Μαδούρο: Δεν θέλω εμφύλιο
Ο σοσιαλιστής Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες την ψηφοφορία για μια νέα λαϊκή συνέλευση που θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το σύνταγμα, οι αντίπαλοί του ωστόσο είπαν ότι ήταν μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων.
“Δεν θέλω έναν εμφύλιο”, είπε ο Μαδούρο σε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στο κέντρο του Καράκας, ενώ αλλού στην πόλη οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευαν δακρυγόνα σε νεαρούς που έρριχναν πέτρες και μολότωφ μετά την απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Ο Μαδούρο έχει ενεργοποιήσει ένα συνταγματικό άρθρο που επιτρέπει τη μεταρρύθμιση όλων των δημόσιων ρόλων, όπως έκανε ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες το 1999 σε μικρό διάστημα αφότου κέρδισε την εξουσία στην νοτιοαμερικανική χώρα που αποτελεί μέλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OPEC).
Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι είναι μια ακόμα προσπάθεια του Μαδούρο να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται η αντιπολίτευση, και να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω μιας σφοδρής ύφεσης και αναταραχών που οδήγησαν στον θάνατο 29 ατόμων τον Απρίλιο.
“Αντιμέτωποι με την ανακοίνωση του δικτάτορα για τη συνταγματική απάτη της συντακτικής συνέλευσης, ο κόσμος θα πρέπει να βγει στους δρόμους και να μην υπακούσει σ’ αυτή τη τρέλλα”, είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Πάνω από 400 άτομα έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες άλλα συλληφθεί από τις απαρχές των αναταραχών στην αρχή του Απριλίου.
Ενώ ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ συνδράμουν σε πραξικόπημα εναντίον του, οι εχθροί του δηλώνουν ότι έχει καταστρέψει την οικονομία και μεταμορφωθεί σε τύραννο.
Οι αντίπαλοι του καθεστώτος απαιτούν άμεσες βουλευτικές εκλογές, αυτονομία της βουλής, όπου κρατούν την πλειοψηφία, ελευθερία για πάνω από 100 ακτιβιστές που κρατούνται και ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό για να αντισταθμιστεί η τρομακτική οικονομική κρίση της Βενεζουέλας.
Στο κεντρικό Καράκας, υποστηρικτές του Μαδούρο χαιρέτιζαν ένα τεράστιο μπαλόνι που απεικόνιζε τον Τσάβες και καταφέρονταν εναντίον των αντικαθεστωτικών, τους οποίους αποκαλούσαν “τρομοκράτες”.
Η κυβέρνηση έστειλε εκατοντάδες λεωφορεία για τους υποστηρικτές της αλλά έκλεισε υπόγειους σταθμούς στην πρωτεύουσα και ανόρθωσε οδοφράγματα, εμποδίζοντας τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης.
Εκατομμύρια στη Βενεζουέλα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα γεύματα τους ή να πληρώσουν βασικά φάρμακα. “Ποιός το αντέχει αυτό; Τόση πείνα, μιζέρια, εγκλήματα. (…) Οι τιμές ανεβαίνουν πολύ περισσότερο από τους μισθούς”, είπε η υπάλληλος κοινωνικών υπηρεσιών Σόνια Λόπες, 34, σε συλαλλητήριο της αντιπολίτευσης στο δυτικό Καράκας, ενώ ανέμιζε μια σημαία της Βενεζουέλας που έφερε την υπογραφή του κρατούμενου αντιπολιτευτή Αντόνιο Λεντέσμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας