Παυλόπουλος: Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης οδηγεί σε αμφισβήτηση και των ευρωπαϊκών συνόρων
Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πορτογάλος ομόλογός του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στη Λισαβόνα.
«Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία και τα ελληνικά σύνορα, με έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει, σύμφωνα με τον πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου, να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή της οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα εξωτερικά σύνορα της πρώτης είναι και εξωτερικά σύνορα της δεύτερης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τονίζοντας ότι η Αθήνα «καθιστά σαφές ότι, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε, ότι «αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα και επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του».
O κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στις δυο μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, την οικονομική και την προσφυγική.
Για την οικονομική κρίση, υπογράμμισε ότι ιδίως μέσα από τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη ραγδαία επιδείνωση της ανεργίας -πρωτίστως των νέων- δοκιμάζει δεινώς τη συνοχή πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών. Για να επιλυθεί το πρόβλημα οφείλουμε, ως Ευρωπαίοι, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος «να διακηρύξουμε ότι εξακολουθούμε πάντοτε να πρεσβεύουμε πως για την Ευρώπη, την Δημοκρατία της και τον Πολιτισμό της ισχύει ο θεμελιώδης κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο η Οικονομία υπηρετεί τον Άνθρωπο και όχι ο Άνθρωπος την Οικονομία. Φυσική συνέπεια τούτου είναι το ότι οφείλουμε να στηρίξουμε το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου, που αποτελεί ασπίδα κατά της αναβίωσης των απολιθωμάτων του φασισμού και του ναζισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να εξαλείψουμε την αδιέξοδη πολιτική λιτότητας που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και ευνοεί τέτοια φαινόμενα. Και πρέπει να την αντικαταστήσουμε με μια οικονομική πολιτική, η οποία θα συνδυάζει αρμονικά την πάταξη των ελλειμμάτων και της σπατάλης, καθώς και της κρίσης χρέους, με την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Η πολιτική αυτή πρέπει να στηριχθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στις κατάλληλες επενδύσεις, καθώς και στην ορθολογικώς σχεδιασμένη τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης».
Για το προσφυγικό ζήτημα, επανέλαβε ότι «μας θέτει όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες προ των ευθυνών μας αναφορικά με το ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τους μεν πρόσφυγες υπό όρους γνήσιου Ανθρωπισμού και σεβασμού των απαράγραπτων Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τους δε τρομοκράτες και εκφραστές της σύγχρονης βαρβαρότητας ως εγκληματίες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Επιπροσθέτως, επισημαίνω πως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ευρωπαϊκή αρχή της Αλληλεγγύης, και στον τομέα των προσφύγων, αποτελεί πλήρη κανόνα δικαίου. Ήτοι κανόνα η παραβίαση του οποίου συνεπάγεται κυρώσεις, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί το Δημαρχείο της Λισαβόνας όπου θα τον υποδεχθεί ο δήμαρχος της πορτογαλικής πρωτεύουσας Φερνάντο Μεντίνα. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κοινοβούλιο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του σώματος Φέρο Ροντρίγκες. Το μεσημέρι ο κ.Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας