Επιμένουν να πανηγυρίζουν, “ξορκίζοντας” μέτρα και grexit
Συνεχίζεται το… πανηγυρικό κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου για το πακέτο του Eurogroup, το οποίο επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με νέα, ακόμα πιο επώδυνα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση της Αριστεράς κάνει λόγο για “μεταρρυθμίσεις”, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας, ενώ έχει δεσμευτεί για μείωση του αφορολόγητου, περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ, όπως ακριβώς ζητεί το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ώρα που όλα τα κόμμα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη δραματική της υποχώρηση ως προς τις τρελές απαιτήσεις των δανειστών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην La Republica, υπεραμύνεται των σκληρών μέτρων, που έφεραν στις αποσκευές τους από τις Βρυξέλλες οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, “ξορκίζοντας” τα σενάρια περί grexit, τονίζοντας πως οι θυσίες έχουν τελειώσει και σαφώς “τάζοντας” για ακόμη μία φορά φοροελαφρύνσεις, ως “βιτρίνα” για τα μέτρα, που θα πρέπει να “περάσουν” από την Βουλή.
“Η συμφωνία των Βρυξελλών είναι ξεκάθαρη: η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει. Πρόκειται για συμβιβασμό, αποτέλεσμα των υποχωρήσεων που έκαναν όλοι. Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας. Αλλά θα το πράξουμε -σε συμφωνία με τους θεσμούς- με ένα σχέδιο φορολογικών παρεμβάσεων που θα είναι ουδέτερο. Για κάθε ενδεχόμενη περικοπή, θα υπάρχει μια ελάφρυνση της φορολογικής πίεσης ή νέοι πόροι υπέρ κοινωνικών παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα σύστημα μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019. Και κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο για να ολοκληρωθεί γρήγορα η τελική συμφωνία”, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο μεταξύ, ενώ οι δύο ισχυρές γυναίκες, Κριστίν Λαγκάρντ και ‘Αγγελα Μέρκελ, έχουν ήδη συμφωνήσει πως το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους θα “ανοίξει” το 2018, η κυβέρνηση επιμένει να προσβλέπει σε συνολική λύση με τους δανειστές.Απαντώντας σε ερώτηση της “La Repubblica”, τί θα συζητηθεί στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των θεσμών και πότε θα επιτευχθεί η οριστική συμφωνία, ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει:
“Δεν υπάρχει προκαθορισμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αλλά όλοι είμαστε σύμφωνοι για την επίτευξη τελικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να γίνουν όλα πριν από τις γαλλικές εκλογές. Και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνει. Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις που θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια, στο τραπέζι υπάρχει ένα σαφές μας αίτημα: η τελική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σοβαρό μεσοπρόθεσμο σχέδιο που να καθιστά το χρέος λιγότερο επαχθές και το οποίο να καθορίζει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τον προϋπολογισμό. Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για δέκα συνεχή χρόνια στόχο στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, στο 3,5% -όπως είχε ζητηθεί από τους δανειστές- είναι απαράδεκτη. Είναι κάτι το μη πραγματοποιήσιμο. Πρέπει να καθοριστούν λογικοί στόχοι”.
Σε σχέση με το αν το ΔΝΤ θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα, ο ίδιος επισημαίνει ότι “θα πρέπει να το αποφασίσουν εκείνοι, η μπάλα είναι στα χέρια της Ουάσινγκτον”.
“Το Grexit, για μας, δεν ήταν ποτέ μια επιλογή στο τραπέζι”, δηλώνει ο κ. Τζανακόπουλος και τέλος, σχετικά με τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης στο Eurogroup, υπογραμμίζει πως «στάθηκε πολύ κοντά στην Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις των εβδομάδων αυτών”, συμπληρώνει ο ίδιος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας