Στο λάκκο με τους… κόφτες η κυβέρνηση
Στο λάκκο με τους… “κόφτες” έχει πέσει πλέον η κυβέρνηση της Αριστεράς, για την οποία δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, πέρα από την ψήφιση και επιπρόσθετων μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και υπό αυτό τον δραματικό συμβιβασμό, ελάχιστες είναι οι πιθανότητες ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, προϋπόθεση αναγκαία για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
ΔΝΤ και Ε.Ε τα… βρήκαν στο χθεσινό Eurogroup και απαιτούν ψηφισμένα μέτρα από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχασε και τη στήριξη της Κομισιόν.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν την Κομισιόν να τάσσεται υπέρ της προληπτικής νομοθέτησης των μέτρων που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή μετά το πέρας του προγράμματος (δηλαδή μετά το 2018), σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί -ήτοι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια.
O κ. Τσακαλώτος έφτασε στις Βρυξέλλες έχοντας στείλει δεύτερη επιστολή, με την οποία προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια, ή 3% για πέντε χρόνια μετά το 2018.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι επαφές του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με τους δανειστές δεν απέδωσαν, οι θεσμοί απέρριψαν την πρόταση Τσακαλώτου και ζητούν άμεση ψήφιση των μέτρων. Ο ίδιος ανέφερε πως οι θεσμοί ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό περισσότερα μέτρα λιτότητας, πέραν του 2018, ήτοι και μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να πείσει τους ομολόγους του φαίνεται ότι έπεσε στο κενό, καθώς ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστήριζε μία πιο συμβιβαστική λύση, υποχώρησε έναντι των πιέσεων από τον άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη στάση της ελληνικής πλευράς, η οποία, μέχρι την τελευταία στιγμή, διαμήνυε ότι δεν θα δεχθεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για την περίοδο μετά το τρέχον πρόγραμμα.
Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα τέταρτο μνημόνιο, ανεξαρτήτως εάν η Αθήνα μπορεί να υποστηρίξει ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν τα μέτρα, επειδή η οικονομία θα πάει καλά, όπως διαβεβαιώνει.
Να σημειωθεί ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει ως έχει και το ΔΝΤ έχει ζητήσει να ψηφιστούν προκαταβολικά 4,5 δισεκ. ευρώ μέτρα.
Την ίδια ώρα δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων και των θεσμών στην Ελλάδα και η αξιολόγηση παραμένει στον αέρα.
H Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογικό.
Οι δανειστές ζητούν δηλαδή αφορολόγητο 5.000 ευρώ και μειώσεις συντάξεων και μισθών να ψηφιστούν ώστε να ενταχθούν στον δημοσιονομικό κόφτη.
O πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, ενστερνίστηκε πλήρως τις θέσεις του Ταμείου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
Σχετικά με το ζήτημα της νομοθέτησης προληπτικών μέτρων, αναγνώρισε ότι υπάρχει κοινό αίτημα και ότι αναζητούνται οι απαντήσεις και συμπλήρωσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης είναι αν η υπεραπόδοση που κατέγραψε ο προϋπολογισμός έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας