(upd) Μακελειό στο Μάντσεστερ: Βομβιστής σκόρπισε τον θάνατο σε συναυλία – Στους 22 οι νεκροί (pics & vids)

(upd) Μακελειό στο Μάντσεστερ: Βομβιστής σκόρπισε τον θάνατο σε συναυλία – Στους 22 οι νεκροί (pics & vids)
Τα πιο πολλά θύματα είναι παιδιά και έφηβοι. Τουλάχιστον 59 άτομα έχουν τραυματιστεί. Η έκρηξη σημειώθηκε στο φουαγιέ. Ελάχιστα λεπτά αφότου είχε ολοκληρωθεί η συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Εικόνα-ντοκουμένο μέσα από το Μάντσεστερ Αρένα. Τζιχανιστής στο όνομα του ISIS ανέλαβε την ευθύνη. Μία έφηβη το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε. Αγνοείται μία 8χρονη με ελληνικό όνομα. Δείτε live εικόνα από το σημείο.

Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη, μετά και το χθεσινοβραδινό επεισόδιο που σημειώθηκε στο Μάντσεστερ, όπου βομβιστής αυτοκτονίας σκόρπισε τον θάνατο. Toυλάχιστον 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν και 59 ακόμη τραυματίστηκαν όταν ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε στην κατοχή του, την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο δράστης της δολοφονίας σκοτώθηκε αφού πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ. Σύμφωνα με τις αρχές η επίθεση έγινε από έναν και μόνο άνθρωπο. Ο δράστης ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε και σκοτώθηκε επί τόπου.

Συγκεκριμένα, η επίθεση σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Μάντσεστερ Αρένα, την ώρα όπου η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε -ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους- έδινε συναυλία. Η έκρηξη έγινε στο φουαγιέ του σταδίου, προκαλώντας τρόμο σε όσους βρίσκονταν στο στάδιο, ενώ επικράτησαν σκηνές πανικού και πολλοί γονείς έχασαν τα παιδιά τους. Ο χώρος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο στο εσωτερικό του σταδίου, με το προσωπικό των συνεργείων πρώτων βοηθειών να αναφέρει τραύματα από θραύσματα.

Η βρετανική αστυνομία ανέφερε ότι από την επίθεση υπάρχουν τουλάχιστον 59 τραυματίες. Η επίθεση αποτελεί την πιο αιματηρή στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου. Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

H στιγμή της έκρηξης

Η πρώτη εικόνα-ντοκουμέντο

Η Daily Mail έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη εικόνα μέσα από το χώρο του Μάντσεστερ Αρένα, η οποία προκαλεί ανατριχίλα. Αν και δεν διευκρινίζεται αν μεταξύ των θυμάτων που βρίσκονται στο σημείο είναι παιδιά, έφηβοι ή ενήλικοι που τα συνόδευα στη συναυλία, ωστόσο το θέαμα είναι αποκρουστικό. Νεκροί και τραυματίες είναι πεσμένοι στο πάτωμα, ενώ τα μέλη των σωστικών συνεργείων και οι αστυνομικοί προσπαθούν αν προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Δείτε live εικόνα από το σημείο

Μία μάρτυρας ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία είπε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη ενώ έφευγε από το στάδιο, που ακολούθησαν ουρλιαχτά και ποδοβολητό από χιλιάδες άτομα εν φυγή από το κτίριο. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θεατές, μεταξύ των πολλοί νέοι, να τρέχουν προς τα έξω.

“Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν ήμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι άρχισαν να φωνάζουν”, είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. “Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν”, πρόσθεσε.

Η Αρένα του Μάντσεστερ, το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και αποτελεί δημοφιλή χώρο για συναυλίες και αθλητικά γεγονότα. Η Βρετανία βρίσκεται στην δεύτερη πιο επείγουσα κλίμακα συναγερμού, με μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων από μαχητές, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας έχει πει ότι συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα με την υποψία τρομοκρατίας. Τον Μάρτιο, ένας βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και σκοτωθεί από την αστυνομία.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στο φουαγιέ του συναυλιακού χώρου και τη στιγμή που οι θεατές είχαν ξεκινήσει να αποχωρούν, καθώς η τραγουδίστρια είχε μόλις ολοκληρώσει το τελευταίο της τραγούδι.

Το βίντεο που τραβήχτηκε ελάχιστα λεπτά μετά την έκρηξη

«Ενώ αποχωρούσαμε μια έκρηξη σημειώθηκε εκατοστά από μένα. Το δέρμα και ανθρώπινα μέλη απλώθηκαν παντού, στα μαλλιά μου και την τσάντα μου. Ακόμα βρίσκω κομμάτια από ένα Θεός ξέρει τι στα μαλλιά μου». Αυτή η περιγραφή είναι μια από τις πολλές για ό,τι συνέβη στην είσοδο του Manchester Arena.

«Περίμενα τα παιδιά μου να βγουν. Ακούσαμε το τελευταίο τραγούδι και είδαμε αρκετό κόσμο να βγαίνει. Ξαφνικά είδαμε μια λάμψη και ακούσαμε έναν θόρυβο. Ένιωσα έναν πόνο στο πόδι μου. Η γυναίκα μου είπε “πρέπει να ξαπλώσω” και όπως είδα είχε τραυματιστεί στην κοιλιά» περιγράφει ο Γκάρι Γουόκερ από το Λιντς που περίμενε τις δύο κόρες του μετά τη συναυλία.

«Η Αριάνα είπε “γεια σου Μάντσεστερ”, τα φώτα άναψαν και ακούστηκαν δύο μεγάλοι θόρυβοι. Τότε ο κόσμος άρχισε να τρέχει και να φωνάζει. Έβλεπα γύρω μου κόσμο με αίμα στο πρόσωπό του» δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας. Περισσότερα από 50 παιδιά που βρίσκονταν στη συναυλία, έχουν μεταφερθεί στο ξενοδοχείο “Holiday Inn. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Victoria που βρίσκεται δίπλα στο Μάντσεστερ Αρένα έκλεισε προσωρινά και τα τρένα δεν μπορούν ούτε να φύγουν ούτε να πλησιάσουν στον σταθμό.

Τζιχαντιστής αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο όνομα του ISIS

Ένας άνδρας που έχει καλυμμένα, με στρατιωτικό μαντήλι, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του εμφανίζεται σε βίντεο στο twitter και υποστηρίζει ότι το ISIS βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Μάντσεστερ. Πίσω του έχει μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους Το βίντεο, το οποίο εξετάζουν οι Αρχές για την αυθεντικότητα, έχει διάρκεια μόλις 16 δευτερολέπτων.

Στο μήνυμά του αναφέρει: «Αυτή είναι μόνο η αρχή! Τα λιοντάρια του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ αρχίζουν να επιτίθονται σε όλους τους Σταυροφόρους. Αλλαχού Ακμπάρ» λέει ο άνδρας. Στη συνέχεια και πριν κλείσει το βίντεο σηκώνει και δείχνει στην κάμερα ένα λευκό χαρτί στο οποίο έχει γράψει «Μάντσεστερ 2017-05-22».

Αγνοείται 8χρονη με ελληνικό όνομα

Ένα κορίτσι 8 ετών, η Σάφι Ρόουζ Ρούσσος βρίσκεται ανάμεσα στους αγνοούμενους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Real στο Λονδίνο, η 8χρονη που έχει ελληνικό όνομα βρισκόταν στο χώρο που έδινε συναυλία η Αριάνα Γκράντε, ωστόσο μετά την επίθεση του βομβιστή χάθηκαν τα ίχνη της.

Η Σάφι βρίσκεται ανάμεσα στη λίστα των αγνοούμενων και η μητέρα της την αναζητεί από τη νύχτα της Δευτέρας. Εκκληση από τους συγγενείς της στα μέσα κοινωνικής δικτύσωσης:

Μία έφηβη το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε στο Μάντσεστερ

Λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό αναγνωρίστηκε και το πρώτο θύμα της επίθεσης. Πρόκειται για την Georgina Callander, ένα κοριτσάκι που λάτρευε την τραγουδίστρια και την ακολουθούσε στις συναυλίες της. Η φωτογραφία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας έχει τραβηχτεί δύο χρόνια πριν.

Απεγνωσμένες αναρτήσεις γονιών που ψάχνουν τα παιδιά τους

Στα κοινωνικά δίκτυα στράφηκαν πανικόβλητοι γονείς, συγγενείς και φίλοι για να εντοπίσουν τους αγαπημένους τους που παρακολούθησαν τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ Αρένα, στο τέλος της οποίας σημειώθηκαν εκρήξεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι.

Ο πανικός που επικράτησε αμέσως μόλις ακούστηκε η έκρηξη καταγράφηκε σε βίντεο. Θεατές ανάμεσα στους οποίους έφηβοι και παιδιά έτρεχαν πανικόβλητοι. Σύμφωνα με αναφορές τουλάχιστον 50 παιδιά έφυγαν από το στάδιο χωρίς τους συνοδούς τους και μεταφέρθηκαν στο κοντινό Holiday Inn. 

Λίγο αργότερα χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το χάσταγκ #ManchesterMissing δημοσιεύοντας φωτογραφίες ατόμων που παρακολούθησαν τη συναυλία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τους εντοπίσουν. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία του Μάντσεστερ έδωσε στην δημοσιότητα ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς και τους φίλους, όσων βρίσκονταν χθες το βράδυ στο στάδιο, όπου έγινε η αιματηρή έκρηξη. 

Ο τηλεφωνικός αριθμός που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι ο ακόλουθος: 0161 856 9400 Και το Facebook ενεργοποίησε τη λειτουργία ελέγχου ασφαλείας που επιτρέπει σε όσους βρέθηκαν κοντά στο στάδιο του Μάντσεστερ να επιβεβαιώσουν αν είναι ή όχι ασφαλείς.  Από την άλλη, οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το στάδιο αμέσως μετά το χτύπημα κινητοποιήθηκαν προσφέροντας βοήθεια και στέγη σε όσους το είχαν ανάγκη με το #RoomForManchester να συνοδεύει αναρτήσεις όσων άνοιγαν τις οικίες τους για τους θεατές. 

Ειδικότερα μια γυναίκα, η Πόλα Ρόμπινσον έγραψε στα κοινωνικά ότι πρόσεχε αρκετά παιδιά σε ξενοδοχείο και παρότρυνε γονείς να επικοινωνήσουν μαζί της. «Πήραμε όσα παιδιά μπορούμε στο Holiday Inn. Θα τα κρατήσουμε ασφαλή και θα μείνουμε μαζί τους» ενημέρωνε ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση επαναδημοσίευσης του ποστ της προκειμένου να φτάσει σε όσους περισσότερους γονείς γίνεται.manchester-arena-paidia1-1300 Απεγνωσμένες αναρτήσεις γονιών που ψάχνουν τα αγνοούμενα παιδιά τους στο Μάντσεστερ.

Από την άλλη έντρομοι συγγενείς έγραφαν στα κοινωνικά δίκτυα. «Η εξάχρονη ανιψιά μου ήταν στο Μάντσεστερ σήμερα για τη συναυλία. Δεν έχουμε ακούσει νέα από εκείνη/τον συνοδό της και έχουμε αρρωστήσει από την ανησυχία», έγραψε μία γυναίκα μετά συναυλία. Ευτυχώς στην περίπτωσή της η ανιψιά της βρέθηκε ασφαλής. 

Σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν πολλοί από τους εφήβους και κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία με τους γονείς τους, ωστόσο όσο περνούσε η ώρα, τα μηνύματα των συγγενών και φίλων που δεν είχαν επικοινωνήσει ακόμα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα άρχισαν να γίνονται όλο και πιο απελπισμένα. Μία από τους έφηβους που αγνοούνται είναι η Ολίβια Κάμπελ η οποία όπως τονίζει ο Guardian πήγε στη συναυλία για δώρο για τα γενέθλιά της από την φίλο της Άνταμ ο οποίος αγνοούνταν κι αυτός αλλά εντοπίστηκε πριν λίγο. 

«Είναι το πιο τρομακτικό συναίσθημα που υπάρχει για ξέρεις ότι η κόρη σου είναι εκεί και να μην μπορείς να την βρεις, και να μην ξέρεις αν είναι νεκρή ή ζωντανή. Δεν ξέρω πως ο κόσμος μπορεί να το κάνει αυτό σε αθώα παιδιά» δήλωσε η μητέρα της κοπέλας στο CNN τονίζοντας ότι η συναυλία ήταν το μόνο πράγμα για το οποίο συζητούσαν οι δύο νεαροί το τελευταίο διάστημα.

Τερέζα Μέι: Αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά νέων παιδιών 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το επεισόδιο “αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση”, σε δήλωσή της, και πρόσθεσε ότι “όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί”. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Η πρωθυπουργός επίσης συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας για τις 09:00 το πρωί (ώρα Λονδίνου).

Υπό τον πλήρη έλεγχο της αστυνομίας έχει τεθεί νοσοκομείο στο Μάντσεστερ

Υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο έχει τεθεί νοσοκομείο του Μάντσεστερ (Manchester Royal Ιnfirmary -MRI) στο οποίο έχουν μεταφερθεί μερικοί από τους τραυματίες της αιματηρής έκρηξης που έγινε στο στάδιο του Μάντσεστερ. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του αναφερόμενου νοσοκομείου βρίσκεται υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο με μέλη του προσωπικού να δηλώνουν ότι έχει μετατραπεί σε «σκηνή εγκλήματος» σχολιάζοντας την αυξημένη αστυνομική παρουσία των ειδικών ιατροδικαστικών υπηρεσιών που συλλέγουν στοιχεία για την έκρηξη.

Παράλληλα, αστυνομικοί εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας στις εισόδους του νοσοκομείου, ενώ έχουν τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες έκτακτης ανάγκης που απαγορεύουν την είσοδο. Τα πρώτα ασθενοφόρα άρχισαν να φτάνουν γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα, ενώ όλοι οι ασθενείς που δεν είχαν σχέση με την έκρηξη, είχαν απομακρυνθεί από τους ειδικούς χώρους υποδοχής του νοσοκομείου. 

Αυστηρά μέτρα ασφάλειας και στις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ, και τόνισε σε ανακοίνωσή του, ότι παρόλο που δεν έχει πληροφορίες για συγκεκριμένη απειλή σε μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ, “αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων”.

Σοκαρισμένη η Αριάνα Γκράντε

«Δεν έχω λόγια για ό,τι συνέβη», έγραψε στο Twitter η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε. «Από τα βάθη της καρδιάς μου, είμαι τόσο στεναχωρημένη. Δεν έχω λέξεις», έγραψε. Να σημειωθεί πως η Αριάνα Γκράντε βρισκόταν στο Λονδίνο για προγραμματισμένες εμφανίσεις και πως για σήμερα, Τρίτη, ήταν προγραμματισμένο να τραγουδήσει στην Ο2 Αρένα του Λονδίνου.

Πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές του ISIS

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους γιόρτασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έκρηξη παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές. Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης σε σχέση με την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές. Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ, ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play