Κατρούγκαλος: Μπορεί να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση με πολιτική συμφωνία
«Το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη είναι αυτό που απηχούν οι δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέρνερ για την αποχώρηση του ΔΝΤ», δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.
«Όλοι αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι το ΔΝΤ ζητά παράλογα πράγματα και αρκετοί συνομιλητές μου εξέφρασαν την άποψη ότι το γεγονός ό,τι ζητάει πράγματα που είναι αντιφατικά, όπως να ανοίξουν ξανά θέματα της πρώτης αξιολόγησης, ή αμφισβητεί τα ίδια τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat, ίσως να είναι ενδείξεις ότι σκοπίμως ζητά πράγματα που ξέρει ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν πρόκειται να αποδεχθεί, για να αποχωρήσει».
«Μόνο από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ακούμε αυτές τις σκληρές απόψεις», λέει ο κ Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Το καλό είναι ότι μολονότι τις ακούμε από το 2012 τώρα είναι εντελώς απομονωμένες». Επικαλείται, μάλιστα, τη δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εργασίας, Αντρέα Νάλες, στο συνέδριο του SPD για την κοινωνική Ευρώπη, η οποία χαρακτήρισε ευθέως «ανεύθυνη τη συμπεριφορά αυτή του κ. Σόιμπλε». Δηλώνει, επίσης, αισιόδοξος ότι «μπορεί να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση με πολιτική συμφωνία, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που καθυστερεί το κλείσιμο της».
Ο κ Kατρούγκαλος τονίζει ότι «μια τίμια συμφωνία πρέπει να αναγνωρίζει το πραγματικό υπόβαθρο των αριθμών» και προσθέτει πως: «δεν μπορεί κανείς να ζητά προληπτικά μέτρα ακριβώς γιατί δεν χρειάζονται. Αυτή είναι η διαπραγματευτική μας γραμμή και σε αυτή πρόκειται να επιμείνουμε». Τέλος, κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν έχει ενιαία γραμμή. «Ο κ. Γεωργιάδης λέει να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πάμε σε εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης λέει το αντίθετο, να κλείσει η αξιολόγηση και ο κ. Μητσοτάκης λέει και τα δύο», λέει και προσθέτει: «Είναι φανερό ότι η ΝΔ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα πολιτικό αδιέξοδο και ο αρχηγός της είναι δέσμιος του αιτήματος για εκλογές που από αρχή κατέθεσε».
Ακολουθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το δημοσιογράφο Γιώργο Ψύλλια.
Ερ.Κύριε υπουργέ βρεθήκατε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο Βερολίνο όπου είχατε σημαντικές επαφές. Ποιους είδατε και ποιο είναι το κλίμα που διαπιστώσατε στο γερμανικό κοινοβούλιο για την Ελλάδα;u000bu000bΑπ. Είδα την πρόεδρο της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής και συμμετείχα σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας, με αντικείμενο την κοινωνική Ευρώπη. Επίσης, συναντήθηκα με την επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής. Αντικείμενο και των τριών αυτών συναντήσεων ήταν να τους ενημερώσω για την κατάσταση στην Ελλάδα και γιατί πρέπει να είχε κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.u000bu000bΕρ. Έχει κάνει εντύπωση η δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση Τράμπ δια μέσου του ΔΝΤ να αποφασίζει για το μέλλον της Ευρωζώνης. Διαπιστώσατε κατά τις επαφές σας ένα τέτοιο κλίμα;
Απ. Το γενικότερο κλίμα είναι πράγματι αυτό. Όλοι αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι το ΔΝΤ ζητά παράλογα πράγματα. Αρκετοί συνομιλητές μού εξέφρασαν την άποψη ότι το γεγονός ότι ζητάει πράγματα που είναι και αντιφατικά, όπως να ανοίξουν ξανά θέματα της πρώτης αξιολόγησης, ή αμφισβητεί τα ίδια τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat, ίσως να είναι ενδείξεις ότι σκοπίμως το ΔΝΤ ζητά πράγματα που ξέρει ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν πρόκειται να αποδεχθεί, για να αποχωρήσει. Δεν ξέρω αν θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά η επιμονή του ΔΝΤ ταλαιπωρεί τη διαπραγμάτευση. Θα είχαμε ήδη κλείσει αν δεν είχαμε το ΔΝΤ. Αυτό, όμως, που είναι δεδομένο και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της αισιοδοξίας ότι μπορεί να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση με πολιτική συμφωνία, είναι ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία καθυστερεί το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.
Ερ. Όμως τα στελέχη της ΝΔ μετά τις επαφές που είχαν στο Γερμανικό κοινοβούλιο δήλωσαν ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πολύ αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα…
Απ. Το ακριβώς αντίθετο. Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Αντρέα Νάλες, στο συνέδριο, το οποίο προανέφερα, χαρακτήρισε ευθέως ανεύθυνη τη συμπεριφορά του κ. Σόιμπλε, λέγοντας ότι όποιος θέτει ζήτημα grexit δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υπονομεύει την ενότητα της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή. Και αυτή η δήλωση της υπουργού δεν είναι απομονωμένη, προηγήθηκαν αντίστοιχες του κ. ‘Οπερμαν, του επικεφαλής της ΚΟ του SPD, αλλά και του ίδιου του κ. Σουλτς. Μόνον από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ακούμε τις απόψεις αυτές. Το καλό είναι ότι μολονότι τις ακούμε καιρό, από το 2012, τώρα είναι εντελώς απομονωμένες.
Ερ. Ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ σας κατηγορούν ότι καθυστερείτε υπερβολικά την αξιολόγηση με επικίνδυνες συνέπειες για τη χώρα.
Απ. Πρώτα- πρώτα δεν είναι ενιαίο το τι λέει η ΝΔ. Ενιαίο είναι ότι υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Γεωργιάδης λέει να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πάμε σε εκλογές. Ο κ. Χατζηδάκης λέει το αντίθετο, να κλείσει η αξιολόγηση. Ο κ. Μητσοτάκης λέει και τα δύο. Είναι φανερό, όμως, ότι η ΝΔ βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Συνεχώς ζητάει εκλογές. Ξέρετε ότι αν γίνουν εκλογές θα είναι καταστροφή για τον τόπο, για τον απλό λόγο ότι το σημερινό πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να κλείσει και σε προεκλογική περίοδο σημαντικών χωρών της Ευρώπης, θα είναι αδύνατον να γίνει νέο πρόγραμμα. Με λίγα λόγια ζητάει κάτι που, πρώτον, ξέρει ότι δε θα συμβεί και δεύτερον, ζητάει κάτι που αν συνέβαινε, ουσιαστικά θα οδηγούσε σε χρεοκοπία τη χώρα. O κ. Μητσοτάκης είναι δέσμιος αυτού του αιτήματος που από την αρχή κατέθεσε. Είναι δέσμιος μιας αδιέξοδης στρατηγικής.
Ερ: Λέγεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί πολύ για να ψηφίσει νέα μέτρα.
Απ: Ό,τι η κυβέρνηση δεχθεί ό,τι αποτελεί τίμια συμφωνία για τη χώρα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα περάσει από την κοινοβουλευτική μας ομάδα.
Ερ: Μια τίμια συμφωνία τι μπορεί να περιλαμβάνει;
Απ: Μια τίμια συμφωνία πρέπει να αναγνωρίζει το πραγματικό υπόβαθρο των αριθμών. Αυτές τις μέρες είμαστε ενώπιον της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είχαμε πλεόνασμα τον προηγούμενο χρόνο, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το στόχο. Και, επίσης, έχουμε την πρόβλεψη- πάλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ότι ανάλογη θα είναι η πορεία και τα επόμενα χρόνια. Επίσης, ότι θα έχουμε πραγματική ανάπτυξη 2,7 φέτος και 3,1 του χρόνου. Ενόψει αυτών των δεδομένων, λοιπόν, δεν μπορεί κανείς να ζητά προληπτικά μέτρα, ακριβώς γιατί δεν χρειάζονται. Αυτή είναι η διαπραγματευτική μας γραμμή και σε αυτή πρόκειται να επιμείνουμε.
Ερ: Στις επαφές που είχατε στο Βερολίνο με τους Σοσιαλδημοκράτες ποια εικόνα σας μεταφέρθηκε για τους ομοϊδεάτες τους στην Ελλάδα;
Απ: Με όσους μίλησα μου εξέφρασαν έκπληξη πώς είναι δυνατόν οι ομοϊδεάτες τους στην Ελλάδα να μην αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να συνδράμουν στο να δημιουργηθεί το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που έχει γίνει ήδη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου έσπασε η μεγάλη συμμαχία με το Λαϊκό Κόμμα. Και τώρα όπως αντιλαμβάνομαι και στη Γερμανία. Έχω πει πολλές φορές ότι θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ, η κεντροαριστερά γενικότερα στην Ελλάδα, να αποφασίσει επιτέλους αν θέλει να είναι με τις δυνάμεις αυτές, που έχουν αποφασίσει τη μεγάλη στροφή, ή την προσκόλληση στη ΝΔ και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Ερ: Η δυναμική του Μάρτιν Σουλτς στη Γερμανία και η μεγάλη άνοδος που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις, μέχρι πού εκτιμάτε ότι μπορεί να φτάσει;
Απ: Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μια γενικευμένη αμφισβήτηση του status quo των πολιτικών λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες. Χρειαζόταν ένα πρόσωπο για να το εκφράσει στην Γερμανία και ο κ. Σουλτς ακριβώς επειδή δεν συμμετείχε και στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, απετέλεσε το πρόσωπο. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το πώς θα διαμορφωθεί τελικά αυτό το νέο προοδευτικό μέτωπο και στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ερ: Μετά το Βερολίνο πήγατε στο Λονδίνο. Ποιος ήταν ο λόγος του ταξιδιού σας;
Aπ: Μια από τις συνέπειες του Brexit είναι ότι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που στεγάζονται στην Μεγάλη Βρετανία πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Ένας από αυτούς είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου. Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει το φάρμακο για την οικονομία της χώρας μας, καθώς πρόκειται για έναν στρατηγικό τομέα στην οικονομία μας που άντεξε στη διάρκεια της κρίσης, θεωρήσαμε σωστό να υποβάλλουμε υποψηφιότητα για να έρθει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου στην Ελλάδα. Με την πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκου, την κ. Αντωνίου, βρεθήκαμε στο Λονδίνο για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία διεκδίκησης του οργανισμού αυτού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας