Εκρήξεις σε δύο εκκλησίες της Αιγύπτου (pics & vids)

Εκρήξεις σε δύο εκκλησίες της Αιγύπτου (pics & vids)
"Ματωμένη" η Κυριακή των Βαΐων. Σημειώθηκαν τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τουλάχιστον 36 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε Τάντα και Αλεξάνδρεια. Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη.

Δύο βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών στις πόλεις Τάντα και Αλεξάνδρεια, κόστισαν την ζωή σε τουλάχιστον 36 ανθρώπους προς το παρόν και σημάδεψαν με τον χειρότερο τρόπο την Κυριακή των Βαΐων.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία ξεκινάει σήμερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Στην πόλη Τάντα, κοντά στο Δέλτα του Νείλου μια βόμβα εξερράγη μέσα στην εκκλησία των Κοπτών, την ώρα της Θείας Λειτουργίας, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 50. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10:00 μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα.

Ανάμεσα στους 22 νεκρούς – όπως δίνει τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων το αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας – συμπεριλαμβάνεται ο επικεφαλής του Δικαστηρίου της Τάντα, Σαμουέλ Τζορτζ, γράφει η Αλ Αχράμ.

Η στιγμή της έκρηξης καταγράφηκε σε βίντεο που τραβήχτηκε στο εσωτερικό της εκκλησίας. Ενώ η χορωδία του ναού ψάλλει, ξαφνικά χάνεται η εικόνα και ακούγεται ο εκκωφαντικός θόρυβος της βόμβας που εκρήγνυται. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του βίντεο από τις αρχές, το υλικό μεταδίδεται από μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης:

Λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη σε εκκλησία Κοπτών στην Αίγυπτο, έγινε στην Αλεξάνδρεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έξω από την εκκλησία ανατινάχθηκε ένας καμικάζι αυτοκτονίας, ενώ από την έκρηξη υπάρχουν τουλάχιστον έξι νεκροί και πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Από την δεύτερη αυτή έκρηξη, 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 65 έχουν τραυματιστεί, με τις Αρχές να αναφέρουν ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη γα τις δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κάλεσε τους οπαδούς του να βάλουν στο στόχαστρο των επιθέσεων τους χριστιανούς.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, η έκρηξη οφείλεται σε βομβιστή αυτοκτονίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 66.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ένας αστυνομικός παρεμπόδισε τον βομβιστή να εισέλθει στο εσωτερικό του ναού και εκείνος αμέσως πυροδότησε την βόμβα.

Πληροφορίες και για τρίτη βόμβα που απενεργοποιήθηκε

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε άλλη χριστιανική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, τον οποίο εξουδετέρωσε ειδική ομάδα πυροτεχνουργών της Αιγυπτιακής αστυνομίας.

Ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Αίγυπτο

Συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση.

Παρόμοια κρούσματα βάρβαρης και τυφλής βίας δεν πρόκειται να πλήξουν τον ανεκτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, στον αιγυπτιακό λαό και στην Κυβέρνησή του.

Μητσοτάκης: «Αθώες ζωές χάθηκαν άδικα»

Τη θλίψη του για θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αίγυπτο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει: «Αθώες ζωές χάθηκαν άδικα, ανήμερα των Βαΐων στην Αίγυπτο, στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play