Η σχέση της ΕΕ με το ΔΝΤ υπό την εποχή Ντραμπ

Η σχέση της ΕΕ με το ΔΝΤ υπό την εποχή Ντραμπ
Οι δύο «σιδηρές κυρίες» βρίσκονται μπροστά στην αβεβαιότητα που προκαλεί στις σχέσεις ΔΝΤ - Ευρωζώνης ο Αμερικανός πρόεδρος και στις ανησυχίες για τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας το Σεπτέμβριο.

Η σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να είναι σημαντική, όχι μόνο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την πορεία της Ελλάδας, αλλά και το πλαίσιο συνεργασίας που θα καθορίζουν οι δύο πολιτικοί για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να παίξει οι κατευθυντήριες γραμμές που έχει λάβει η κ. Λαγκάρντ από την ηγεσία των ΗΠΑ (το αμερικανικό δημόσιο είναι ο επικεφαλής δανειστής του Ταμείου) και ειδικότερα τα μηνύματα που θα κομίσει στο Βερολίνο από τον πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ. 

Στάση που δεν έχει ξακαθαρίσει ιδιαίτερα και την οποία περιέπλεξε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, με τα όσα ανέφερε περί στρατηγικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την ΕΕ.

Ωστόσο, η στάση των ΗΠΑ δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί από τη λογική του προστατευτισμού που έχει κάνει «σημαία» ο Τραμπ, με το μήνυμα μερικής «οπισθοχώρησης» του Ταμείου από τις σημαντικές αποφάσεις για την Ευρωζώνη να αναμένεται να είναι μέσα στην ατζέντα των όσων θα αναφέρει η Λαγκάρντ στην Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος θα μεταφέρει στην διευθύντρια του ΔΝΤ πως η ΕΕ δεν πρόκειται να αναχθεί προσπάθειες υπονόμευσης της ΕΕ, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τραμπ.

Επίσης, η κ. Μέρκελ θα τονίσει πως δεν πρέπει να… ανοίγει η όρεξη του Ταμείου για οποιοδήποτε χτίσιμο επαφών με την Βρετανία, καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί το Brexit και να συμφωνηθεί η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, δεν μπορούν να υπάρξουν επαφές του Λονδίνου με τρίτες πλευρές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play