Στην κόψη των εκλογών
Σύμφωνα με άρθρο του Economist, ναι, μία απάντηση που προκύπτει βάσει τριών πολύ συγκεκριμένων λόγων:
– την αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στο άρθρο αναφέρεται ως «σχεδόν αδύνατο», καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, ενώ και η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της.
– Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες δέχονται μεγάλες πολιτικές πιέσεις, ενόψει και των εκλογών που έρχονται, ώστε να δοθεί ένα τέρμα στη βοήθεια προς την Ελλάδα. Μεγάλο ποσοστό πολιτών στην Ευρώπη, θεωρούν ότι κακώς δίδεται οικονομική ενίσχυση στην Αθήνα και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρωτίστως να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία της μέσω αυτών και όχι μέσω χρημάτων που προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
– Η μακροχρόνια διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει ότι η συμφωνία για την Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο. Η Ευρώπη δεν το αποδέχεται αυτό, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίο haircut, μία διαδικασία η οποία είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από τα κοινοβούλια και τους λαούς της Γηραιάς Αλβιόνας. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα στο τρίτο αυτό σκέλος, υπάρχει το απόλυτο αδιέξοδο.
Η Ελλάδα έχει διασωθεί, η αντιδημοφιλής κυβέρνηση παραμένει, το ΔΝΤ λέει ότι η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και η προσφυγική κρίση συνεχίζεται.
Αυτό αναφέρεται σε άρθρο -με τίτλο «το ρολόι για το ελληνικό χρέος χτυπάει: Ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί;»- της οικονομικής ιστοσελίδας Barron’s.
Η Barron’s επικαλούμενη την ανάλυση της Eurasia Group επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει τον Ιούλιο να αποπληρώσει τις οφειλές της, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2017.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη Eurasia Group υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συμφωνήσει με τους δανειστές ως προς τις απαιτήσεις τους.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να παραιτηθεί και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές παρά να «βυθιστεί» σε αποσταθεροποιητική διαφωνία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κάτι που εκτός του ότι θα έχει τρομερές συνέπειες στην οικονομία, θα μειώσει ακόμα περισσότερα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Καθώς είναι πολύ πιθανό να χάσει, ο Τσίπρας θα περιορίσει τις απώλειες του, αφήνοντας όλες τις δύσκολες αποφάσεις για τη νέα κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ στον πιο άνετο ρόλο της αντιπολίτευσης» επισημαίνεται στην εν λόγω ανάλυση.
Ωστόσο ακόμα ένα σενάριο -ακόμα πιο προβληματικό αλλά την ίδια στιγμή και τραβηγμένο- είναι αυτό σύμφωνα με το οποίο ο Τσίπρας θα τραβήξει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι, κρατώντας πολύ πιο επιθετική στάση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πρόωρες εκλογές ή διεξάγοντας ένα νέο δημοψήφισμα!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας