Κυπριακό: Με.. μικρό καλάθι στη Γενεύη
Ξανά στη Γενεύη και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πέφτουν όλα τα βλέμματα. Πριν καλά- καλά συγκεντρωθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, οι προσδοκίες είναι χαμηλές.
Η στάση της Άγκυρας είναι το μεγάλο αγκάθι στις διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία, μετά το μακελειό της παραμονής Πρωτοχρονιάς στο κλαμπ Ρέινα, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε ο ISIS, έχει στρέψει το βλέμμα στο πρόβλημα αυτό και ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ενωμένο το “στρατόπεδο του”. Kαι κατά πάσα πιθανότητα θα απουσιάζει από την Διάσκεψη, στην οποία θα τον εκπροσωπήσει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Χαρακτηριστική των χαμηλών προσδοκιών της ελληνικής πλευράς είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά το πρόσφατο ραντεβού με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ότι “ακόμη και αν σε κάποιο σημείο χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση, αυτό δεν θα είναι η καταστροφή, αλλά ένα στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα”. “Εάν η διαπραγμάτευση σταματήσει με τη μία μορφή και συνεχίζεται με την άλλη, δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η διάσκεψη. Αυτό θέλαμε να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είδαμε να εξελίσσονται πριν από αρκετό καιρό στην Ελβετία”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Η ρητορική αυτή είναι λοιπόν που προοιωνίζει μια αποτυχία τουλάχιστον στην επικείμενη διάσκεψη.
Όπως και να χει, ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει βάλει το κυπριακό πρώτο στην ατζέντα, έχει προγραμματίσει για σήμερα συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ είναι συνέχεια σε επαφή με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες.
Πρώτη συνάντηση θα είναι με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Πηγές του κόμματος θεωρούν θετικό το οτι ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει έστω και τώρα τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία του ζητήματος. Ωστόσο, επισημαίνουν πως η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων δεν συνιστά συνδιαμόρφωση θέσεων και κάνουν λόγο για ευθύνες της συγκυβέρνησης για την τωρινή κατάσταση επί του ζητήματος.
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις αλλά και τα.. παράπονα τους. Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού έχει ως εξής: Στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, εν συνεχεία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (στις 12.00 το μεσημέρι), με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 2 μ.μ.), και το απόγευμα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 5 μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 7.30 μ.μ.) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 8.30 μ.μ.).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας