Τραμπ: Η Αμερική θα αρχίσει να κερδίζει και πάλι

Τραμπ: Η Αμερική θα αρχίσει να κερδίζει και πάλι
(upd3)Oρκίστηκε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. "Θα ακολουθήσουμε δυο κανόνες: Αγοράζουμε αμερικανικά και προσλαμβάνουμε αμερικανούς", τόνισε ο Τραμπ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του, βάσει των οποίων εξελέγη. Ταραχές στην Ουάσιγκτον

Σε μια μεγαλόπρεπη τελετή, εν μέσω ταραχών και συλλήψεων στους δρόμους της Ουάσιγκτον, ορκίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

“Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, αλλά θα κάνουμε τη δουλειά” ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε κατά την ομιλία του, μετά την τελετή της ορκωμοσίας του. 

Ο Τραμπ επέλεξε να.. επιτεθεί στο status quo, λέγοντας πως για καιρό προστατευόταν το κατεστημένο, αλλά όχι και οι αμερικανοί πολίτες. 

“Η Αμερική θα αρχίσει να κερδίζει και πάλι”, υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και προσέθεσε:

“Οι λησμονημένοι άνδρες και γυναίκες αυτής της χώρας θα έρθουν ξανά στο προσκήνιο”.

“Αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή, ανήκει σε εσάς”, τόνισε.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε πως ο πλούτος της αμερικάνικης μεσαίας τάξης κλάπηκε και αναδιανεμήθηκε σε όλο τον κόσμο. “Οι ΗΠΑ πρέπει να μην επιτρέψουν σε άλλες χώρες να πάρουν αμερικάνικες θέσεις εργασίας”, υπογράμμισε.

“Θα ακολουθήσουμε δυο κανόνες: Αγοράζουμε αμερικανικά και προσλαμβάνουμε αμερικανούς”, τόνισε ο Τραμπ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του, βάσει των οποίων εξελέγη.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης ότι “θα ενισχύσει τις παλιές συμμαχίες και θα συνάψει καινούριες”.

Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί χρόνια οι ΗΠΑ “επιχορηγούσαν τους στρατούς άλλων χωρών”, χωρίς να διευκρινίσει όμως σε ποιες χώρες αναφερόταν.

 Παράλληλα, υποσχέθηκε να εξαλείψει την “εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία”.

“Θα ενισχύσουμε τις παλιές μας συμμαχίες και θα συγκροτήσουμε νέες. Και θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε από προσώπου Γης” τόνισε προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.

​ Η πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης

 Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει την πρόθεση να αναπτύξει ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας «αιχμής» για να προστατευθούν οι ΗΠΑ από επιθέσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αναφέρει ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου.

   

Η ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του ιστοτόπου της αμερικανικής προεδρίας μερικά λεπτά μετά την ορκωμοσία, δεν δίνει λεπτομέρειες για το εάν το σύστημα αυτό είναι άλλο από αυτό που βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη, ή το πώς θα καλυφθεί το κόστος του.

 Ταραχές στην Ουάσιγκτον 

Ακτιβιστές, ντυμένοι στα μαύρα, έσπασαν καταστήματα και παρμπρίζ αυτοκινήτων και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με σπρέι πιπεριού και κάνοντας χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης.

Περίπου 500 άνθρωποι, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες, έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, έσπασαν την πρόσοψη ενός υποκαταστήματος της Bank of America, ενός εστιατορίου McDonald’s και ενός καταστήματος της αλυσίδας Starbucks – όλα τους σύμβολα του αμερικανικού καπιταλιστικού συστήματος.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ντόναλντ Τραμπ και σε ένα πλακάτ που κρατούσαν είχαν γράψει το σύνθημα: “Να κάνουμε τους ρατσιστές να φοβηθούν ξανά”, παραφράζοντας το σλόγκαν “Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά” που χρησιμοποιεί τακτικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι ταραξίες προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και έσπρωξαν κάδους απορριμμάτων και κουτιά εφημερίδων στη μέση του δρόμου αλλά διαλύθηκαν από την αστυνομία περίπου 90 λεπτά πριν ξεκινήσει η ομιλία του Τραμπ έξω από το Καπιτώλιο.

“Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι ο Τραμπ δεν εκπροσωπεί αυτή τη χώρα. Εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα” είπε η Τζέσικα Ρέζνιτσεκ, μια 35χρονη εργαζόμενη σε μια Καθολική οργάνωση αρωγής η οποία δεν μετείχε στα βίαια επεισόδια.

Σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και εκτόξευσαν καθίσματα σε ένα υπαίθριο καφέ. Ένα μέλος της ομάδας “Δικυκλιστές υπέρ του Τραμπ” που βρισκόταν στην πόλη για να γιορτάσει την ορκωμοσία, χτυπήθηκε στο πρόσωπο όταν προσπάθησε να παρέμβει. “Ξέρω, νόμος και τάξη και όλα αυτά. Χρειαζόμαστε περισσότερη τάξη. Δεν είναι σωστό αυτό”, είπε ο Μπομπ Χρίφκο, που τραυματίστηκε κάτω από το μάτι.

Δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε συγκρούσεις με διαδηλωτές ενώ έγιναν “πολλές” συλλήψεις, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε “συντονισμένες επιθέσεις” και ότι περιπολικά υπέστησαν ζημιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play