Ντουμπάι: Έλληνες θεμελιώνουν τον ψηλότερο πύργο του κόσμου

Ντουμπάι: Έλληνες θεμελιώνουν τον ψηλότερο πύργο του κόσμου
Σχεδιαστής του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος είναι ο αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα.

Τις εργασίες για τη θεμελίωση του υψηλότερου πύργου στον κόσμο ξεκίνησε το Ντουμπάι, η πολυπληθέστερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο της χώρας.

Σχεδιαστής του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος είναι ο αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, ενώ τη θεμελίωση του έργου έχουν αναλάβει δύο νέοι Έλληνες επιστήμονες.

Αν και το τελικό ύψος του πύργου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αναμένεται να προσεγγίζει τα 1.000 μέτρα, ξεπερνώντας το Μπουρτζ Χαλίφα, το οποίο είναι μέχρι σήμερα το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, με ύψος 828 μέτρων.

Η κατασκευή του πύργου αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης «World Expo 2020», η οποία φιλοξενείται για πρώτη φορά στο Ντουμπάι, ενώ το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια.

Ο πύργος θα θυμίζει μοντέρνο μιναρέ, ενώ οι γραμμές του είναι εμπνευσμένες από τα κρίνα, το άνθος των οποίων αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα. Δεκάδες καταστρώματα στην κορυφή του πύργου θα είναι στολισμένα με δέντρα και φυτά, παραπέμποντας στους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, ενώ τα καταστρώματα θα είναι περιστρεφόμενα, με θέα σε όλο το Ντουμπάι και το Dubai Creek, το τεχνητό ποτάμι που διασχίζει την πόλη.

Ο πύργος θα στεγάζει εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχείο, εστιατόρια και γυάλινα μπαλκόνια. Η γεωτεχνική μελέτη για την κατασκευή του κτηρίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την ολλανδική εταιρεία Fugro, με γεωτρήσεις για τη συλλογή γεωτεχνικών πληροφοριών που ξεπερνούν τα 200 μέτρα βάθος.

Στην αποστολή συμμετέχει ο γεωτεχνικός μηχανικός, Δρ. Νικόλαος Κοντόπουλος, απόφοιτος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τη μελέτη θα κληθεί να φέρει εις πέρας ένας ακόμη Έλληνας, ο Γεώργιος Χρυσοβιτσιώτης, απόφοιτος του Imperial College του Λονδίνου και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο οποίος έχει αναλάβει την πραγματοποίηση της κατασκευής των θεμελίων του πύργου για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Soletance Bachy του Ομίλου Vinci.

Για τη θεμελίωση του έργου θα χρησιμοποιηθούν ορθογωνικής διατομής, μεγάλου βάθους (περίπου 80 μ.), υψηλής αντοχής πάσσαλοι (μπαρέτες).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play