Άνοιξε τα “χαρτιά” της η Μέι: Αυτό είναι το σχέδιο για το Brexit
Με ικανοποίηση δέχτηκε η ευρωπαϊκή “οικογένεια” το σχέδιο της Τερέζα Μέι για το Brexit, με το Βερολίνο μάλιστα να επισημαίνει ότι “υπάρχει επιτέλους λίγη σαφήνεια” σχετικά με τα πλάνα της βρετανικής κυβέρνησης.
Παρά την έντονη πόλωση κατά της ΕΕ, που θέλησαν να δημιουργήσουν τις προηγούμενες μέρες Βρετανοί υπουργοί για την έξοδο από την ΕΕ, η Μέι επέλεξε να εμφανιστεί “ενωτική” ως προς την κόντρα Λονδίνου – Βρυξελλών κατά την ομιλία της στην επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων του κοινοβουλίου την Τρίτη.
Η ίδια ανέφερε πως η “Βρετανία θέλει να επιτύχει η ΕΕ και όχι να αποτύχει” και ότι “οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία, ελπίζω και οι Βρετανοί να είναι ευπρόσδεκτοι στην ΕΕ”.
Σχετικά με τις διαδικασίες του Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε πως “η απόφαση επικύρωσης για την αποχώρηση από την ΕΕ θα κριθεί από ψηφοφορία και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου”.
Σχετικά με το σενάριο του “ήπιου” ή “σκληρού” Brexit, η Μέι ανέφερε ότι «δεν επιδιώξουμε μια συμφωνία με την ΕΕ που θα είναι “μισό – μέσα” – “μισό – έξω”».
Ακόμα, θέλοντας να επιδείξει πυγμή, τόνισε ότι η Βρετανία “θα ξαναπάρει στα χέρια της τους νόμους της” και πως “το Brexit σημαίνει ότι η Βρετανία πρέπει να έχει έλεγχο το ποιος θα έρχεται στο έδαφος μας από την Ευρώπη”.
Σχετικά με την επόμενη μέρα στις οικονομικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ, η Μέι υπογράμμισε ότι δεν προτείνει η χώρα της να είναι μέλος της κοινής αγοράς και προανήγγειλε πως θα επιζητήσει καινούργια οικονομική σχέση με τις Βρυξέλλες.
Στο «μέτωπο» της άμυνας και της ασφάλειας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως το Λονδίνο θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Ένωση στα δύο αυτά ζητήματα.
Ακόμα, υποστήριξε πως μια μεταβατική λύση στο Brexit θα είναι προς το συμφέρον και των δύο συμβαλλόμενων πλευρών. Αυτή η περίοδος μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια, όπως είπε η Μέι.
Ειδικότερα, τα βασικά σημεία του σχεδίου, είναι τα εξής:
-θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά της ΕΕ και θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση μέσω μιας νέας, γενναίας, φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Αυτό θα παράσχει στις βρετανικές επιχειρήσεις τη μέγιστη ελευθερία να πραγματοποιούν συναλλαγές εντός των ευρωπαϊκών αγορών και αντίστοιχα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο στη Βρετανία.
-δεν επιθυμεί τη μερική συμμετοχή της στην ΕΕ. Προσβλέπει σε μία νέα, ισότιμη συνεργασία μεταξύ μιας ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων της στην ΕΕ. Αποκλείονται οι λύσεις που θέλουν τη χώρα με το ένα πόδι εντός και με το άλλο εκτός στην Ένωση, όπως συμβαίνει με μοντέλα που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες.
-θα κυνηγήσει νέες εμπορικές συμφωνίες, όχι μόνο με την ΕΕ αλλά και με συμμάχους της εκτός της Ένωσης. Παράλληλα, ζητά απαλλαγμένο από δασμούς εμπόριο με την ΕΕ αλλά και όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο διασυνοριακό εμπόριο καθώς τα εμπόδια μεταφράζονται σε λιγότερες δουλειές. Ωστόσο, δεν θέλει να είναι μέρος της κοινής εμπορικής πολιτικής.
-θέλει να συνεργαστεί με την ΕΕ σε επίπεδο τελωνειακής ένωσης, που σημαίνει πως είτε θα διαπραγματευτεί μια ολοκαίνουρια τελωνειακή συμφωνία, είτε θα γίνει συνδεδεμένο μέλος της τελωνειακής ένωσης είτε θα διατηρήσει κάποια στοιχεία αυτής.
-θα οικοδομήσει μια πιο ισχυρή Βρετανία η οποία θα πάρει πίσω την εξουσία των νόμων της και τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της. Μετά τον επαναπατρισμό εξουσιών από τις Βρυξέλλες, ορισμένες από τις εξουσίες θα επιστρέψουν στο Ουεστμίνστερ και ορισμένες θα δοθούν στις ανεπτυγμένες τοπικές κυβερνήσεις.
-θα ασκεί ελέγχους στη μετανάστευση. Η Βρετανία θα συνεχίσει να προσελκύει τους καλύτερους και εξυπνότερους, είπε η May. Η μετανάστευση πρέπει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όταν ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται υπερβολικά, η δημόσια στήριξη προς το το σύστημα φθίνει. Η May ξεκαθάρισε πως “Brexit πρέπει να σημαίνει έλεγχος του αριθμού των ανθρώπων που καταφτάνουν στη Βρετανία”.
-θέλει μεταβατικές συμφωνίες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
-θα δώσει τέλος στην τεράστια συνεισφορά της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η Βρετανία θα δεχτεί να συνεισφέρει σε ορισμένα προγράμματα αλλά “η εποχή της τεράστιας συνεισφοράς έχει παρέλθει”, είπε η May.
-θέλει να παράσχει σιγουριά στους πολίτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Θα χρειαστούν συμβιβασμοί που θα απαιτούν φαντασία και από τις δυο πλευρές, είπε η May.
-θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΕΕ για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας