Ιταλία: Αντιμέτωπος με τις εσωκομματικές έριδες ο Ρέντσι

Ιταλία: Αντιμέτωπος με τις εσωκομματικές έριδες ο Ρέντσι
Ο τέως πρωθυπουργός της χώρας θέλει να «τρενάρει» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέχρι να κυριαρχήσει απόλυτα στο εσωτερικό του κόμματος του.

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Κάτι παραπάνω από δύο μήνες έχουν περάσει από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου που αποτέλεσε τον κύριο λόγο παραίτησης του Ματέο Ρέντσι από την πρωθυπουργία της χώρας, με το τεταμένο κλίμα που δημιουργήθηκε (όταν και το σενάριο της άμεσης προσφυγής σε πρόωρες κάλπες φάνταζε ιδιαίτερα πιθανό) να έχει ηρεμήσει.

Ωστόσο, αυτή η κανονικότητα αναμένεται να είναι προσωρινή, καθώς όλα τα κόμματα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ετοιμάζουν παρασκηνιακά τις προεκλογικές «μηχανές» τους, με το το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) να μην αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα.

Κόντρα στις δηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ο Ρέντσι επέλεξε να χαράξει μια διαφορετική γραμμή από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν εμφανίστηκε σε κομματική εκδήλωση με τα ηγετικά στελέχη του κόμματος. Ο τέως πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή συνεδρίου που «χρειάζεται να γίνει πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές», όπως είπε ο ίδιος ο Ρέντσι, τονίζοντας ότι «είναι κοινή λογική να διεξάγουμε ένα συνέδριο, δεδομένου του ότι ο κύκλος αυτή της ηγεσίας του κόμματος έχει κλείσει».

Ο λόγος που ο Ρέντσι ζητά οι εσωκομματικές διαδικασίες να προηγηθούν των εκλογών αποδίδεται στο ότι θέλει να παγιώσει την ισχύ του στο PD και να απομονώσει τις φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που αφήνουν αιχμές εις βάρος του για τις πολιτικές που ακολούθησε όσο βρισκόταν στην ηγεσία της χώρας, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα, την αποτυχία του οποίου χρεώνουν ολοκληρωτικά στο 42χρονο πολιτικό.

Σύμφωνα με τα ιταλικά media, η κίνηση του Ρέντσι θα μπορούσε να τον καταστήσει απόλυτο κυρίαρχο στο εσωτερικό του PD, καθώς σε ενδεχόμενη ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος, πολύ δύσκολα θα έχανε την πρωτοκαθεδρία του PD.

Στον αντίποδα, αν οι εσωκομματικές διαδικασίες καθυστερήσουν, ανοίγει ο δρόμος για την καλύτερη ανασυγκρότηση και προεκλογική ετοιμασία των υπόλοιπων κομμάτων που θα μπορούσαν να ισχυροποιηθούν εν όψει εθνικών εκλογών. 

Το φερόμενο ως βασικό «φόβητρο», Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο, εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση δημοσκοπικά και να απειλεί το κυβερνών κόμμα του Ρέντσι, αν και οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων καταγράφουν ένα «ταβάνι» που έχει αγγίξει το λαϊκίστικο αυτό κόμμα.

Στα άλλα κόμματα, η ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά ευελπιστεί στην άνοδο των ξενοφοβικών κομμάτων σε Γαλλία και Γερμανία προκειμένου να αποκτήσει νέα δυναμική και να μπορέσει να καθιερωθεί ως τρίτη δύναμη στην Ιταλία, ενώ το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να μην πείθει την παραδοσιακή δεξιά βάση των ψηφοφόρων του. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play