτρια στο Bishop Rawstorne όπου και φοίτησε κατά το δεύτερο έτος, παρακολουθώντας το μάθημα της Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

Η Τζορτζια όπως έγραψαν οι φίλοι της στα social media ήταν λάτρης της ποπ μουσικής και συχνά πήγαινε σε συναυλίες για να διασκεδάσει βλέποντας τα μουσικά της ινδάλματα.

Ο λογαριασμός της πλέον στο Twitter έχει κλείσει ωστόσο πριν τη συναυλία είχε αναγράψει πόσο ενθουσιασμένη ήταν που θα συναντούσε την Αριάνα Γκράντε. Κοντινός της φίλος υποστήριξε πως η Τζορτζίνα άφησε την τελευταία της πνοή έχοντας τη μητέρα της στο πλευρό της.

Η Τζορτζίνα Μπέθανι Κάλαντερ:

Ο 26χρονος Τζον Άτκινσον είναι το τρίτο και τελευταίο μέχρι στιγμής θύμα που έχει ταυτοποιηθεί, από το μακελειό στο Manchester Arena που γέμισε θλίψη της παγκόσμια κοινότητα.

Ο νεαρός από το Μπάρι μάλιστα την ώρα της έκρηξης έφευγε από τον συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ Αρένα όπου τραγουδούσε η Αριάνα Γκράντε.

Ο θάνατος του 26χρονου επιβεβαιώθηκε από φίλους και συγγενείς του.  Ο νεαρός φαν της ποπ, με καταγωγή από το Ράντκλιφ, ήταν ένας «υπέροχος νέος άνθρωπος και μία όμορφη ψυχή» έγραψαν στα social media όσοι τον γνώριζαν.

Δεκαπέντε ακόμα άτομα παραμένουν αγνοούμενα μετά το μακελειό στο Manchester Arena που άφησε πίσω του 22 νεκρούς.

Ο Τζον Άτκινσον

Οι τραυματίες 

Υπάρχει ωστόσο και ένα άλλο μέτωπο: εκείνο των τραυματιών, που δίνουν μάχη για τη ζωή τους σε νοσοκομεία της πόλης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων, 12 παιδιά κάτω των 16 ετών βρίσκονται ανάμεσα στα 59 θύματα, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά την επίθεση.

«Δώδεκα παιδιά έχουν διακομιστεί στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων του Μάντσεστερ… Τα άλλα νοσοκομεία δέχθηκαν κυρίως ενηλίκους και υπάρχουν επίσης τραυματίες που μπορούσαν να περπατήσουν, που θα έχουν πάει σε διάφορα κέντρα, ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να είναι παιδιά» δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράντκλιφ, ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων North West.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ιατρικής και Κοινωνικής Περίθαλψης του Μάντσεστερ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί τραυματίες, που φέρουν σοβαρά τραύματα. «Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων με πολύ, πολύ σοβαρά τραύματα που βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και που θα βρίσκονται στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το μήνυμα του πρίγκιπα Κάρολου

«Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε σοκαρισμένοι μαθαίνοντας το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο Μάντσεστερ χθες το βράδυ. Τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, μεταξύ των οποίων νεαροί, έχασαν τη ζωή τους ή υποφέρουν τόσο πολύ από αυτή τη φοβερή θηριωδία, σε αυτό το βαθιά καταστροφικό περιστατικό που μας γεμίζει έντονη θλίψη.

Οι λέξεις δεν μπορούν επαρκώς να εκφράσουν όσα αισθάνονται αυτές τις δύσκολες ώρες όλες αυτές οι οικογένειες. Η σκέψη και η συμπάθειά μας είναι με όλους όσοι έχασαν τόσο τραγικά αγαπημένους τους ή που επηρεάστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο».

karolos

Τερέζα Μέι: «Aποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το επεισόδιο «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», σε δήλωσή της και πρόσθεσε ότι «όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

«Μία πηγή των Τόρις (Συντηρητικών), μιλώντας στην Ένωση Τύπου (πρακτορείο ειδήσεων) είπε ότι η εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές της πρωθυπουργού έχει ανασταλεί», μετέδωσε το Sky News.

Συγκλονισμένη η Αριάνα Γκράντε

Σχεδόν πέντε ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, η Αριάνα Γκράντε έστειλε μέσω Twitter, τα δικό της μήνυμα σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στο Manchester Arena, στιγμές μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας της.

«Διαλυμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια» έγραψε χαρακτηριστικά στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Μέτρα ασφάλειας στις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ, και τόνισε σε ανακοίνωσή του, ότι παρόλο που δεν έχει πληροφορίες για συγκεκριμένη απειλή σε μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ, «αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play