Συνελήφθη 25χρονος Ιρακινός ισλαμιστής για την επίθεση στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ

Συνελήφθη 25χρονος Ιρακινός ισλαμιστής για την επίθεση στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ
Έγιναν έφοδοι σε δύο σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 28χρονος Γερμανός είναι ύποπτος ως συνεργός του. Αμφότεροι φέρεται να έχουν σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Η UEFA ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας.

Έναν 25χρονο Ιρακινό ισλαμιστή συνέλαβαν οι γερμανικές Αρχές, ο οποίος φέρεται να είναι ύποπτος για την επίθεση στο λεωφορείο της Μπορούσια Ντόρτμουντ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν Γερμανοί εισαγγελείς. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία έγιναν έφοδοι στα σπίτια δύο υπόπτων απ’ τον ισλαμιστικό χώρο και συνελήφθη ένα άτομο. Η εισαγγελία δεν έκανε γνωστό πού τέθηκε υπό κράτηση ο ύποπτος, αλλά πρόσθεσε πως θα εξετασθεί αν θα εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας 28χρονος Γερμανός φέρεται να είναι ύποπτος ως συνεργός του 25χρονου Ιρακινού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο 25χρονος Ιρακινός είναι κάτοικος της γερμανικής πόλης Βούπερταλ, ενώ ο 28χρονος Γερμανός της πόλης Φρέντμεμπεργκ, που βρίσκονται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου ανήκει η πόλη Ντόρτμουντ. Αμφότεροι φέρεται να έχουν σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. 

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βορείου Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Ραλφ Γέγκελ, χαρακτήρισε «ασυνήθιστο» το γεγονός ότι δίπλα στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε επιστολή ανάληψης ευθύνης. Ο ίδιος είπε ότι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ντόρτμουντ μετά την επίθεση. Δήλωσε επίσης ότι η αστυνομία «εξετάζει κάθε πιθανή προέλευση» της επίθεσης, από την άκρα αριστερά έως ισλαμιστικά κίνητρα.

Όπως έγινε γνωστό, οι βόμβες περιείχαν αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα και είχαν ακτίνα δράσης περίπου 100 μέτρα. Μάλιστα, ένα από τα μεταλλικά αντικείμενα βρέθηκε μπηγμένο μέσε σε καρέκλα του πούλμαν της ομάδας.

«Θα μπορούσε να έχει συμβεί πολύ μεγαλύτερη καταστροφή», σύμφωνα με την Εισαγγελέα Φράουκε Κέλερ. Η ανώτατη εισαγγελέας δήλωσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται πλέον στο σενάριο να είναι ισλαμιστές πίσω από την βομβιστική επίθεση. Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα κίνητρα του ή των δραστών δεν είναι ακόμη γνωστά. Το ενδεχόμενο να βρίσκονται πίσω από τη επίθεση αντι – ναζί θεωρείται απίθανο, πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, η οποία χειρίζεται όλες τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν υποψίες για τρομοκρατία, είπε πως οι αστυνομικοί βρήκαν τρεις επιστολές κοντά στον τόπο της επίθεσης, όλες με το ίδιο περιεχόμενο που υποδηλώνει ισλαμιστικό κίνητρο.

Η εκπρόσωπος Φράουκε Κέλερ δήλωσε πως οι επιστολές αναφέρονταν στη χρήση αναγνωριστικών αεροπλάνων Tornado στη Συρία, τα οποία έχει αναπτύξει η Γερμανία στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ σ’ αυτές ζητείται επίσης το κλείσιμο της αμερικανικής στατιωτικής βάσης στο Ραμστάιν της δυτικής Γερμανίας.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την επίθεση σε πούλμαν που μετέφερε παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ (BVB), δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Χθες το βράδυ η καγκελάριος, όπως και ο κόσμος στο Ντόρτμουντ, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι παντού στον κόσμο, συγκλονίσθηκε από την επίθεση στο πούλμαν της ομάδας BVB», δήλωσε ο Στ.Ζάιμπερτ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι οι συνέπειες δεν ήταν χειρότερες», πρόσθεσε επαινώντας οπαδούς της Ντόρτμουντ που φιλοξένησαν οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco μετά την αναβολή του αγώνα των δύο ομάδων στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως οι ερευνητές κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν τον δράστη ή τους δράστες.

Το μήνυμα του Μπάρτρα από το νοσοκομείο

Ο 26χρονος Ισπανός αμυντικός της Ντόρτμουντ, Μαρκ Μπάρτρα, ήταν αυτός που τραυματίστηκε από την χθεσινή επίθεση που δέχθηκε το πούλμαν της ομάδας του.

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, καθώς υπήρχαν μικροτραυματισμοί στο αριστερό χέρι του.

Ο ίδιος τοποθετήθηκε μέσω του Twitter του ενώ ανέβασε και στο Instagram την πρώτη του φωτογραφία μετά τον τραυματισμό του και το χειρουργείο.«Γεια σας.

Όπως βλέπετε είμαι πολύ καλύτερα. Σας ευχαριστώ όλους για τα μηνύματα σας. Όλη μου η δύναμη στους συμπαίκτες μου, στους οπαδούς και στην Ντόρτμουντ απόψε» έγραψε χαρακτηριστικά.

Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας η UEFA

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, όπου χρειαστεί σε όλη την Ευρώπη, αναμένεται να λάβει η UEFA λίγες ώρες μετά την βομβιστική επίθεση.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους αγώνες που θα διεξαχθούν σήμερα και θα τα ενισχύσει παντού όπου είναι αναγκαίο. Σύμφωνα πάντως με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της UEFA υπό καθεστώς ανωνυμίας , δεν έχει στην διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία για επαπειλούμενη απειλή αλλά ζητά από τους οπαδούς να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

O Tζόρτζιο Μαρτσέτι, διευθυντής αγώνων της UEFA, δήλωσε στο πρόγραμμα 4 του BBC ότι, η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα της UEFA κι ότι θα συνεργαστεί στενά με την αστυνομία όπου διεξάγονται αγώνες.

Θα υπάρξουν πιθανότατα και νέες επιθέσεις ύστερα από την βομβιστική επίθεση εναντίον της Μπορούσια – Ντόρτμουντ, προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία της Γερμανίας, όπως αναφέρει η γερμανική “Τagesspiegel”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play