Tageszeitung: Ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας στην Ελλάδα

Tageszeitung: Ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας στην Ελλάδα
«Ο υπουργός Οικονομικών ξέρει πως η λιτότητα δε βγαίνει» και «βασανίζει τις ασθενέστερες χώρες» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη στάση που κρατά απέναντι στην Ελλάδα κάνει την Πέμπτη η Tageszeitung, που επικρίνει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τη στάση που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι Έλληνες δηλαδή πρέπει να αποφασίσουν προκαταβολικά μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, αν δεν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας. Ξέρει ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργούν, αλλιώς θα ήταν να περιττό να ζητά και νέα. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα μετατρέπεται σε γερμανική αποικία» σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου και προσθέτει: «Μπορεί στους Γερμανούς εκλογείς να αρέσει η δύναμη του Σόιμπλε, εκτός συνόρων όμως παγιώνεται μια δυσάρεστη εικόνα: η Γερμανία εμφανίζεται σαν παράλογος ηγεμόνας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και βασανίζει βάναυσα τις ασθενέστερες χώρες. Κι αυτό κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να το πληρώσουμε».

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται πως ο μέγας κίνδυνος αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως πολλοί φοβούνται απλοποιώντας τα πράγματα, αλλά η ύπαρξη της Ευρώπης κρίνεται αλλού: στην Ελλάδα.

«Βάσει της λογικής της οικονομίας, όταν οι δημόσιες δαπάνες περικόπτονται δραστικά, η οικονομία καταρρέει. Κι εκεί που στον προϋπολογισμό έπρεπε να βρίσκεται ένα παχύ συν, απομένει το πολύ-πολύ ένα ισχνό πλεόνασμα. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ έβγαλε από καιρό τα θεωρητικά συμπεράσματα: ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί και το απαιτούμενο από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα να περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ» επισημαίνεται.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play