Ευρωκοινοβουλίο: Στο ΕΛΚ στράφηκε ο Φέρχοφσταντ
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων (ALDE) Γκι Φέρχοφσταντ ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης πως αποσύρει την υποψηφιότητα του για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι συντάσσεται με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στηρίζοντας τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την ηγεσία του σώματος, Αντόνιο Ταγιάνι.
Οι επικεφαλής των δύο ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και Γκι Φέρχοφσταντ ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για την αναμόρφωση της Ευρώπης.
«Ως μέρος της πολιτικής συμφωνίας και οι δύο ομάδες θα στηρίξουν τον Αντόνιο Ταγιάνι για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου», είπε ο Φέρχοφσταντ, ο οποίος είχε αρχικά θέσει επίσης υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά τελικά την απέσυρε.
Ακόμη ανέφερε ότι πρόκειται «για το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού που θα μεταρρυθμίσει και θα ενισχύσει την Ε.Ε., κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο». «Με τον Τραμπ, τον Πούτιν και με πολλές άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το κλειδί είναι να συνεργαστούμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ένωσή μας», πρόσθεσε.
«Θέλουμε να δράσουμε μαζί, να φέρουμε αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες και για να εγγυηθούμε την σταθερότητα της Ευρώπης», είπε από την πλευρά του ο Βέμπερ.
Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Φέρχοφσταντ οι υποψήφιοι είναι έξι και ο Ταγιάνι έχει πλέον προβάδισμα.
Η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου για πρώτη φορά δεν έχει τυπικό χαρακτήρα, αφού μέχρι «το πάρα πέντε» τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν είχαν συμφωνήσει σε έναν κοινό υποψήφιο για να συγκροτήσουν μέτωπο κατά των ευρωφοβικών πολιτικών δυνάμεων.
Αρχικά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπολόγιζε στους Σοσιαλδημοκράτες για να στηρίξουν τον υποψήφιό του. Αλλωστε η ομάδα της δεξιάς είχε στηρίξει κατά την ψηφοφορία του 2014 τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς για δεύτερη θητεία με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στον δικό της υποψήφιο το 2017.
Ωστόσο, η εγκάρδια συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ομάδων διαλύθηκε, αφού οι Σοσιαλιστές έκριναν ότι δικαιούνται να έχουν εκπροσώπηση στην προεδρία του Ε.Κ. ξανά, δεδομένου ότι στα τιμόνια Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκονται πρόσωπα από τους κόλπου του ΕΛΚ.
«Κλειδί» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρούνται οι 100 ψήφοι των ευρωσκεπτικιστών και της άκρας δεξιάς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας