“Δυναμιτίζει” την ένταση με την Αθήνα η Τουρκία: Απειλεί με προσφυγικό για την έκδοση των “8”

“Δυναμιτίζει” την ένταση με την Αθήνα η Τουρκία: Απειλεί με προσφυγικό για την έκδοση των “8”
Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των προσφύγων, δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Ζήτημα εμπιστοσύνης εγείρει ο Ερντογάν. Αιχμηρή η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τους "8". Κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα. Και νέο αίτημα έκδοσης των πραξικοπηματιών.

“Δυναμιτίζει” τις τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα η Τουρκία, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών, εκσφενδονίζοντας απειλές για ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό, την ώρα που η χώρα μας “βουλιάζει” από χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες και στα νησιά του Αιγαίου επικρατεί το… αδιαχώρητο.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σχετικά με την έκδοση των στρατιωτικών ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των προσφύγων.

“Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους 8 που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους πήρα μια ημέρα μετά την αυτομόληση των 8 και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15-20 ημέρες. Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία και γι αυτό αυτοί οι στρατιωτικοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα”, τόνισε από την πλευρά ο Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας βαρύτατες αιχμές για τη στάσγ της Αθήνας.

Αναμφισβήτητα, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας εισέρχονται σε… αχαρτογράφητα νερά, την ώρα δε που η Άγκυρα “τορπιλίζει” τη συμφωνία για το Κυπριακό και ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με τα νησιά του Αιγαίου και τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές εγκυμονεί κινδύνους και για το προσφυγικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί να ανοίξει την “κάνουλα” και να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες. Η Ελλάδα, άλλωστε είναι η πρώτη πύλη εισόδου και σηκώνει μόνη της το βάρος αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. 

Η Τουρκία εντείνει το πρέσινγκ προς την Αθήνα για την έκδοση των σταρτιωτικών, στέλνοντας και νέο αίτημα, μία μέρα μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου, η οποία προκάλεσε “δονήσεις” στο υπουργείο Εξωτερικών της γείτονας χώρας.

Στην ανακοίνωσή του μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και την ελληνική δικαιοσύνη ότι έλαβαν την απόφαση της μη έκδοσης των οχτώ πραξικοπηματιών με πολιτικά και όχι με νομικά κριτήρια. Την ώρα δε που ο πολιτικός κλοιός γύρω από τον πρόεδρο Ερντογάν σφίγγει ασφυκτικά, η Άγκυρα απειλεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για πρακτικές, που ευνοούν την «ατιμωρησία των εγκληματιών» και παραβιάζουν τα δικαιώματα των θυμάτων του πραξικοπήματος, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 248 πολίτες και προκάλεσε τον τραυματισμό 2.193.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση για τη μη έκδοση των «8» έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. «Ως γειτονική χώρα, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζεται απρόθυμη να ανταποκριθεί στις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», τονίζει το υπουργείο και συμπληρώνει: «Αυτή η στάση της Ελλάδας οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, αντίθετα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. 

“Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο μέσο κατά της απόφασης του ελληνικού δικαστηρίου. Αυτή η απόφαση, που πιστεύεται ότι ελήφθη με πολιτικά κίνητρα, θα αξιολογηθεί επίσης εκτενώς σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τη συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας”, καταλήγει η ανακοίνωση της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play