Όλο και πιο πίσω “τραβούν” το ορόσημο για συμφωνία

Όλο και πιο πίσω “τραβούν” το ορόσημο για συμφωνία
Ελπίζουμε σε συμφωνία σύντομα, αλλά σίγουρα όχι την Πέμπτη, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, προαναγγέλλοντας και επίσημα πως δεν θα υπάρξει καμία λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup. Η κυβέρνηση στοχεύει τώρα στο συμβούλιο του Φεβρουαρίου. Ορατός ο κίνδυνος πιστωτικής "ασφυξίας".

Όλο και πιο πίσω πηγαίνει το χρονοδιάγραμμα κυβέρνησης και δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σενάρια, που θέλουν την αξιολόγηση να “σέρνεται” μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, με τον εφιάλτη του 2015 να επιστρέφει. Ο κίνδυνος πιστωτικής “ασφυξίας”, όσο μάλιστα το τοπίο γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει “θολό”, είναι ορατός. Η χώρα απειλείται να μείνει “ξεκρέμαστη”, δίχως χρηματοδοτική βοήθεια, την ώρα που τα περιθώρια ρευστότητας έχουν ήδη στενέψει δραματικά.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δύο χρόνια παραμονής της στην εξουσία, μεταφέρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για το επόμενο Eurogroup, το Φεβρουάριο, υποβαθμίζοντας το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη, το οποίο ωστόσο είχε σηκώσει ψηλά τις προάλλες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία συμφωνία επί της αρχής.

Το πιο πιθανό, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, είναι στο επικείμενο Eurogroup να γίνει μία καταγραφή και αποτίμηση της πορείας της αξιολόγησης, η οποία από τον έκτακτο “μποναμά” κι έπειτα έχει “παγώσει”. Το Μαξίμου από την πλευρά του προσβλέπει τουλάχιστον σε μία θετική δήλωση περί προόδου ως προς τις εκκρεμότητες της Αθήνας. Αυτό, που αναμένεται πάντως με μεγάλο ενδιαφέρον, είναι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το τί προβλέπει τελικά η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς, ώστε να ξεκαθαρίσει πια το τοπίο για τους συμβιβασμούς, που θα κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει στο… πόδι την αξιολόγηση, με απώτερο σκοπό να προλάβει το “τρένο” του QE της ΕΚΤ τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Την Πέμπτη, λοιπόν, με βάση την περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου προς τους εταίρους, θα μάθουμε, αν η Αθήνα θυσιάζει και το αφορολόγητο, την ώρα που η κυβέρνηση θυμίζει “βαβέλ”: ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει τα περί μείωσης του αφορολόγητου, ο υφυπουργός Οικονομίας παραδέχεται πως είναι πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, τον πήχη προσδοκιών για το επερχόμενο Eurogroup κατεβάζει επίσημα και η Κομισιόν, η οποία επιδιώκει συμφωνία με την Ελλάδα σύντομα, αλλά σίγουρη όχι αυτή την Πέμπτη.

Ειδικότερα, ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Δουβλίνο σε δημοσιογράφους, τόνισε πως “θα δούμε, πώς μπορούμε να κινηθούμε σε γρήγορη ολοκλήρωση… αλλά αυτό προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί την Πέμπτη. Ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατόν”, συμπλήρωσε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

H προσέγγισή μας για την Ελλάδα έχει αποτελέσματα, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Hong Kong Economic Times, αποσπάσματα της οποίας αναρτήθηκαν στο twitter του ESM.

“Δημιουργήσαμε τον ESM, επειδή μπορεί να δίνει πολύ περισσότερα χρήματα από το ΔΝΤ σε χώρες της Ευρωζώνης που είναι σε πρόγραμμα”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι “η προσέγγισή μας για την παροχή δανείων διάσωσης έναντι της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων είχε πολύ καλά αποτελέσματα στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο. Η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση και απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά η προσέγγισή μας έχει αποτελέσματα και σε αυτή”.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ο ESM χρηματοδοτεί τα δάνεια διάσωσης με την έκδοση ομολόγων που πωλούνται σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Η Ασία, είπε, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ομολόγων του ESM εκτός της Ευρώπης, καθώς τα ομόλογα αυτά είναι πολύ ασφαλή και έχουν μία ελαφρά ελκυστικότερη απόδοση από αυτή των πιο ασφαλών κρατικών τίτλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play